logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć czujnik ciśnienia NPC-1210 z przetwornikiem ADS1110?

PiotrLotnik 09 Gru 2004 00:42 2193 7
REKLAMA
  • #1 1046983
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Planuje mierzyć ciśnienie atmosferyczne, wiec:
    Napisałem programik na AVR
    Kupiłem przetwornik 16bit ADS1110
    i oczywiście czujnik ciśninia NPC-1210
    Problem tylko jak połączyć ten czujnik z resztą, przeglądałem pdf. z góry na dół, tłumaczyłem i kicha, czujnik nie reaguje na ciśnienie.
    Mam proźbe gdyby ktoś mógł spojżeć na pdf. i mnie olśnić co i jak połączyć, jest tam mały schemacik ale nijak go nie moge rozgryść.
    Czujnik ma wejścia:
    +IN, -IN, +OUT, -OUT i wejście na "Gainset resistor"
    Za pomoc i skrócenie męk wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 1047093
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    Przydało by się załączyć schemat no i pdf-a,napisać jaki to typ czujnika ciśnienia : absolutnego (A), różnicowego (D) i nadciśnienia (G)...na początek znajdź pary styków zgodnie z tym co opisałeś,mierząc np. rezystancję w "normalnych" warunkach z reguły powinny się zawierać (między parami) wej ok 4komy wyj ok 5komów i w ten sposób masz namierzone pary przewodów.Napisz też czy cokolwiek się dzieje za samym czujnikiem tj.jakieś zmiany napięć ,czy problem jest tylko w czujniku.może kwestia niedopasowania wejść z przetwornikiem,lub za mała jego czułość-mamy tu do czynienia z małymi wartościami,które niestety trzeba wzmocnić i obrobić..a potem już tylko kalibracja i naprzód ;)
  • REKLAMA
  • #3 1047441
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Czujnik to NPC1210-015-G3L czyli nadciśnienia, zmierzyłem rezystancje między wej i jest 3,9kom a między wyj jest 5,01kom.
    Podłanczam czujnik do przetwornika ADS 1110 i tak
    czujnia +OUT do Vin- przetwornika,
    -OUt do Vin+
    i tyle
    Na +IN przetwornika dałem 5V
    a -IN mase
    Nie stosowałem żadnych wzmaczniaczy, tylko wzmocnienie przetwornika zwiększyłem go 8, czułość przetwornika myśle, że jest wystarczająca.
    POMOCY :(
    Załączniki:
    • ads1110.pdf (520.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • npc-1210.pdf (85.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1075705
    krzys-iek
    Poziom 20  
    Ocena: 83
    i jak z tym czujnikiem NPC1210-015-G3L ? Z allegro pewnie :-)?

Bo chcialbym taki kupic, tani jest ale schematy co mam sa pod mxp4115a :( tylko ze ten czujnik to juz nie 24zl ale 100zl z hakiem :(

http://davidbray.org/onewire/baro2030.html a do tego to potrzebuje!! Rozumiem ze bede musial wzmacniacze przestawic na 100krotne wzmocnienie :O?

Wiec warto sie z tym npc bawic, kupic to?

tia
  • REKLAMA
  • #5 1075867
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    No to tak.
    Ja ten czujnik opanowałem i jak narazie nie nażekam, stosuje go ze wzmacniaczem TL072 i przetwornikiem ADC1110.
    Całość sprawuje się dobrze, odpowiednie filtry wyeliminowały zakłucenia a czułość i szybkość też jest niczego sobie.
    Dodam tylko, że stosuje go amatorsko i nie wymagam od niego perfekcji.
    Wyskalowałem go na 0,015 hPa co jest wynikiem niczego sobie :)

Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 1078683
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Mam dwa pytania .
    1 - Czy widziałeś na schemaciku z PDF'a to co jest podłączone do pinu nr. 4 , te takie dwa zachodzące na siebie kółeczka i dopisek powyżej 1,5mA ?
    2 - Czy czytałeś może przypadkiem zawartość tabelki NPC1210 SENSOR SPECIYFICATION , a dokładnie rubrykę INPUT EXCITATION ?
    Jeżeli na obydwa pytania odpowiesz " tak " , czujnik musi zadziałać
  • #7 1147707
    daro_ju
    Poziom 2  
    Witam!!!
    Również planuje zakupić ten czujnik ciśnienia NPC1200 , miałbym prośbe czy mógłby mi ktoś podrzucić schematy i dokumentacje to tego czujnika ? Z góry dzięki
  • #8 1148023
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Mój czujnik działa :)
    Wszystkich zainteresowanych pytaniami "jak to możliwe" i potrzebujące mojej skromnej pomocy prosze o kontekt
    apiotrus(_at_)poczta.onet.pl

Pozdrawiam
    Jeszcze raz dzieki za wcześniejszą pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu podłączenia czujnika ciśnienia NPC-1210-015-G3L (typ nadciśnienia) do 16-bitowego przetwornika analogowo-cyfrowego ADS1110 w celu pomiaru ciśnienia atmosferycznego. Czujnik posiada wyprowadzenia +IN, -IN, +OUT, -OUT oraz wejście na rezystor ustawiający wzmocnienie (Gainset resistor). Pomiar rezystancji między wejściami wynosi około 3,9 kΩ, a między wyjściami około 5,01 kΩ. Próba podłączenia polegała na połączeniu +OUT czujnika do Vin- przetwornika, -OUT do Vin+, zasilaniu +IN czujnika 5 V i masie na -IN, bez stosowania wzmacniaczy operacyjnych, jedynie zwiększając wzmocnienie przetwornika do 8. Wskazano, że sygnał z czujnika jest bardzo mały i wymaga wzmocnienia, np. za pomocą wzmacniacza operacyjnego TL072, co potwierdzono jako skuteczne rozwiązanie eliminujące zakłócenia i umożliwiające kalibrację z dokładnością do 0,015 hPa. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiedniego prądu zasilania (ok. 1,5 mA) oraz właściwego podłączenia pinów zgodnie z dokumentacją czujnika. Dyskusja zawiera także pytania o schematy i dokumentację czujnika NPC1200/1210 oraz porównania do innych modeli, jak MXP4115A. Ostatecznie potwierdzono działanie układu z wzmacniaczem i przetwornikiem ADS1110, podkreślając potrzebę filtrów i kalibracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA