logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić błąd ładowania systemu plików w Windows XP?

olsenk 09 Gru 2004 00:44 1467 8
REKLAMA
  • #1 1046986
    olsenk
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Może to nie jest super trudny problem, ale...jakos nie mam doswiadczenia z XP....
    Próbowałem podłaczyc dysk 160 Gb z 3 partycjami NTFS oraz 1 Fat32 u kumpla i Bios sobie z nim nie poradzil, a dodatkowo prawdopodobnie wymazało mi pliki systemowe w Xp i teraz przy probie uruchomienia wyswietla mi ten komunikat i zatrzymuje sie, a za bardzo nie chce mi sie od nowa instalowac systemu i przenosic plików, zwlaszcza,ze partycja systemowa jest na NTFS. Co mozna zrobić z tym "fantem"?
    Z góry dziekuje za konkretne porady.
  • REKLAMA
  • #2 1047391
    olsenk
    Poziom 14  
    Czyzby nikt nie spotkał się z takim problemem?
  • REKLAMA
  • #3 1047399
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Spróbój włożyć płytę z XP i zamiast instalować go wybrać naprawę ( "R"). Jak już będziesz w konsoli spróbuj "fixmbr" i "fixboot" czy jakoś tak - lista poleceń wyskakuje po wpisaniu "help". Zapisze ci od nowa MBR co czasem pomaga.
  • #4 1047519
    olsenk
    Poziom 14  
    Kassiel napisał:
    Spróbój włożyć płytę z XP i zamiast instalować go wybrać naprawę ( "R"). Jak już będziesz w konsoli spróbuj "fixmbr" i "fixboot" czy jakoś tak - lista poleceń wyskakuje po wpisaniu "help". Zapisze ci od nowa MBR co czasem pomaga.

Ten sposób niestety nie pomaga, a dodatkowo po zabootowanii z CD typ partycji jest wyswietlany jako "nieznany", choc rozmiar podaje prawidłowo. Brakuje mi juz pomysłów, a Wam? :)
  • REKLAMA
  • #5 1048199
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    a może da się zrobić nakładkę -czyli też r ale dalej , nie w konsoli odzyskiwania
    choć wątpię ,tu są popaprane alokacje
  • #6 1048440
    reven18
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A czy wszystkie podzespoły w kopmie masz sprawne?? ja tez miałe mtaki proble to okazało się że kość RAMU wystarczy żę 1 jest walnięta to przy uruchamianiu bądź instalacji windowsa będziesz miał powazne problemy.
  • REKLAMA
  • #7 1050158
    olsenk
    Poziom 14  
    Sprzet jest w 100% sprawny, choć z tym dyskiem 160 Gb, miałem już kiedyś problemy, ale teraz zgubił te pliki po podłączeniu do innego kompa i stąd to pytanie, co robic w takiej sytuacji (w 98 często wystarczyło "sys c:"), ale tu juz nie ma takiej mozliwości :)
  • #8 1050190
    Kassiel
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Masz dostęp do jakichkolwiek danych z tej partycji? Możliwe że posypała się partycja.
  • #9 1052082
    olsenk
    Poziom 14  
    Co do dostępu do danych z tej patycji, to trudno bylo powiedzieć, bo jak pisałem była na NTFS, a nie mialem drugiego kompa,aby ja sprawdzić, ale "rozwiązałem sprawe" formatem dysku i ponowna instalacja...choc pytanie nadal aktualne, co w takim przypadku robić, bo taka sytuacja zdzrzyła mi sie juz drugi raz:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z uruchomieniem systemu Windows XP po podłączeniu dysku 160 GB z partycjami NTFS i FAT32, co spowodowało uszkodzenie plików systemowych i błąd ładowania systemu plików. BIOS nie rozpoznawał dysku poprawnie, a próba naprawy za pomocą konsoli odzyskiwania (polecenia fixmbr i fixboot) nie przyniosła efektu, gdyż partycja była wyświetlana jako "nieznana". Dysk mógł mieć uszkodzoną tablicę partycji lub alokacje. Sprawność sprzętu, w tym pamięci RAM, została potwierdzona. Ostatecznie problem rozwiązano przez formatowanie dysku i ponowną instalację systemu, jednak pozostaje pytanie o metody odzyskiwania danych i naprawy uszkodzonych partycji NTFS bez reinstalacji systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA