logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sterować ekranem LED z kas fiskalnych przez USB na Windows?

Ikarius 09 Gru 2004 19:02 1587 4
REKLAMA
  • #1 1047847
    Ikarius
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Poszukuję od dłuższego czasu materiałów w temacie sterowania ekranikami led (tych co używane są w kasach fiskalnych) i tutaj moja wielka prośba o jakieś schematy zbudowania tego pod port USB oraz jakieś metody napisania oprogramowania sterowniczego pod Windows.

Z góry dziękuje za schematy i odnośniki :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1060375
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Witam

Nie jestem pewny Twojego pytania. W kasach fiskalnych używa sie raczej alfanumerycznych wyświetlaczy LCD(ciekłokrystalicznych). Sterowanie LCD można uzyskać z lpt komputer lub za pomocą mikroprocesora .Ja polecam Atmelki i bascoma.Cała procedur wyświetlenia npaisu polega na napisaniu (w programie bascom) LCD "tekst".To później ładujesz do procka ,a procka podpinasz do wyświetlacza ,Jeżeli masz na myśli segmentowe wyświetlacze LED (to te świecące wyświetlacze 7-segmentowe,na których można pokazywać tylko liczby i niektóre litery),to sterowanie można załatwić także mikroprocesorem lub za pomocą układów cyfrowych.
  • REKLAMA
  • #3 1061887
    Ikarius
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ok, tylko że dla mnie zakres procesorowy to w dalszym ciągu czarna magia, jak załadować program do procesorka ? jak go podpiąć żeby działał ? Jaki i za ile procek kupić ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1065002
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Ja też sie tego bałem,ale okazało się że to jest bardzo proste.
    Najpierw kupujesz procesor-polecam Atmela AVR.Sciagasz do niego kompilator o nazwie BASCOM. Tam piszesz programik.Procesor programujesz za pomocą kabelka podpiętego do lpt (sama wtyczka i kilka elementów biernych) Do tego kupujesz jescze wyświetlacz LCD (alafanumeryczny). Podpinasz odopowiednie piny wyświetlacza bezpośrednio do procesora.Oczywiście jeszcze zasilanie i gotowe.
    Koszty
    Procesor -ok11zł
    Wyświetlacz 15zł (allegro.pl -najtańszy jaki znalazłem)

Ja narazie bawie sie na 8051 ,lecz do niego potrzebujesz programator którego koszt to jakieś 30zł. Idealnym wyjściem dla Ciebie jest "mikroprocesorowa ośla łączka" -jest to cykl z pisma Elektronika Dla Wszystkich. Gdy będziesz miał to "łączke" to nie wierze ,że będziesz miał jeszcze jakie kolwiek problemy ze złoiżeniem takowgo układu.
    Pozdrowienia
  • #5 3167421
    jack-s
    Poziom 12  
    a jeśli chcesz aby wynik był bardziej widowiskowy, to możesz zastosować wyświetlacz graficzny obsługiwany z Bascoma , na którym możesz wyświetlać zarówno tekst jak i grafikę. Miłej pracy
REKLAMA