logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o zweryfikowanie częsci do uP stacji pogogowej.

sawic 16 Mar 2005 17:17 1863 1
REKLAMA
  • #1 1320941
    sawic
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam.
    zapoznalem sie juz jak dogadac TUSB3210 i kompa, teraz przystepuje do zakupu czujnikow.
    wybralem takie opcje:

-pomiar cisnienia
    czujnik NPC-1210 https://www.elektroda.pl/rtvforum/download.php?id=66620 + przetwornik A/C - ads1100 z TI http://www-s.ti.com/sc/ds/ads1100.pdf + jakis wzmacniacz.
    pytania:
    a) npc-1210 mierzy cisnienie do 1034hPa, czy bedzie sie nadawal do pomiaru cisnienia atmosferycznego ? w normalnych warunkach 1034 raczej nei bedzie przekroczone, tak mi sie wydaje. lepsza bylaby motorola z serii MPX ale o wyborze decyduje cena. czy tez powinienem sie "szarpnac" na motorole ?
    b) napiecie wyjsciowe z npc jest max 100mV, przetwornik A/C mierzy od 0 do 5V, czyli nawet uwzgledniajac jego wewnetrzne wzmocnienei do 8x i tak bede musial uzyc wzmacniacza. jakiego najlepiej ?
    wiem ze moglbym uzyc innego przetwornika, ale ten juz posiadam wiec chcialbym przy nim pozostac

-pomiar wilgotnosci
    i tu sie zastanawiam, czy uzyc http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45289846,
    czy tez http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38385744 + A/C ads1100 + wzmacniacz.
    drugie rozwiazanie bardziej problemowe ale i tansze.
    jakie propozycje ?

-pomiar oswietlenia
    chyba zwykly fotorezystor i A/C + ads1100.

dodatkowa sprawa to to ze przetworniki A/C te ads1100 mam w dwoch wersjach, tzn z dwoma adresami na szynie i2c. wiec jednoczesnie nie uzyje wiecej niz dwoch, co sklanialoby mnie do zakupienia czujnika wilgotnosci tego drozszego, zeby przetworniki wykorzystac do pomiaru cisnienia i oswietlenia. wiem ze mozna podczas odczytu z 3-go przetwornika zamienic adres szyny sda w procku, ale tam jest dedykowany port do i2c i nie chcialbym implementowac kolejnej procedury do obslugi i2c na portach procka. przetworniki 1-wire z dallasa bylyby dobre, ale nie wiem czy przerwania do obslugi 1-wire nie "gryzly" by sie z przerwaniami do obslugi USB. a delaye do 1-wire pisac recznie na nop'ach byloby uciazliwe.

przy okazji tego postu, czy moze ktos podzucilby linka do jakiejs teorii o zasadach pomiarow tych wszystkich wielkosci. tzn chodzi mi pomiar np. temperatury odczuwalnej, umiejscowienie czujnika temperatury ( bo przeciez nie zamkne go w czarnym pudelku i nie poloze na dachu ;) ) itp. bo guglalem troche ale nic interesujacego nie znalazlem.

za odpowiedzi na jakiekolwiek z pytan bede wdzieczny.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1324966
    arturt134
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Postaram się odpowiedzieć na niektóre z twoich pytań.

b) napiecie wyjsciowe z npc jest max 100mV, przetwornik A/C mierzy od 0 do 5V, czyli nawet uwzgledniajac jego wewnetrzne wzmocnienei do 8x i tak bede musial uzyc wzmacniacza. jakiego najlepiej ?
    wiem ze moglbym uzyc innego przetwornika, ale ten juz posiadam wiec chcialbym przy nim pozostac

Zmien napięcie referencyjne do ADC (o ile to jest możliwe - jeżeli jest wewnętrzne to nic nie poradzisz) lub zastosuj wzmacniacz instrumentalny (im droższy tym lepszy) z małym dryftem termicznym offsetu i wzmocnieniem ustawianym na stałe, najlepiej wewnątrz. Jeżeli na dokładności nie bardzo ci zależy, to zastosuj zwykły, tani wzmacniacz operacyjny - wzmocnienie dostosuj do zakresu przetwarzania ADC.

-pomiar oswietlenia
    chyba zwykly fotorezystor i A/C + ads1100.

Pomiar natężenia oświetlenia przy pomocy fotorezystora jest tak niedokładny, że w zassadzie możesz tylko stwierdzić, czy to południe, czy też noc.
    Proponowałbym fotodiodę i wzmacniacz operacyjny (konwerter prąd - napięcie). Elementy nie musząbyć z górnej półki, a i tak dokładność będzie o niebo lepsza niż przy fotorezystorze.

Pozdrawiam.
REKLAMA