logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

asus f3s g - laptop zawiesza się po napisie "zapraszamy"

fridai3 31 Sie 2012 16:44 4776 11
REKLAMA
  • #1 11265332
    fridai3
    Poziom 9  
    Cześć, żeby nie wprowadzać w błąd powiem wszystko od początku do końca:
    Więc wczoraj gdy grałem zaczęły wyskakiwać dziwne żółte piksele na ekranie i gra się zawiesiła, ogólnie restart i problem był dalej bo te same piksele wyskakiwały przy napisie zapraszamy i komputer się zacinał i nie dało się włączyć .(przegrzewanie wykluczam bo chodził ledwo 1,5 godziny). Odstawiłem laptop i po ok.3 godzinach uruchomiłem i problemu nie było. Dzisiaj podobnie tylko, że komputer dostaje tych dziwnych pikseli przy każdej grze i się wyłącza a teraz, to już w ogóle nie da się go włączyć bo albo się zacina na napisie zapraszamy, albo da radę i załaduje pulpit ale i tak pokazują się dziwne piksele. Jestem lekko przerażony bo teraz komputer udało się uruchomić w trybie awaryjnym i boję się cokolwiek włączać.
    Jestem zielony trochę w tych sprawach dlatego jeśli ktoś mógłby mnie poprowadzić do rozwiązania co i jak dalej, będę wdzięczny. C:
  • REKLAMA
  • #2 11265381
    kox98
    Poziom 9  
    czy mógłbyś nagrać filmik jak to sie dzieje? wtedy lepiej dało by sie temu zaradzić bez zbędnego pisania. Nie wiem dokładnie ale z tego co piszesz to może byc

-procesor
    -ram
    -karta graficzna
    -system
    -płyta główna

jak widzisz możliwośći jest dużo. Nagraj filmik i wrzuc. ok?
  • #3 11265399
    fridai3
    Poziom 9  
    Hej, jeszcze jedna poprawka teraz uruchomił się i pokazał się napis, że sterownik grafiki (ciąg liter) przestał odpowiadać ale odzyskał sprawność -> i tak 2 sekundy po tym sam się zresetował i zakładam, że to coś z nim coś jest nie tak < piszę bo może to coś zmienić, czekam na odp czy dalej spróbować to nakręcić na filmiku>.
  • #4 11265494
    kox98
    Poziom 9  
    Filmik możesz nakręcić dla pewnośći.
    1.Zmieniałes sterowniki od karty graficznej?
    2.jaki to ciąg liter w komunikaćie o sterowniku
    3.zrób screena jak dasz rade.

możliwosc teraz to

-system
    -sterowniki
    -karta graficzna
    -płyta główna

najbardziej skłaniał bym się w strone systemu albo sterowników.
    Masz alternatywny komputer z nagrywarką i internetem?
    Jeżeli tak to jesteśmy bardzo blisko rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #5 11265573
    fridai3
    Poziom 9  
    1.nie
    2.udało mi się zapisać ale pewności nie mam "nvmdklf" połowę przepisałem a połowę z pamięci (możliwe, że źle)bo się wyłączył i świta mi coś, że któraś litera mogła się powtórzyć.
    3.screena czego? jak się zawiesza? nie da rady, tylko raz mi się jakimś cudem udało dostać aż na pulpit bez zawiechy i wątpię by dało się jeszcze raz bo próbowałem.

Hm piksele rzadko występują ale generalnie jest to bardziej losowe ew. mogę spróbować nagrać jak się włącza, zawiesza na napisie "zapraszamy" i resetuje się sam. nic specjalnego.

co masz na myśli mówiąc alternatywny komputer ( nie mam 2 takiego samego) chyba coś źle zrozumiałem -> na tym kompie mam tryb awaryjny z dostępem do sieci. Nagrać mogę telefonem i zgrać na kompa myślę, że nie powinno być z tym problemów bo ster. nigdy do fona nie potrzebował c:
  • REKLAMA
  • #6 11265590
    kox98
    Poziom 9  
    Alternatywny, drugi nie musi być ten sam np. siostry(jak masz siostrę . hehe) nagraj telefonem a za chwile ci powiem co i jak masz zrobić.

jak masz gg to podaj. lepiej będzie tłumaczyc
  • REKLAMA
  • #7 11265643
    fridai3
    Poziom 9  
    Nie mam drugiego, tzn. mam ale stary i popsuty (nie do odpalenia więc się nie liczy)
    nagrane w formacie 3gp, ale wszystko widać, tym razem nie było pikseli na obrazie "zapraszamy" ale i tak zawiesił się i włączył od nowa na początku w trybie awaryjnym był>.

• Pomocny post
    #8 11265656
    kox98
    Poziom 9  
    OK teraz widzę. włącz tryb awaryjny i spróbuj odinstalować sterownik od karty graficznej. jeżeli to nie pomoże to została reinstalacja lub naprawa systemu. jak masz gg to podaj będzie szybciej.
  • #9 11265662
    fridai3
    Poziom 9  
    ok zapraszam 10460739 poprowadź mnie jak odinstalować C:
  • Pomocny post
    #10 11265699
    naten
    Poziom 14  
    hola, hola!
    zanim zaczniesz reinstalować stery - przypomnij sobie kiedy ostatnio czyściłeś tego lapka?
    tzn. jego układ chłodzenia?
    nie twierdzę, że mam rację, ale wykluczanie przegrzania grafiki i zabieranie się od razu za stery może namieszać w systemie

"przegrzewanie wykluczam bo chodził ledwo 1,5 godziny"
    chłopie! ledwo 1,5 godziny?
    na gierkach grafika potrafi się zagotować po 3-5 minutach...

sprawdź i przeczyść (sprężone powietrze, odkurzacz) otwory wentylacyjne, wiatraczki itp. itd. zanim całkiem ci się spali grafika
    ściągnij i zainstaluj sobie Everesta lub Aidę-64 i obserwuj sensory temperatury
  • #11 11265751
    fridai3
    Poziom 9  
    Jest czyszczony regularnie od kilku lat, ostatnio był tydzień temu i chodzi cichutko. Poza tym problem na gg prawie rozwiązany "tak to były sterowniki" powiadomię gdy wszystko dojdzie do ładu i składu. :) a do monitoringu temp. mam speedfana

Dodano po 35 [minuty]:

Problem jest dalej, ale może to wciąż wina sterowników, mam kartę GeForce 9300M G i zmieniłem na te stery http://www.nvidia.pl/object/notebook-win7-winvista-301.42-whql-driver-pl.html jeśli ktoś wie co dalej robić czekam na odpowiedzi. Przypomnę też, że gdy sterowniki były odinstalowane komputer normalnie się włączał.
  • #12 11267868
    fridai3
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany, monitor do bani. Inny nie robi problemów. Dziękuję wszystkim za pomoc C;

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus F3S G zgłasza problemy z zawieszaniem się systemu po wyświetleniu napisu "zapraszamy" oraz występowaniem dziwnych żółtych pikseli na ekranie. Po kilku próbach uruchomienia, komputer działał w trybie awaryjnym, co sugerowało problemy z kartą graficzną. Użytkownik otrzymał porady dotyczące odinstalowania sterowników karty graficznej oraz sprawdzenia układu chłodzenia. Po kilku próbach z różnymi sterownikami, problem został ostatecznie rozwiązany przez wymianę monitora, który okazał się uszkodzony.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA