logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kino domowe 5.1 do TV z wyjściem 2 kanałowym?

hanjin 20 Lis 2011 20:50 1813 11
REKLAMA
  • #1 10162708
    hanjin
    Poziom 10  
    Mam problem z podłączeniem kina domowego (głośniki 5.1) wszystkie podłączenia w subwooferze. Chcę to podłączyć na chinch'e ale jest problem w TV mam wyjście na 2 kanały a w kinie wejście na 6kanałów czyli Przód lewo i prawo, Tył lewo i prawo oraz subwoofer. Możecie podpowiedzieć jak to podłączyć jakim kablem i gdzie można takie coś znaleźć.
    Patrzyłem na allegro coś takiego http://allegro.pl/ ale to ma na 4 kanały audio + 2 video także chyba odpada. Zresztą chyba przez EURO dźwięk jest gorszej jakości jak przez chinch'e.
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #3 10163448
    hanjin
    Poziom 10  
    Telewizor Philips a głośniki to firma Tevion.Co chce uzyskać? Lepszy dźwięk od tego z TV. Już teraz jak podłączone jest na zwykłych chinch'ach 2kanały to ładnie gra ale jakby tak wszystkie głośniki podłączył to pewnie byłoby super.
  • REKLAMA
  • #4 10164332
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Nie byłoby super bo i tak dźwięk będziesz miał tylko stereo. Nic więcej ni uzyskasz. Telewizor ma wyjście tylko na dwa głośniki więc nic tak nie uzyskasz. Żeby grały wszystkie głośniki musisz mieć źródło dźwięku 5.1.
  • #5 10166337
    hanjin
    Poziom 10  
    No w sumie racja ale 5 głośników + subwoofer to na pewno lepiej niż głośniki z TV dlatego ponawiam pytanie jak to podłączyć?
  • #6 10167022
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 641
    Podłącz dwie przednie kolumny.
    hanjin napisał:
    Zresztą chyba przez EURO dźwięk jest gorszej jakości jak przez chinch'e.

Kto Ci takich bzdur naopowiadał?
  • REKLAMA
  • #7 10170709
    hanjin
    Poziom 10  
    Nikt mi tego nie powiedział sam tak myślę:P To podpowie ktoś jak to podłączyć?
  • #8 10170791
    Pablo1964
    Moderator
    Przecież już powiedzieliśmy. Pięciu głośników nie da się podłączyć ale dwa można.
  • #9 10170989
    hanjin
    Poziom 10  
    No dobra jeśli są takie kable jak tu http://allegro.pl/ to nie ma 2rca na 6rca? Mi nie chodzi żeby te głośniki grały jak kino ale żeby grały wszystkie. Nie można jakoś przerobić jakiegoś kabla jeśli nie ma go w sprzedaży? Wydaje mi się, że dla chcącego nic trudnego.
  • REKLAMA
  • #10 10171065
    Pablo1964
    Moderator
    Można połączyć po 2 głośniki szeregowo. Będzie grać gorzej niż głośniki w telewizorze ale
    hanjin napisał:
    Mi nie chodzi żeby te głośniki grały jak kino ale żeby grały wszystkie.

efekt zostanie osiągnięty.

Linki usuwam -
    3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
  • #11 10171082
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    hanjin napisał:
    ale to ma na 4 kanały audio + 2 video także chyba odpada.
    Wyjście audio, jest tylko stereo.
    hanjin napisał:
    No dobra jeśli są takie kable jak tu
    To jest kabel Y.
    hanjin napisał:
    to nie ma 2rca na 6rca?
    Nie ma.
    hanjin napisał:
    Mi nie chodzi żeby te głośniki grały jak kino ale żeby grały wszystkie.
    Błąd. Będzie gorzej. Jeśli stereo, to dwa głośniki, jeśli będzie więcej, to będziesz miał bezkształtną kupę dźwięku. Czy to lepiej jak stereo ? Wątpię.
    hanjin napisał:
    Nie można jakoś przerobić jakiegoś kabla jeśli nie ma go w sprzedaży? Wydaje mi się, że dla chcącego nic trudnego.
    Z takim podejściem, to znaczy robić coś na siłę, nawet gdy nie ma to sensu, to proponuję inne forum.
  • #12 10174659
    hanjin
    Poziom 10  
    O i tu padły już jakieś konkrety, za które bardzo dziękuję. Po przeczytaniu postów już wiem co i jak:) Lepiej nie kombinować za dużo:) Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem kina domowego 5.1 do telewizora Philips, który ma tylko wyjście stereo (2 kanały). Chce uzyskać lepszy dźwięk, ale nie wie, jak podłączyć wszystkie głośniki. Odpowiedzi wskazują, że telewizor nie obsługuje dźwięku 5.1, więc nie można podłączyć wszystkich głośników jednocześnie. Można podłączyć tylko dwie przednie kolumny, a pozostałe głośniki nie będą działać. Użytkownik rozważa użycie kabli RCA, ale nie ma dostępnych kabli 2RCA na 6RCA. Sugerowano, że można połączyć głośniki szeregowo, ale jakość dźwięku będzie gorsza. Użytkownik postanowił nie kombinować zbyt wiele i podziękował za pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA