logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ASUS F3SG, GF 9300M GS – poziome pasy na ekranie, zawieszanie, brak obrazu po BIOS

holub69 18 Lis 2011 14:13 2749 7
REKLAMA
  • #1 10152556
    holub69
    Poziom 10  
    Witam.
    no to od początku:
    w środę 16.11.2011 podczas pracy na laptopie ekran się zawiesił, zaczęły się pojawiać poziome pasy (wszystkie kolory tęczy) zasłaniające cały ekran tj. nie widać było zupełnie pulpitu.
    po ponownym uruchomieniu słychać było tylko 1 (dłuższy niż zwykle) pik BIOSu, na ekranie wyświetla tylko i wyłącznie te paski oraz występuje zjawisko "schodzenia się" kolorów do środka - nie wiem jak to nawet opisać - jakby wjeżdżanie/wyjeżdżanie do/z tunelu (paski cały czas są widoczne)

podłączenie zewnętrznego monitora nie pomaga - zawiesza się komputer (przed podłączeniem kabla vga/dvi laptop reaguje na capslocka i inne locki zapalając diody na obudowie -> wpinam kabel -> brak reakcji)

W laptopie znajduje się dedykowana grafika GF 9300M GS
    Laptop swoje już przeżył - ma ponad 3.5 roku.

W czym może tkwić problem?
    -matryca?
    -taśma matrycy?
    -grafika? (wystarczy reballing)
    -pamięć VRAM?
    -czy może cała płyta główna?

pozdrawiam Tomek H.
  • REKLAMA
  • #2 10152576
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1732
    Czy masz pewność że laptop nie został w żaden sposób uderzony nigdzie?.
  • REKLAMA
  • #3 10152599
    holub69
    Poziom 10  
    hmm...
    byłem z nim u znajomych w akademiku w celu pracy nad projektem,
    z racji ze w akademickich pokojach jest mało miejsca pracowałem na blacie od stołu, który miałem na kolanach.
    przed opisanym wyżej zjawiskiem poprawiałem się na tapczanie - w sensie mogłem nim troszkę zatrząść ale raczej nie klasyfikowałbym tego do uderzenia.
    dodam że nastąpiło to po 20 minutach od włączenia komputera - uprzedzając pytanie czy to mogło się stać w podróży + mam plecak Logitecha (żółw, plastikowa skorupa z wierzchu - raczej wytrzymały)

EDIT:
    może przydatną informacją będzie to, że format systemu był wymagany mniej więcej co 3-4 tygodnie. po upływie tego czasu po włączeniu laptopa system się zawieszał po ok 3-5 minutach pracy - pomagał dopiero format
  • #4 10152674
    Vogelek23
    Poziom 34  
    Ocena: 84
    holub69 napisał:
    grafika? (wystarczy reballing)
    Grafika, ale reballing nie wystarczy do usunięcia usterki. Chipset wymaga wymiany na wersję pozbawioną wady fabrycznej.
  • REKLAMA
  • #5 10152699
    holub69
    Poziom 10  
    Vogelek23 napisał:
    holub69 napisał:
    grafika? (wystarczy reballing)
    Grafika, ale reballing nie wystarczy do usunięcia usterki. Chipset wymaga wymiany na wersję pozbawioną wady fabrycznej.

ale wada fabryczna by wyszła po 3.5 roku? :O
  • #6 10152709
    Vogelek23
    Poziom 34  
    holub69 napisał:
    ale wada fabryczna by wyszła po 3.5 roku?
    Oczywiście, w sieci są tony przykładów wady fabrycznej chipsetów nVidia, do której zresztą sam producent się oficjalnie przyznał.
  • REKLAMA
  • #7 10152730
    holub69
    Poziom 10  
    co do tej wymiany chipsetu:
    - ile ta przyjemność kosztuje?
    - opłaca się to z 3.5rocznym sprzętem?
  • #8 10152834
    Vogelek23
    Poziom 34  
    holub69 napisał:
    ile ta przyjemność kosztuje?
    Około 500zł brutto z gwarancją 12 miesięcy.

holub69 napisał:
    opłaca się to z 3.5rocznym sprzętem?
    To już Kolega sam musi sobie odpowiedzieć. Większość ludzi naprawia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem ASUS F3SG, który po zawieszeniu ekranu i pojawieniu się poziomych pasów kolorów nie reaguje prawidłowo. Po uruchomieniu słychać długi pik BIOSu, a podłączenie zewnętrznego monitora nie przynosi poprawy. Użytkownik zastanawia się nad przyczyną usterki, rozważając uszkodzenie matrycy, taśmy matrycy, grafiki (GF 9300M GS), pamięci VRAM lub płyty głównej. Odpowiedzi sugerują, że problem może dotyczyć grafiki, a reballing nie wystarczy, ponieważ chipset wymaga wymiany z powodu wady fabrycznej. Koszt wymiany chipsetu wynosi około 500 zł z roczną gwarancją, co użytkownik musi sam ocenić w kontekście wieku sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA