logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciecz nieprzewodząca, nieżrąca, niezamarzająca do -80°C - jaka substancja?

TuaN Jim 08 Gru 2004 22:14 2904 8
REKLAMA
  • #1 1046618
    TuaN Jim
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Jak już wspomniałem w temacie szukam cieczy nie przewodzącej prądu, nie żrącej, co więcej nie zamarzającej w temperaturach dochodzących do -80'C. Najlepiej (niekoniecznie) jeśli bedzie to ciecz bezpieczna tzn. niepalna lecz to wykluczy alkohole, glikol propylenowy czy spirytus izopropylowy, które prądu ponoć nie przewodzą. Jak znacie takowe substancje i wiecie gdzie i jak je zdobyc to byłbym bardzo wdzięczny za informacje. Pozdrawiam
    [h]
  • REKLAMA
  • #2 1046672
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Podaj cel poszukiwań i wymagania techniczne dla optymalizacji rozwiązania , bo wybór jest bardzo szeroki .
  • #3 1046712
    TuaN Jim
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Poszukuje cieczy zwanej na rysunku zupą. Do chłodzenia kompa:)
    Załączniki:
    • Ciecz nieprzewodząca, nieżrąca, niezamarzająca do -80°C - jaka substancja? FC 1.JPG (129.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 1046787
    dual
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Konstrukcja jest wybitna jak na 4 browary więc po następnym czteropaku na pewno znajdziesz sam odpowiednie rozwiązanie , a jak już opróżnisz lodówkę z puszek to będzie ona w sam raz do podłączenia w części chłodzącej .
  • #5 1046883
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Jest takie coś co się nazywa po chłopsku "olej transformatorowy" ma takie cechy jakich szukasz nie wiem tylko w jakiej temperaturze zamarza. No i jedna największa wada, trochę śmierdzi. Przynajmniej ja z takim się spotkałem.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • REKLAMA
  • #6 1046933
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Ja mam kilka literków oleum transformatorowego, mogę zamienić
    1:1 na browar :) (oleum dużo droższe :)

pozdrawiam
    Liściasty
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1057020
    p@vlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    zalej se amoniakiem prosto z przewodu:) moze nie przewodzi pradu :) ps jak bedze swiezy to nie zamarznie .... za szybko
    pozdro jim
  • #8 1057038
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Wiem że dobrym dielektrykiem jest woda destylowana tylko że drugi problem związany z temperaturą zostaje nierozwiązany. Chyba że jest jakiś środek którego się dodaje do wody i temperatura zamarzania się obniża.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano cieczy do chłodzenia komputera, która byłaby nieprzewodząca prądu, nieżrąca oraz nie zamarzająca do około -80°C. W dyskusji wskazano, że popularne alkohole i glikole, takie jak glikol propylenowy czy spirytus izopropylowy, choć nieprzewodzące, są palne i mają wyższe temperatury zamarzania. Zaproponowano olej transformatorowy jako potencjalny dielektryk o pożądanych właściwościach, jednak z niepewną temperaturą zamarzania i nieprzyjemnym zapachem. Wspomniano także wodę destylowaną jako dobry dielektryk, ale z problemem zamarzania, który można próbować obniżyć przez dodatki. Pojawiła się sugestia użycia amoniaku, choć z zastrzeżeniem dotyczącym jego właściwości. Autor potwierdził zainteresowanie spirytusem izopropylowym, który jest stosunkowo tani i dostępny. Dyskusja podkreśliła potrzebę doprecyzowania wymagań technicznych i celu zastosowania dla optymalnego doboru cieczy chłodzącej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA