logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7

izbic 22 Gru 2007 22:25 77379 171
REKLAMA
  • Witam!
    Jakiś czas temu zrodził sie pomysł zrobienia niewielkich podłogówek do mojego pokoju. Na początku wybór miał paść na znane i sprawdzone TVMy a konkretnie duet ARN 150 i do tego Viaton SC10N. Jako, że słucham głównie muzyki instrumentalnej jaki i chilloutu i ambientu to ARNy musiały zostać zmienione na coś innego bo taka muzyka wymaga świetnej średnicy, której TVM niestety nie jest w stanie mi zaoferować. Przekopałem troszkę stron poświęconych DIY i trafiłem na kolumny Totem Mite i Sttaf...okazało się, że akurat Tonsil obniżył i to dość znacząco ceny swoich 13stek i nie tylko więc decyzja zapadła. Do tego trafiłem na świetną cenę GDWK więc nie było sie nad czym zastanawiać.

Obudowa:
    Po przewertowaniu i przekopaniu chyba wszystkich wątków o Totemach w internecie zdecydowałem się na obudowę BR o pojemności 12l strojonej na 50Hz.. Wykonana z płyty wiórowej 16mm w środku przegroda o odpowiedniej objętości. W środku też wzmocnienia i specjalne wkładki drewniane na krawędziach co patrząc z profilu daje owalny kształt przegrody. Wymiary zewnętrzne to wys. 100cm, szer. 19,5 cm, gł. 21,5 cm. Obudowa obita skajem, a pod głosniki zrobione frezy poprzez naklejenie gabki pod panele :) Boczki doklejane oklejone okleiną, ale w przyszłości zmienie na fornir :)

Przetworniki:
    Jak już wcześniej wspomniałem GDN 13/40/2 15 ohm połączone równolegle co daje ok 8ohm. GDWK 10/80/7 8 ohm.

Zwrotnica:
    Zwrotka skopiowana z Totem Mite zmieniony tylko rezystor w torze wysokotonowym na na 1,5 Ohm zamiast 3,2 ohm. Cewka 1,7 mH na GDNa i rezystor 1,5ohm+2,70uF na GDWK. Cewki powietrzne kondy Jantzen i rezystory ceramiki.

Odsłuchy:
    Jak narazie grają od godziny może troszkę więcej...tak na szybko mogę powiedzieć, że ne żałuję ani jednej złotówki wydanej na kolumny...cudowna przestrzeń i stereofonia scena wielka a basik szybciutki i baaaardzo niski mam wrażenie, że gra porządny sub :) średnica cudowna nie podbarwiona pełna tworząca świetny klimat przy wokalach Sary McLachlan :) ma się wrażenie, że kolumny przy porządnym napedzie znikna z pokoju:) Wysoki tony...hmm uważam ze 10/80/7 to niedoceniana kopułka Tonsilu...bardzo detaliczna, a jednocześnie ciepła góra..nie wybija sie ponad resztę pasma..jednym słowiem stara ale świetna kopułka :) Na dokładkę kilka fotek:
    Załączniki:
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 z przodu.jpg (48.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 z boku.jpg (39.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 bok.jpg (33.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 wnętrze.jpg (56.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 pianka.jpg (53.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 przód.jpg (60.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 front od dołu.jpg (48.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 front.jpg (45.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • MTMy na Tonsilach GDN 13/40/2 i GDWK 10/80/7 duże.jpg (61.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    izbic
    Poziom 28  
    Specjalizuje się w: kolumny diy, akustyka
    izbic napisał 1189 postów o ocenie 9, pomógł 69 razy. Mieszka w mieście Grajewo. Jest z nami od 2007 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4615100
    cool_as_ice
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    może i nie jestem jakimś znawcą w tej dziedzinie, ale mogę powiedzieć że jak dla mnie to kolumnu są super :)
    strochę wysoko strojone jek dla mnie, ale skoro słuchasz głównie muyki na średnich tonach to może i lepiej, przenajmniej basik będzie bardziej sprężysty xD
    i nawet nie rzuca się w oczy że to okleina, bo nawet ją trzeba umieć dobrze położyć
    a ten skaj jest cudny :D
    jak dla mnie 10/10 czyli maksik

Pozdawiam cool_as_ice
  • #3 4615115
    izbic
    Poziom 28  
    Ocena: 9
    Co do strojenia to aż tak niskiego mi nie potrzeba bo jeśli chcę niższego basu to jak widzisz na ostatniej fotce stoi sobie subik na STX GDN 27-150 i jeśli trzeba to potrafi wspomóc na basie kolumny:)
  • #4 4615826
    oleczek1988
    Poziom 21  
    izibic - patrzę patrzę a tu nagłe sobie uzmysłowiłem że konstrukcja hm... projekcik to kopia moich :) ale nie winie cię za to, fajnie jest patrzeć jak ktoś robi podobnie i to jeszcze na innych przetwornikach :)

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic476059...l?start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

moje pytanko ile dałeś gąbki pod panele 3 warstwy :)

ode mnie 5/6
  • #5 4615893
    izbic
    Poziom 28  
    Heh dzięki za pomysł z tym skajem :) widzę, że juz powstało sporo konstrukcji w takim stylu :) Co do gąbki to dałem 2 warstwy bo GDN ma strasznie wystającą ramkę i ogólnie jest to głośnik z brzydkim koszem...ale za to jak gra... :)
  • #6 4615942
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Wykończenie na bardzo wysokim poziomie. Osobiście głosniki przykręciłbym jakimiś ładnymi wkrętami by nie zaniżać klasy kolumn ;). Jakim wzmacniaczem są napędzane?
  • #7 4615961
    izbic
    Poziom 28  
    Wkręty oczywiście do wymiany oczywiście na imbusy, a co do napędu to narazie jest to kiepski amplituner, ale w stereo daje jakieś 50W na kanał. W planach po świętach symasym więc powinno być o wiele lepiej :)
  • #8 4616434
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 458
    Ładna konstrukcja, wygląda jak firmowa. Mam jeszcze takie pytanko. Dlaczego kopułka jest przesunięta w bok w stosunku do GDNów ?
    Pozdro
    Siewcu
    PS. 5+/6 ;)
  • REKLAMA
  • #9 4616497
    izbic
    Poziom 28  
    Kopułka jest z boku z kilku względów m.in. ze względów estetycznych jak i akustycznych w celu poszerzenia sceny :)
  • #10 4617190
    czaroslaww
    Poziom 26  
    Ocena: 17
    wywal ten taboret i daj lewa kolumne w rog.
  • REKLAMA
  • #11 4617636
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4617683
    izbic
    Poziom 28  
    czaroslaww kolumny nie mogą stać po rogach bo mają BR z tyłu i nie chcę by dudniły.
    dj-MatyAS przy budowie napatrzyłem sie na Tonsilowskie Siesty i dlatego jakoś tak mi się spodobał ten przesunięty wysokotonowy :) Pozdrawiam i Wesołych Świąt :)
  • #13 4618476
    Wejper
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    kolumny widać starannie wykonane, pierwszy raz czytam o mite'ach, ale z tego co wyszukałem to brzmi to nieźle, aż mi się wierzyć nie chcę, najlepiej byłoby tego posłuchać :D, sam bym z chęcią coś podobnego skonstruował, a kolega oleczek mnie już denerwuje z tym wpisywaniem do każdego DIY ze skajem, że ktoś wykorzystał jego pomysł.
    pozdrawiam, może jakiś opis jak to gra po wygrzaniu, albo porównanie do innych zestawów?

aa i przesunięcie tweetera uważam za jak najbardziej wporządku, mi się taki układ najbardziej podoba :)
  • #14 4618537
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4624277
    izbic
    Poziom 28  
    Głośniki się powoli wygrzewają jeszcze bardziej i pojawia się zaskakujący baaaardzo niski bas :D Ambient, aż sam się pcha na playlistę :)
  • REKLAMA
  • #16 4624414
    turek86
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Przesunięcie tweetera rzeczywiście poprawia dźwięk . Szkoda tylko, że te GDN-y nie mają okrągłego kosza. Poza tym kolumny bardzo ładne i przemyślane. Pozdrawiam
  • #17 4662895
    michu_t
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam, jak dla mnie rewelka. Sam mam bardzo podobne kolumny zrobione na 2x13/40/2 + SC10N w 20l br strojony na 50Hz i wiem co te głośniki potrafią. Co do GDN-ów to mi się akurat te kosze podobają bardziej niż oklepane okrągłe, tylko jest trochę zabawy jak się chce je wpuścić w kolumnę. Zmień tylko jeszcze śrubki na imbusy lub gwiazdki i będzie git.
    Pozdrawiam
  • #18 4663457
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    Ładne , szkoda że 13 40 2 mają taki nie bardzo urodziwy kosz, no ale cóż - trzeba będzie nad jakimiś pierścieniami pomyśleć :)

Wywal tego suba na stxie :P
  • #19 4663512
    izbic
    Poziom 28  
    michu_t i jak się spisują te głośniczki w 20l?jak z basem?ja myślałem nad większym litrażem, aby poprawić zejście, ale po wygrzaniu stwierdziłem, że nie trzeba:) Zwrotkę projektowałeś sam?na podstawie pomiarów czy kalkulatorem?
    takero no fakt kosze za urodziwe nie są, ale Tonsil ma te głosniki w wersji z pierścieniem jak w Teslach, ale niestety za takie coś każe sobie płacić 30 zł więcej :( Sub na STXie juz nie grał od 2 miesięcy bo nie mogę go słuchać tak mi podpasowały te kolumny :) Narazie myślę o Symasymie do tych podłogówek, a później nie wiem może sub na Visatonie W250 :)
  • #20 4663926
    michu_t
    Poziom 15  
    Witam, jak dla mnie to w tych 20 litrach gra bardzo dobrze, choć nie mam porównania z tymi Twoimi w 12 litrach. Powiem Tobie jeszcze że do muzyki spokojnie wystarczają, tylko na filmach czuć niedosyt basu, ale od tego jest już subek. Ty pewnie robiłeś kolumnę na podobieństwo Mite, z tym że dałeś 2 GDNy ale litraż na głośnik pozostał jak w oryginale. Z początku myślałem że te 20 litrów będzie za dużo, ale w Totemach Staff jeden taki głośnik pracuje w komorze ponad 20 litrów (z tego co pamiętam) i gra ponoć rewelacyjnie. Zwrotnicę robiłem sam, cięta jest na 3,5 kHz 12dB/okt.
    Pozdrawiam
  • #21 4664825
    izbic
    Poziom 28  
    Czym napędzasz Twoje kolumny? W filmach brakuje basu, ale za to nadrabiają fantastyczną przestrzenią :D
  • #22 4665909
    michu_t
    Poziom 15  
    Witam, kolumny grają pod wzmakiem własnej roboty na IRF540/9540 + reszta bebechów z Technicsa SU-V4X, tzn. same końcówki mocy są moje, a reszta wzmacniacza to oryginał Technicsa z lat 80-tych ;-) Wracając do kolumn i tego co mogę o nich powiedzieć, to że przyjemnie się na nich słucha muzyki i nie męczy ona ucha, a to chyba najważniejsze.
    Pozdr.
  • #23 4666050
    skawalkeros
    Poziom 15  
    A gdzie ten otwór BR bo na zdjęciach nigdzie go nie widzę??
  • #24 4666116
    izbic
    Poziom 28  
    BR znajduje się na tylnej ściance na wysokości mniej więcej gł. wysokotonowego :) Terminale zakręcane, okrągłe. Nie mam fotek bo teraz nie mam jak zrobić zabardzo.
  • #25 4666346
    Diazd
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Tak wszystkich zatkał ich wygląd(mnie zresztą też), że nikt nie zapytał ile Cie te cudeńka kosztowały?
  • #26 4666478
    Lord_Wejder
    Poziom 14  
    Kurcze no... :P też właśnie takie robie :P chyba nie będę nawet wystawiał na elce :P
    Jak dla mnie bardzo ładne :P w końcu sam takie robie :P
  • #27 4666601
    izbic
    Poziom 28  
    Juz odpowiadam na pytanie o koszta(bez przezyłek):
    Głośniki:
    GDN 4x 25 zł
    GDWK:2x26zł
    Elementy do zwrotnic: ok 30zł
    Płyta-5zł :) (mieszkam w Grajewie kto słyszał z czego słynie to wie dlaczego tak tanio),
    Okleina:25zł, skaj: 20zł, kleje, wkręty okablowanie, gąbka pod panele miałem-0zł
    Razem jakieś 250zł plus przesyłki jakieś 60 zł :)
  • #28 4666776
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Nie mogę nigdzie dorwać GDN 13/40/2 15 omowych :/
    Czy mogłyby je zastapić GDN 13/40/2 4 omowe połączone szeregowo??
  • #29 4666986
    izbic
    Poziom 28  
    Oczywiście, że mogą tylko ja bym poczekał, aż kolega Takero zaprojektuje lepszą zwrotkę bo podobno ma się wziąć za te 13stki :) i będzie tak miły i podzieli sie schematem. Miejmy nadzieje, że pojawi się prędzej czy póżniej konfiguracja z Vifą DX :D
  • #30 4667290
    skawalkeros
    Poziom 15  
    Zakupiłem już Tonsile GDN 13/40/2 (15om) i GDWK 10/80/7 (8om) na Allegro :)
    Już wiem na co bedę poświęcał mój czas wolny :)
    Czekam jeszcze na projekt jakiejś dobrej zwrotki

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy i optymalizacji niewielkich kolumn podłogowych DIY opartych na głośnikach Tonsil GDN 13/40/2 (15 Ω) i GDWK 10/80/7 (8 Ω). Autor zdecydował się na obudowę bas-refleks o pojemności około 12 litrów, strojonej na około 50 Hz, wykonaną z płyty wiórowej 16 mm z wewnętrznymi wzmocnieniami i przegrodą. W trakcie użytkowania pojawiły się dyskusje na temat strojenia tunelu BR (średnica 5-7 cm, długość 14-29 cm), jego umiejscowienia (przód vs tył), oraz problemów z szumami i świstami powietrza w kanale BR, które można zredukować przez odpowiednie profilowanie wlotów i zastosowanie kołnierzy. Wytłumienie obudowy stosowano na bocznych ściankach watoliną i cienką gąbką na tylnej ściance, choć w obudowach BR tłumienie jest kwestią indywidualną i zależy od słuchu.

Zwrotnica jest dwudrożna, cięta na około 3,5 kHz, z cewką indukcyjną na basie o indukcyjności 1,7 mH (dyskusje o ewentualnej zmianie na 1,15 mH dla cieplejszego brzmienia). Elementy zwrotnicy (cewki, kondensatory Jantzen, rezystory ceramiczne) kupowano w sklepie Polink, a koszt całej konstrukcji oscylował wokół 250 zł. Wymiana śrub montażowych głośników na imbusy lub gwiazdki poprawia estetykę i klasę wykonania. Przesunięcie kopułki wysokotonowej względem głośników nisko-średniotonowych ma na celu poszerzenie sceny dźwiękowej i jest akceptowane estetycznie i akustycznie.

Wzmacniacz do napędu kolumn powinien mieć moc około 90-100 W sinus, najlepiej stereo, gdyż amplitunery kina domowego o mocy 300-400 zł zwykle nie wystarczą do pełnego wykorzystania potencjału głośników. Dyskutowano o kompatybilności i konieczności przeróbek zwrotnicy przy zastosowaniu innych wysokotonowych, np. Visaton SC10N, gdzie zmienia się pojemność kondensatora i rezystancja w zwrotnicy.

Pojemność obudowy ma istotny wpływ na charakterystykę basu – 12 litrów jest minimalne, a optymalna pojemność to około 18-20 litrów, co zapewnia miękki, sprężysty bas. Usunięcie lub modyfikacja przegrody wewnętrznej pozwala na zwiększenie objętości, jednak wymaga precyzyjnego wykonania i czasem rozcinania elementów obudowy. Strojenie tunelu BR na 50 Hz jest preferowane, choć 62-63 Hz również jest akceptowalne, z różnicami w charakterystyce basu i opóźnieniu grupowym.

Wielu użytkowników potwierdza, że kolumny po wygrzaniu grają bardzo dobrze, z zaskakująco niskim basem i dobrą średnicą, co czyni je atrakcyjną alternatywą dla droższych zestawów firmowych. Dyskusja obejmuje także porównania do innych konstrukcji DIY, takich jak Totem Mite, Staff, czy zestawy ARNy z Viaton SC10N, podkreślając przewagę Tonsil w średnicy i kulturze grania.

Podsumowując, projekt jest tani, wykonalny samodzielnie, a przy odpowiednim strojenie i wykonaniu zwrotnicy oraz obudowy zapewnia wysoką jakość dźwięku, szczególnie dla muzyki instrumentalnej, chilloutu i ambientu. Wskazane jest stosowanie wysokiej jakości elementów zwrotnicy, staranne wykonanie obudowy oraz dobór wzmacniacza o odpowiedniej mocy i jakości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA