logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować zakłócenia w przetworniku 24bit AD7730?

PiotrLotnik 23 Maj 2005 13:19 1779 11
REKLAMA
  • #1 1517802
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam. od jakiegoś czasu bawie sie przetwornikiem 24bit AD7730. Podlączyłem go do PC i wszystko jest ok.

Cały problem pojawia sie przy odczytywaniu pomiarów,
    dane skaczą z zakresu +-1mV.
    Polutowałem kilka kondensatorów gdzie sie dało, troche to pomogło ale dalej jest kiepsko.
    Ponieważ nie mam wykształcenia elektronika a w książkach nic konkretnego nie ma to prosze o pomoc.
    Może ktoś ma jakiś schemacik układu odfiltrowującego, tylko coś prostego , bez żadnych programowalnych siltrów.
    Ile i jakie mam polutowć kondensatory na zasilanie??

Pozdrawiam
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 1517885
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Przy takim przetworniku kondensatory ci już więcej nie pomogą, skoro już ich naładowałeś gdzie tylko się dało.
    1. Płytka (prowadznie masy i obwodów analogowych,
    2. Zasilanie.
    3. Odpowiednie źródło npaięcia odniesienia.
  • #3 1517899
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Zasilanie jest z zailacza 12V podane na stabilizator 7805
    Co sie tyczy napięcia odnisienia to jest podłączone do zasilania.
    Właściwie to wszystko jest na jednym zasilaniu, poprostu po drodze dołanczałem kolejne kondensatory.

Uda sie coś z tego jeszcze wycisnąć?
  • #4 1518051
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Napisz więcej szczegółów jaka wartość Uref, co to za układ, jak to jest wykonane, co to ma mierzyć itd. itp.
  • REKLAMA
  • #5 1518239
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Uref jest podpiente zgodnie z notą katalogową do +5V,
    Układ to przetwornik 24bit AD7730
    Wykonany na płytce metodą domowo-amatorską.
    meży wartość napięcia z przedziału +-40mV na wyjsciach czujnika ciśnienia NPC1210.
    Co więcej moge napisać, jest to konstrukcja amatorska w 100%
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #6 1518377
    ko_rex
    Poziom 19  
    Przy takiej rozdzielczości przetwornika płytka z pewnością nie może być "amatorskiej roboty".
    Skoro podłączyłeś Uref do +5V zasilania, to nie spodziewaj się rewelacyjnej stabilności. Zastosuj koniecznie źródło napięcia zasilania (np LM385) ze starannie poprowadzonymi, krótkimi ścieżkami do A/D. Na pewno nie wykorzystasz pełnej rozdzielczości przetwornika. 24bity przy Uref=5V dają kwant ok. 0.3 µV. Ta wielkość jest już porównywalna (o ile nie dużo poniżej) poziomu szumów w Twoim układzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1518419
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    W konstrukcjach amatorskich tej precyzji wynikajacej z liczby bitow nie da sie w zasadzie zagospodarowac do konca z powodu wlasnie amatorskiego wykonania plytek, obwodow, przelotek, ekranow etc. .
    W tak czulym ukladzie nawet pierdniecie muchy przelatujacej za oknem da Ci jakas reakcje ukladu. Od tego sa specjalne profesjonalne programy do projektowania plytek z osobnymi plaszczyznami masy i izolacjami Uref od zasilania i innych potencjalnych zrodel zaklocen, by zlikwidowac efekty "amatorskie". Raczej sie tego nie da skutecznie uniknac, mozna co najwyzej redukowac poprzez dolepianie i uziemianie i ekranowanie, ale to nie zastapi dobrze zrobionej profesjonalnej plytki z dobrze nalutowanymi elementami.
    Jesli czasem ktos uzyskuje w warunkach amatorskich znakomite rezultaty, to zwykle jest to zasluga raczej szczescia niz rozumu, choc sa i chwalebne wyjatki.

Wniosek stad taki plynie, ze czasem nie warto dalej walczyc, bo jest to strata czasu.
    Z porad praktycznych, to dalbym miedzy zrodlo sygnalu a przetwornik A/D jakis wzmacniacz o precyzyjnie ustalonym wzmocnieniu, by mierzyc wyzszy zakres napiec a przez to zmniejszyc wplyw zaklocen pochodzacych z samego przetwornika i pracy szyny danych po ktorej czytasz przetworzone napiecia.
    Pozdrawiam, yego
  • REKLAMA
  • #8 1518458
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Wielkie dzieki.
    Jeszcze jakiś czas moje układy będą amatorskie :)

Przy 24bit i wykalibrowaniu czujnika na ciśnienie atmosferyczne tuzyskuje zą nad to dobry wynik.
    Jak pomiar podziele przez 100 i zaokrągle do całkowitej to szumy są akceptowalne (jak dla amatora).

Pozdrawiam
    Piotr
  • #9 1518554
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 619
    Za czujnikiem daj wzmaczniasz np *100 na jakimś prostym w miare stabilnym wzmacniaczu operacyjnym np OP77 a wynik z AC podziel przez 100.
  • #10 1519068
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Uref 5V a mierzona wartosc 40mV ?? Przeciez szumy zjadaja caly wynik. Albo obniz Uref do 50mV albo wzmocnij sygnal tak zeby maksymalna wartosc zblizyla sie do Uref. 24 bity teoretycznie daja odstep sygnal/szum 144dB. Teoretycznie. Sama budowa przetwornikow i duza skala integracji nie pozwalaja uzyskac takiego wyniku. Amatorska plytka z kiepskim prowadzeniem masy pogarsza sytuacje dalej. 105-110 dB to maks co sie da uzyskac z amatorskiej konstrukcji.
    Pozdro
    Dexter
  • #11 1519135
    PiotrLotnik
    Poziom 15  
    Co do Uref to podłanczam zgodnie z notą katalodową.
    Jeśli chodzi o przetwornik to ma on do wydoru max +- 80mV. lub od 0 do +80mV (taki przetwornik)
    I dlatego został wybrany do Czujnik daje pomiędzy wyjściami max +-40mV.
    Wcześniejszy 16 bit przetwornik + wzmacniacz operazyjny dawał większe zakłócenia a na tym AD7730 jest akceptowalnie.
  • #12 3048468
    ewsd75
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Witam mam takie pytanko odnośnie czujnika NPC1210. Mam taki sam czujniczek i po podłączeniu zasilania nw yjściach nie mam napięcia. Napięcie mierzę na wyprowadzeniach czujnika. Dopiero jak podłączyłem wzmacniacze LM358 to pojawiło się jakieś napięcie w mV a zgodnie z kartą katalogową powinno tam już być napięcie w V. Chcę aby ten czujnik mierzył ciśnienie atmosferyczne i nie wiem czy się on nadaje do tego. Podpinając jeszcze jeden wzmacniacz dopiero uzyskałem napięcie w V na wyjściu. Czy czujnik pracuje tak że na samych wyjściach tego elementu są uV czy mV z kartą katalogową się to nie zgadza? Może ktoś budował miernik ciśnienia na tym elemencie i podpowie mi co się dzieje.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z zakłóceniami i niestabilnością pomiarów w 24-bitowym przetworniku analogowo-cyfrowym AD7730 podłączonym do czujnika ciśnienia NPC1210. Użytkownik zgłasza skoki sygnału w zakresie ±1 mV mimo dodania kondensatorów filtrujących. Wskazano, że amatorska konstrukcja płytki PCB, niewłaściwe prowadzenie masy i zasilania oraz brak stabilnego źródła napięcia odniesienia znacząco wpływają na jakość pomiarów. Zalecane jest zastosowanie stabilizowanego, niskoszumowego źródła napięcia odniesienia (np. LM385) z krótkimi ścieżkami do przetwornika oraz profesjonalne wykonanie płytki z odpowiednim ekranowaniem i separacją masy analogowej i cyfrowej. Przy pomiarach niskonapięciowych (±40 mV) konieczne jest wzmocnienie sygnału przed przetwornikiem, np. wzmacniaczem operacyjnym OP77, aby lepiej wykorzystać rozdzielczość AD7730 i poprawić stosunek sygnału do szumu. Podkreślono, że w warunkach amatorskich trudno osiągnąć pełną precyzję 24-bitowego przetwornika ze względu na ograniczenia konstrukcyjne i zakłócenia. Dodatkowo poruszono temat charakterystyki czujnika NPC1210, który wymaga wzmacniacza do uzyskania mierzalnego sygnału napięciowego zgodnego z kartą katalogową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA