logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy poprawne jest podłączenie switchy w szafie rozdzielczej?

macmaccam 18 Lis 2011 19:35 1360 9
  • #1 10153862
    macmaccam
    Poziom 9  
    Witam.

Dziś zaglądałem do szafy rozdzielczej którą buduje firma u mnie w biurze. I co mnie zdziwiło pierwszy switch ma wyjście na samym końcu ale nie w dolnym rzędzie ale w górnym i o dziwo w drugim switchu kabel wpięty jest tez nie na koniec ale na początek bodajże na pierwszy port..i wszystko działa czy jest taka kombinacja możliwa??
  • #2 10153938
    metallowiec
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Tak oczywiście że jest możliwe. Dla switcha to tak na prawdę bez różnicy szczególnie jeśli switche są zarządzalne. U mnie w firmie przyjęło się że korzystamy z ostatnich portów na których robimy trunk. Chyba że czasami są 2 wydzielone tak trochę z boku, wtedy korzystamy z tych. Ale równie dobrze można by było z kilku pierwszych skorzystać.
  • #4 10154003
    macmaccam
    Poziom 9  
    tak zarządzane cisco serii 200
  • #5 10154020
    metallowiec
    Poziom 16  
    Tak więc bez problemu może to tak działać.
  • #6 10154026
    macmaccam
    Poziom 9  
    a jeszcze zatem jest inna kwestia.....czy za pomocą vlan można skonfigurować swich tak by część komputerów była widoczna dla siebie a druga cześć była w sieci ale by nie widziały się wzajemnie?
  • #7 10154101
    metallowiec
    Poziom 16  
    Nie chce skłamać, ale w switchach Cisco jest chyba taka opcja. Ale dla pewności jeszcze zaraz to sprawdzę. Można też na routerze wyciąć routing pomiędzy komputerami w danym vlanie.
  • #8 10154140
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2671
    metallowiec napisał:
    Nie chce skłamać, ale w switchach Cisco jest chyba taka opcja

No nie tylko w Cisco.
    macmaccam napisał:
    czy za pomocą vlan można skonfigurować swich tak by część komputerów była widoczna dla siebie a druga cześć była w sieci ale by nie widziały się wzajemnie?

Tak oczywiście to jest podstawowe zastosowanie konfiguracji VLAN-ów.
  • #9 10154169
    metallowiec
    Poziom 16  
    tak jak myślałem... jest to PVLAN (private vlan) na tej stronie masz troszkę o tym:
    http://www.cisco.com/en/US/tech/tk389/tk814/t...s_configuration_example09186a008017acad.shtml

jimasek: Prawdę mówiąc miałem kontakt z kilkoma vendorami ale chyba tylko Cisco miało taką opcje. Na HP Procurve na przykład nie ma takich opcji w ogóle. Chyba że w tych najwyższych modelach. Może źle zrozumiałem ale Tobie chyba chodzi o to, że nie ma komunikacja pomiędzy vlanami, no i fakt, bo po to właśnie są vlany. Ale komunikacja pomiędzy komputerami w danym vlanie to już co innego.

Z tym że Private VLAN jest technologią CISCO. Więc może dlatego nigdzie więcej nie widziałem takich opcji.
  • #10 10154247
    macmaccam
    Poziom 9  
    no tak dobrze poruszyłes fakt..rozdzielę 2 grupy komputerów od siebie ale w jednej grupie każdy komputer musi mieć net ale nie możne mieć kontaktu/połączenia z drugim komputerem...

Proszę poprawić błędy pisowni w swoich wypowiedziach! 3.1.13. (10.9, 15) Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. [DriverMSG]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię podłączenia switchy w szafie rozdzielczej. Użytkownik zauważył, że porty w switchach są używane w nietypowy sposób, ale inni uczestnicy potwierdzili, że takie połączenie jest możliwe, zwłaszcza w przypadku switchy zarządzalnych. Wspomniano również o konfiguracji VLAN, która pozwala na segregację komputerów w sieci, tak aby nie mogły się wzajemnie widzieć, co jest podstawowym zastosowaniem VLAN-ów. Użytkownicy wskazali, że technologia Private VLAN jest dostępna w switchach Cisco, ale niekoniecznie w innych markach, takich jak HP Procurve.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA