logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego lampki choinkowe z optotriakiem i triakiem migają nieregularnie?

Gothic19 17 Lis 2011 13:30 1344 4
REKLAMA
  • #1 10148812
    Gothic19
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam, mam następujący problem zbliżają się święta, wiec najwyższy czas zacząć upiększać swoje mieszkania, mam następujący problem posiadam sterownik DIY pasków święcących LED, paski są podpięte pod dźwięk i świeca w rytm uderzenia basuu, po tej stronie wszystko działa jak należy, Problem natomiast pojawią się gdy podpinam wyjście ze sterownika do optotriaka i triaka, żarówki z lampek choinkowych, mrugają jak im sie podoba, pomijają wiele momentów w którym powinny świecić, dlaczego tak się dzieję, czy winą jest optotriak, który ma detektor przejścia przez zero ? Jeśli się mylę co może być przyczyna takiego świecenia ?

Zamieszczam schemat układu z triakiem i optotriakiem oraz filmik, w którym można zobaczyć działanie, 2 zielone Ledy po prawej stronie pokazują, jak świeci sterownik, i tak powinny też się zachowywać lampki choinkowe

Schemat:
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Filmik z działania:

• REKLAMA
  • #2 10148863
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Zostaje Ci zmienić optotriak.
  • REKLAMA
  • #3 10148876
    michcior
    Poziom 30  
    Ocena: 462
    Problemem może być niedostateczne wysterowanie diody optotriaka jeżeli impulsy sterujące są mocno "poszarpane" a tak może być jeśli sterujesz z dźwięku be jakiś uśrednień. Lampki oczywiście bez żarówki przerywającej? Tak tylko pytam...
  • REKLAMA
  • #4 10149158
    Gothic19
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    fuutro napisał:
    Zostaje Ci zmienić optotriak.

Na jaki optotriak najlepiej będzie zmienić obecny ?

michcior napisał:
    Problemem może być niedostateczne wysterowanie diody optotriaka jeżeli impulsy sterujące są mocno "poszarpane" a tak może być jeśli sterujesz z dźwięku be jakiś uśrednień. Lampki oczywiście bez żarówki przerywającej? Tak tylko pytam...

Mówisz o zbyt małym zasilaniu diody w optotriaku ? próbowałem też dać mniejszy rezystor na wejściu do optotriaka, lecz efekt był ten sam...

Skoro paski LED świeca jak maja świecić, to dioda w optotriaku nie powinna mieć z tym żadnego problemu, nie steruje go z dźwięku, dźwięk leci do sterownika paska LED i po tej stronie jest moim zdaniem wszystko w porządku, , lampki na pewno są dobre, ponieważ podpinając je pod LPT i sterując nimi z tego portu działają idealnie.

EDIT:
    Zauważyłem drobną rzecz, podłączyłem na wyjście z triaka zwykła diode LED, i po całkowitym odłączeniu lampek, dioda mruga, równo ze sterownikiem, natomiast po podłączeniu lampek dzieją się takie cuda...
  • #5 10149222
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    3.1.15. (11) Zabronione jest publikowanie wpisów przedstawiających problem, bez podania wystarczającej liczby informacji umożliwiającej zajęcie merytorycznego stanowiska przez innych Użytkowników forum...
    Brak kompletnego schematu ideowego całego układu.
    3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
REKLAMA