logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pytanie o Bass Reflex - kolumny a'la totem Staff / totem Mite podłogowe

grz_ech 14 Lis 2011 23:54 6696 20
REKLAMA
  • #1 10140067
    grz_ech
    Poziom 11  
    Witam

Wiem, że podobne tematy były nie raz, wiem że są programy do liczenia kolumn itp.. Nie potrafię prawdę mówiąc skorzystać z programów. Próbowałem Speaker Workshop oraz WinISD ...

Mam kolumny jak w temacie a'la Totem Mite.
    Były tu już opisywane podobne konstrukcje np. MTM.
    Swoje kolumny kupiłem jakiś czas temu od drugiego ich właściciela.

Na razie poprawiłem okablowanie, zwrotnice, zamierzam je trochę okleić od środka. Ale problem mam z BassReflex'ami.
    Konstruktor pewne rzeczy zrobił na odwal się... między innymi rury BR.
    Były jakieś o średnicy około 4 cm, cięte nierówno (chyba na kolanie) o długości ok 6-8 cm.
    Konstruktor MTM pisał o sporym basie a u mnie ... raczej z tym mizernie.
    Nie tylko kwestia schodzenia nisko ale i jego mocy.
    Kolumny napędza Gainclone, fakt że to wersja standard ale powinno trochę basu wydusić.

Prosiłbym o sugestię jaki tunel BR powinienem zastosować (Średnicę oraz długość)
    W MTM'ach był o średnicy ok 6 cm i długość ok 18-23 cm. (moje kolumny są trochę płytsze). Poza tym MTM'y miały ok 12L a tu jest ok 19L.
    Czy wytłumienie kolumn (np. tylna ścianka, ewentualnie boki) poprawi bas ?

Załączam zdjęcie i zwymiarowane głośniki.
    Przetworniki to
    - wysokotonowy STX - GDWK 10-200-4-PJ
    - średniotonowe 2 x Tonsil GDN 13/40/2
    Pytanie o Bass Reflex - kolumny a'la totem Staff / totem Mite podłogowe Pytanie o Bass Reflex - kolumny a'la totem Staff / totem Mite podłogowe

Nie wiem na ile powinny być strojone tunele ale pewnie 40 - 50 Hz.

Kolumny mają ok 21L ale po odliczeniu głośników, tunelu i zwrotnic pewnie będzie ok 2L mniej. Tunele są z przodu.
    Czy ich wysokość jest dobra ?
    Czy może należałoby zmniejszyć litraż kolumn ?
    Nie mam niestety innego wzmacniacza ale czy możliwe jest, że to ten GC
    nie jest w stanie wytworzyć więcej basu ?

z góry dziękuję za sugestie
  • REKLAMA
  • #2 10141316
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ocena: 107
    A jaka impedancja tych GDN-ów ?
    Czy głośniki Nisko-średniotonowe podłączyłeś prawidłowo względem siebie?

Po 4Ω - owej kopułce STX-a domniemam że GDN-y są 8 omowe połączone równolegle, ale czy tak jest?

12 litrów to dla GDN13/40/2 4Ω razy dwa w szereg, a dla 8 Ω równolegle około 19 litrów jest jak najbardziej dobrą obudową, a tej wielkości port BR powinien mieć około 5cm długości.

Także albo masz kiszkowate warunki akustyczne w pomieszczeniu ( jaki metraż? ), albo coś tam poknocone w podłączeniu. Proponował bym te kolumny zainstalować w pokoju nie wiekszym niż 16m2, oczywiście w kątach najlepiej.

Istnieje jeszcze taka ewentualność że kolega spodziewał się powalającego basu, jak co najmnie z GDN 30/80/2 lub 30/100/11, no niestety te kolumny to piękna średnica i wysokie (oczywiście ja bym tę PJ-kę zamienił na chocioażby GDWK10/80/7 lub /19 Tonsila, aby nie płacić grubej kasy za AWX-a z STX), a bas może tylko byc wystarczający dla koneserów, którzy zazwyczaj słuchają muzyki z ograniczoną głośnością i w dobranych gabarytowo pomieszczeniach do głośników.
  • REKLAMA
  • #3 10141643
    grz_ech
    Poziom 11  
    STX ma impedancję 4Ω a GDN po 15Ω (łączone równolegle - czyli byłoby 7,5Ω)
    czy wysokotonowy też powinien mieć ok 8Ω ? jeśli tak to pozostaje wymienić na tonsila

"Czy głośniki Nisko-średniotonowe podłączyłeś prawidłowo względem siebie?"
    a jak będzie prawidłowo ? są podłączone równolegle

"tej wielkości port BR powinien mieć około 5cm długości" czyli jakiej wielkości ?
    Konstruktor rurę BR zrobił ok 4cm średnicy ale patrząc na inne konstrukcje
    oparte na tych samych przetwornikach zastanawiam się czy nie powinien być
    o większej średnicy ?

Metraż pokoju ok 18-20 mkw ale faktycznie warunki akustyczne nienajlepsze gdyż to duży pokój i w części jest stół z krzesłami, więc sprzęt jest przesunięty na lewą stronę...

Czy ja wiem.. chyba nie mam jakichś specjalnie wygórowanych oczekiwań odnośnie basu.
    Nie mam do czego porównać ale choćby biorąc z tej samej półki cenowej Pylon Pearl (który słyszałem na AudioShow w zeszły weekend), gdzie bas był naprawdę spory, tutaj jest cieniutko... (tak przy okazji jak za 999 zł te Pylon'y nawet grają)
    Fakt że w Pylon Pearl jest GDN 17/40 ale tu są dwie 13..
    W pokoju bas słychać słabiutko, nie ma go wszędzie w powietrzu. Dopiero po odpowiednim ustawieniu kolumn i zabraniu pozycji w "centrum wydarzeń" więcej go do mnie dociera...
  • #4 10141848
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Prawidłowo podłączone głośniki to tak że jak podłączysz do kolumny baterie 1,5 volta to oba głośniki wychylają się w tym samym kierunku. I jeśli do przodu, to to gdzie + baterii to i plus kolumny. Ważne aby w drugiej było identycznie. Znoszenie się wzajemne sygnałów, zwłaszcza niskich tonów jest wtedy najbardziej upośledzane. Ale jeśli, jak wyżej .....

Tej wielkości port, czyli jak u Ciebie kolego, ale w wersji z dwoma GDN13/40/2 4ohm w szereg.

Myśle że twój pokój jest za duży i być może za pusty. Pogłos może również robić z basami robotę, ala złe podłączenie głośników nie w fazie ( parafrazuję do tych plusów )

No i ostatnia rzecz.
    Ktoś robiąc te kolumny popełnił radykalny błąd.
    Istotnie jest to obudowa co do objętości dla kolumny o wyjściowej impedancji dla toru niskotonowego 8Ω, ale skonstruowanego z GDN13/40/2 w wersji 4Ω, razy dwa w szereg.
    Głośniki w wersji 15Ω równolegle też dadzą nam wyjściową impedancję 8Ω, ale jest to przetwornik o całkiem innych parametrach TS niż jego czteroomowy brat.

Dla dwóch takich głośników, które masz pojemność Vb (netto) powinna wynosić około 12 dm3, a twój port BR powinien mieć długość 7cm.

I ta zawyżona o około 8 dm3 wartość Vb z pewnością przyczyniają sie do znacznego zmulania przenoszenia niskich tonów, co się przekłada na słabą słyszalność basów, zwłąszcza w prawie 20m2.

Co do STX-a, jeśli Tobie ten dźwięk odpowiada to nie ma potrzeby go zmieniać, głośniki w wielodrożnych systemach nie muszą mieć w gałęziach takich samych impedancji.

A co u ciebie ze zwrotnicą ?

Bo jakbyś zabrał z obudowy te 8 litrów, i zastosował ten swój porty o długości około 7 cm, to najprawdopodobniej te kolumny zaczną grać. Nie zmienia to mojego poglądu że ten twój pokój jest za duży, ale poprawa powinna być.
  • #5 10143353
    grz_ech
    Poziom 11  
    Już sprawdzone i są prawidłowo podłączone - wychylają się tak samo, do przodu na +.

Trochę mnie zmartwiła informacja o błędzie osoby która zrobiła te kolumny...
    Jeżeli miałbym zmniejszać objętość to jak się do tego zabrać ?
    Obecnie port jest zbyt mały, żeby włożyć tam rękę i majstrować.
    Z kolei poniżej nisko-średniotonowych jest przegroda i też nic z tego...

Ale gdybym jakoś odciął wysokość kolumny poniżej BR to miałbym ok 7l mniej.
    Czyli byłoby prawie dobrze.

Załączam zdjęcie zwrotnic. Nie mogę nic powiedzieć o nich bo niespecjalnie się na tym znam. Mam terminale BiWire a zwrotnica i tak była podpięta do jednej pary gniazd.
    Rozłączyłem to na BiWire i zamieniłem kable na Jantezen'a z Polink'u.

Pytanie o Bass Reflex - kolumny a'la totem Staff / totem Mite podłogowe Pytanie o Bass Reflex - kolumny a'la totem Staff / totem Mite podłogowe
  • #6 10144089
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Ze zmniejszeniem Vb nie ma problemu. Gorzej jakbyśmy musieli zwiększać objętość.
    Ja sobie radziłem w ten sposób:
    Zamów sobie u stolarza drewniane klocki, których objętość dziecko w podstawówce obliczy, a może i masz jakieś kawałki drewna. Polecam wycieczkę do tartaku, tam za darmo dadzą Ci klocuszki odpady z tarcicy sosnowej.

I tak, wycięty klocek 10cm/10cm/20cm ma objętość 2dm3 (2 litry), cztery takie klocki przyklejone do tylnej ściany kolumny, w zasadzie w dowolnym miejscu da nam efekt że Vb będzie o 4×2dm3=8dm3 mniejsza. I juz mamy Vb 12dm3.
    Zmniejszenie Vb z pewnością podniesie nam F3, ale cóż taki głośnik. Ale pojawi się soczysty bas, którego przetwarzanie będzie na odpowiednim poziomie SPL. Co prawda w okolicach 65Hz, ale brak zmulenia spowoduje że będzie o dwa nieba lepszy niż był. A jak we wzmacniaczu go podkręcisz to przy umiarkowanej głośności i na 50Hz można będzie liczyć. Taki BR o φ-4,5cm bez problemu dostaniesz. Jego długość ma być dla tych głośników w tej obudowie około 7cm.

Można jeszcze zamienić 15Ω na 4Ω i połączyć je w szereg, to ta Vb była by dla nich akurat, ale to koszty.

Czy masz możliwość przeczytania wartości tego zielonego kondensatora?
    Czy były właściciel ma schemat tej zwrotnicy?
  • REKLAMA
  • #7 10144219
    grz_ech
    Poziom 11  
    Dzięki za informację o zmniejszeniu pojemności. Nie sądziłem, że można ją zmniejszać w dowolnym miejscu... Ale to w sumie logiczne.

Zielony kondensator to o ile się nie mylę 4,7uF tak ja i ten Jantzen.
    Jeśli zwrotnica jest skopana (poprzedni właściciel nie ma schematu) to może najprościej i najtaniej wykonać ją od nowa... W tych kolumnach to chyba nie są wielkie koszta. Niewykluczone, że ta zmiana w połączeniu ze zmniejszeniem pojemności da najlepszy rezultat.

Nie chcę inwestować w te kolumny bo sądzę, że nie warto.
    Jeśli już inwestować to wolałbym wykonać ProAc'i 2,5 lub niedawną konstrukcję
    , jak czytałem całkiem udaną, Hurricane.
  • #8 10144323
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Warto podinwestować, ale z umiarem.
    W dowolnym miejscu ale aby nie utrudniać przepływu powietrza przez BR. Mówię o tych klockach oczywiście. Za tunelem musi być miejsca minimum tyle co średnica portu.
    Ja bym jednak zainwestował w GDWK10/80/19 tonsila i zastosował inna zwrotnicę, już z uwagi na to że zmieniła by nam sie im impedancja gałęzi wysokotonowej.

No i wtedy powinno grać na poziomie. Jest to schemat Maestro130. GDN serii/15 w zasadzie różni sie tylko koszem od serii /2

GDN13/40/2 jako cała seria, to bardzo zacne przetworniki, których średnica jest wręcz wzorowa a i bas w odpowiednich warunkach jest dobry. Nie schodzi super nisko ale do normalnego odsłuchu wystarczający.

No i jeszcze chyba najważniejszego koledze nie poleciłem. Oto lektura https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic902647.html :D
  • #9 10144522
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Popieram propozycje mczesława - wymienic tweeter. Raz, że PJ to jest lichy głośnik, a dwa, że po co robic zwrotnice do tego tweetera, skoro jest gotowa do lepszego.
    Cytat:

Kolumny napędza Gainclone, fakt że to wersja standard ale powinno trochę basu wydusić.

Ja wymieniłem >>gainclone'a<< na http://www.audiostereo.pl/prosty-rywal-dla-gainclona_33909.html i różnica jeśli chodzi o niskie tony (ilość i jakość) jest naprawdę odczuwalna. Proponuję więc zainteresować się jakimś wzmacniaczem tranzystorowym, nie musi być diy, na Allegro można kupić niezłe firmówki (np yamaha..) już za 250-300 zł.

Możesz tez włożyć do środka na tylną ściankę mate bitumiczną lub w wersji ekonomicznej - papę dachową. Zmniejszy to drgania obudowy (wbrew pozorom to bardzo ważna sprawa). Jak masz dużo zbędnego miejsca wewnątrz to możesz nasypać kilka kg piasku.
  • #10 10144974
    grz_ech
    Poziom 11  
    Najwygodniejszym sposobem będzie chyba wypełnienie dolnej części kolumny piaskiem.
    Jeśli efekt będzie ten sam co wklejanie klocków. Przy okazji trochę je dociąży a to akurat się przyda.

Może faktycznie wymienię głośnik i zrobię zwrotnice pod sprawdzoną konstrukcję...
    Czy w kwestii wytłumienia zastosowac tylko matę bitumiczną czy również wełnę. np monacora ?

mczeslaw - link owszem widziałem ale nie zdawałem sobie sprawy, że moje kolumny powinny wyglądać tak samo. Czy za innym ułożeniem przetworników niż w tym linku powinna iść jakaś zmiana w zwrotnicy ?

Czas się zabrać do pracy. Mam nadzieję, że zmiany przyniosą pożądany efekt.

Zamiast rywala gainclona wolę kupić uruchomione płytki symasym'a i włożyć do pudła. Jak czytałem jakościowo powinno być podobnie. A ten prosty rywal w wykonaniu wcale nie jest taki banalny.. chociaz i bez przesady trudny.

dzieki za informacje
  • REKLAMA
  • #11 10145064
    mczeslaw
    Poziom 36  
    W linku jest wersja w układzie symetrycznym tzw. D'Apolito, który się filtruje zwrotnicą najprostrzego 1-szego rzędu, o stromości 6dB/okt.
    Te ze schematu nie jest do D'Apolito. Do Twoich kolumn podejdzie.
    Tam tor niskośredniotonowy filtruje filtr 6dB/okt z kompensacją, a resztę filtr 18dB/okt.
  • #12 10145264
    Tomq
    Poziom 38  
    Ocena: 187
    Wełna owcza tłumi średnie częstotliwości, a maty oddziaływają na niższe.

Rywal jest bardzo wrażliwy na parowanie tranzystorów i prąd spoczynkowy, czasem występują problemy z jego stabilnością (ja go nieco przerobiłem). Słyszałem od znajomego, że gra lepiej od symasyma i od uniampa - osobiście nie porównywałem.
  • #13 10145374
    grz_ech
    Poziom 11  
    Skoro nowa zwrotnica to jeszcze dopytam..
    Wiem, że był wałkowane zwrotnice do a'la Totemów już nie raz..

mczeslaw - przesłałeś wcześniej inny schemat a obecnie jest drugi.
    Który jest lepszy lub właściwszy ?
    GDN't to 13/40/2 15Ω

Rezystory mają być 5W czy 10w ? metalizowane, superes, ceramiczne, mills'y ?
    Kondensatory Jantzen CrossCap czy Mundorf MCap
    i na koniec cewki. Jaka grubość zwoju i czy to powietrzne czy rdzeniowe ?
    kupię w polinku (chyba taniej) albo audiosklep.pl

jak widać na zdjęciu w swojej zwrotnicy mam CrossCap 4,7, zielony 4,7 +-10% oraz dwie cewki... Czy jest możliwość sprawdzenia co to jest?
    Można by to wykorzystać..
  • #14 10145530
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Zwrotnica II.
    W tej pierwszej był filtr dla wersjii z GDWK10/80/23 stąd takie duże ograniczenie SPL-u
    Moja nieuwaga, ale już jest ta o którą mi chodziło, czyli 1 do 1 z maestro130.
    Kondensatory moga być nawet typu PET z STX i to na 100V wystarczą. Uwierz mi że nie usłyszysz różnicy przepłacając za Jantzen CrossCap czy Mundorf MCap.

http://www.stx.pl/category/zwrotnice-akcesoria-kondensatory-polyester-mt-100v-bennic

Oba rezystory lepiej metalizowene 5 wat wystarczy, ale jak masz drutowe zacementowane to też może być.
    Co do cewek, kto wie czy ta twoja rdzeniówka nie jest 1,8mH. Warto pomierzyć, szukaj kogoś kto posiada multimetr z pomiarem indukcyjności.
    Jak nie to Nie przepłacaj za powietrzną, bo żeby miała małą rezystancję musiała by być z drutu około1,2 mm i kosztować z 40 PLN/sztukę. Oczywiście powietrzna byłą by najlepsza no i nie trzeba by bawić się w układ cewek.
    Fasuj rdzeniową, a te 0,26 powietrzną. Ważny jest układ cewek w zwrotnicy. W tej twojej akurat jest poprawny, ale profilaktycznie tę z toru wysokotonowego odsuną bym jeszcze na jakieś 5 cm od tej rdzeniowej.

Co do Twojej zwrotnicy, pozwole sobie na konkluzje, to ktoś silnie usiłował obliczać zwrotnicę kalkulatorem, i koniecznie podobało mu się II-rzędu 12dB/okt.
    Świedczy taka sama wartość kondensatorów w filtrze dolno i górnoprzepustowym, może nawet nie uwzględniono 4 ohmowej impedancji PJ-ki. Może się mylę. Czy te kolumny nie dominują wysokimi tonami aby ????
  • #15 10147673
    grz_ech
    Poziom 11  
    właśnie mam wrażenie że tonów wysokich jest więcej w proporcji do dołu pasma

Cewka powietrzna o której piszesz 1,8mH z drutu 1,2mm faktycznie kosztuje 36zł brutto w polinku lub 27zł audiosklep. Rezystancję ma 0,57Ohm.
    Jaka rezystancja jest dopuszczalna ?

cewka powietrzna 1,8mH 0.7mm to będzie 1,25-1,38Ohm i cena 12-13zł
    cewka powietrzna 1,8mH 1.0mm to będzie 0,7Ohm i cena 24zł
    lub rdzeniowa drut 1mm 0,33Ohm - 15 zł lub szpulowa 0,26Ohm - 13 zł
    jeśli ma być najmniejsza rezystancja no to może szpulowa ?
    Z drugiej strony różnica w cenie to tylko x2 między powietrzną z drutu 1,2mm..
    Czytałem że jest spora różnica w jakości, chociaż niektórzy twierdzą że przy tych mocach nie ma to żadnego znaczenia....

Jak jest w kwestii podłączenia cewki lub kondensatorów. Czy są one kierunkowe ?
  • #16 10148008
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Nie są kierunkowe. Z zasady im mniejsza rezystancja cewki tym lepiej. W przypadku podłączenia szeregowego jej rezystancja sumuje się z rezystancją cewki i wpływa niekorzystnie na wzrost Qts głośnika.
    Jeśli cena ×2 nie przeraża to zafasuj sobie z drutu 1,4 i będziesz miał wręcz audiofilsko filtrowany tor niskośredniotonowy. Ta z drutu1,2 też może być, ale zważ że rdzeniówka ma prawie 2×mniejszą rezystancję.
    Jednym słowem im mniejsza rezystancja cewki szeregowej, tym lepiej, ale jak jest cewka powietrzna to jak pisałem wcześniej zero oddziaływania na inne elementy zwrotnicy.
    Cewka równoległa, ta w torze wysokotonowym może być nawet z drutu 0,5 - 0,7.
    Twój wybór.
  • #17 10168297
    grz_ech
    Poziom 11  
    no i jestem po małych zmianach

Obudowy zmniejszone. Udało mi się poprzez otwór BR przykleić małe kantówki po brzegach obudowy a na to deski 6 cm x2 co akurat wypełniło całą powierzchnię.
    Okleiłem komorę w części nisko-średniotonowych, dosypałem piasku ok 7 kg do każdej...
    Zmieniłem zwrotnice wg. powyższego schematu i ... nic lepiej.
    No oprócz wysokich tonów, które faktycznie się poprawiły.
    Ale klu problemu czyli bas niestety się nie polepszył jeśli nie jest gorzej...

Może to wina tego, ze w moim gainclonie nie ma kondensatorów w sekcji zasilania.
    Mam płytki unisonus.com/Veteran'a (dual mono) i tam oprócz kondensatorów przy LM'ie za diodami nie ma dodatkowych kondensatorów ani miejsca na nie...

Może to jest powód dla którego ten wzmacniacz nie jest w stanie wydusić z siebie za wiele niższych rejestrów ?
    Czy mogę wstawić kondensatory i ewentualnie gdzie powinienem to zrobić.
    Nie znam się na elektronice więc nie chcę robić nic w ciemno..
    Na forum audiostereo w temacie GC pojawiły się koncepcje, że właśnie większe kondensatory 2x25000uF dają dopiero dobrą kontrolę tonalną dzwięku..
    Pierwotna koncepcja to małe pojemności kondensatorów, ale u mnie nawet takowych brak.

• #19 10168434
    grz_ech
    Poziom 11  
    może .. niestety nie mam nikogo z przyzwoitym sprzętem do wypożyczenia..

Swoją droga posłuchałem torszkę.. niestety wysokie tony zrobiły się mało przyjemne..
    Są krzykliwe, wychodzą za bardzo na pierwszy plan, męczą.
    Z tego co widziałem zwrotnice do totemów wyglądają inaczej od tej podanej przez kolegę mczeslaw. Spróbuję może jeszcze jakiegos innego schematu.

dzięki za pomoc
  • #20 10168681
    mczeslaw
    Poziom 36  
    Aż mi sie nie chce wierzyć że góra gorsza od PJ-ki.
    Zamień tłumik rezystancyjny na większy np z 1,8Ω na 2,7 lub 3,9Ω.

Coś musi być jednak na rzeczy z tymi twoimi GDN-ami. Niemożliwe że niespełna 90 decybelowa kopułka GDWK10/80/19 była by piskliwa przy 2×GDN13/40/2.
    Przecież tam jest tak piękna średnica że ja osobiście usuwałem ten rezystor z Maestro130 aby góra deczko dominowała (eksperyment taki).

Czy jesteś pewien że twoje głośniki nie były regenerowane, bo ja już osobiście pomysłów nie mam.
  • #21 10543049
    p4mat
    Poziom 2  
    Nie wiem czy temat zamknięty ale może nie.... na zdjęciach zwrotnic są kabelki jantzen jak się nie mylę ?? i chyba tu jest problem. Kabelek który masz podlaczony do niskosrednio- tonowych jest za ciennki (0,5m) ten kabelek stosuje sie tylko do polączen z wysokotonowymi głosnikami. Zmien kabelek na inny a napewno bass się pojawi :)

3.1.19. (13) Zabronione jest publikowanie wpisów w dyskusjach archiwalnych.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    3.1.11. (10.2, 10.7, 12) Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.
    Gdyby nawet tak było, i ten przewód był o średnicy 0,5 mm (bo metra na pewno nie) nic to nie zmieni. "Praw fizyki pan nie zmienisz..."
    Post do kosza się nadaje jedynie...
    Ale ponieważ najpierw Autor powinien go poprawić - póki co, zostaje.
    (dj-MatyAS)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące kolumn głośnikowych a'la Totem Mite, zwracając uwagę na problemy z basem i konstrukcją portów Bass Reflex (BR). W odpowiedziach poruszono kwestie dotyczące impedancji głośników, poprawności podłączenia, a także sugerowano zmiany w konstrukcji obudowy oraz zwrotnicy. Użytkownik rozważał zmniejszenie objętości obudowy oraz wymianę głośników wysokotonowych na modele Tonsila. Wskazano również na znaczenie odpowiednich materiałów tłumiących oraz właściwego doboru elementów zwrotnicy, takich jak cewki i kondensatory. Problemy z basem mogą być związane z niewłaściwym wzmacniaczem, co również zostało zasugerowane w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA