logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Holton 400 - zasilacz. Jakie rozwiązanie wybrać? Jakie jest najlepsze?

karolo,.. 28 Lis 2011 19:50 2700 17
REKLAMA
  • #1 10194193
    karolo,..
    Poziom 10  
    Witam wszystkich. Mam pytanie o zasilacz do takiego wzmacniacza jak w temacie. Lepiej wykonać oddzielny zasilacz na każdy kanał, czy jeden z większą ilością kondensatorów dla dwóch kanałów?. Wiele jest rozwiązań, ale które może być lepsze? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 10194296
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Witam.

Rozumiem że te wzmacniacze to gdzieś więcej niż do domu?
    Wystarczy jeden mostek prostowniczy 35A i ok 50 000 uF na stronę zasiania.

Pozdrawiam Maciek ;)
  • REKLAMA
  • #3 10199005
    karolo,..
    Poziom 10  
    Tak, chcę go użyć także na salę. Mam problem z kolumnami, które mają 8ohm i subem 4ohm. Dla suba i dla kolumn powinien być oddzielnie ustawiony prąd spoczynkowy prawda?
  • REKLAMA
  • #4 10199138
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    Nie, po prostu dla impedancji 8 ohm osiągną mniejszą moc.
    Jeśli w sumie masz 3 kolumny to najlepiej wykonać końcówkę mocy dla każdego kanału.
    I dla końcówki do suba dać trochę większą filtrację w zasilaczu.
  • #5 10199330
    karolo,..
    Poziom 10  
    Mam pytanie jeszcze odnośnie potencjometru do ustawiania prądu spoczynkowego, czy ma on jakiś ogranicznik, czy nie? Jeżeli nie, to jak go ustawić, żeby na wstępie nie uszkodzić tranzystorów?
  • #6 10199421
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2116
    Shadowix napisał:
    Jeśli w sumie masz 3 kolumny to najlepiej wykonać końcówkę mocy dla każdego kanału.
    I dla końcówki do suba dać trochę większą filtrację w zasilaczu.

W takiej sytuacji zalecałbym zastosowanie oddzielnych mostków prostowniczych i kondensatorów filtrujacych dla wzmacniacza stereo i suba. Z tymi pojemnościam to bym nie przesadzał, bo może to wywołać więcej szkód niż pożytku.
  • #7 10199934
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    Jakiekolwiek rozwiązanie nie pomoże w poprawieniu parametrów Holtona, ponieważ sam wzmacniacz jest bardzo niskiej jakości i mocno nie dopracowany. W tym przypadku każde rozwiązanie się sprawdzi.
  • #8 10201493
    karolo,..
    Poziom 10  
    A co powiecie w sprawie tego potencjometru? Kręciłem nim delikatnie i nie wyczułem żadnego ograniczenia.
  • REKLAMA
  • #9 10201795
    Wojtek44
    Poziom 27  
    Ocena: 72
    A jakiego ograniczenia się spodziewasz?
    Poczytaj gdzies po co wogóle ustawia się prąd spoczynkowy i co od niego zależy.
  • #10 10216119
    karolo,..
    Poziom 10  
    Pisząc o ograniczeniu mam na myśli ograniczenie mechaniczne. Skoro oś potencjometru obraca się cały czas, bez wyczuwalnego oporu, to jak przy starcie go ustawić, żeby tranzystory się nie spaliły?
  • #11 10216238
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #12 10216777
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    karolo,.. napisał:
    bez wyczuwalnego oporu, to jak przy starcie go ustawić, żeby tranzystory się nie spaliły?
    Z opisy wynika że masz pewnie potencjometr precyzyjny, tak zwany Helitrim. W nim "nie czuć" oporu, tylko takie "tyk, tyk". A jak go ustawić? Pomiar omomierzem.
  • #13 10217887
    karolo,..
    Poziom 10  
    W tym moim potencjometrze nie występują tyknięcia tyknięcia, ale wyregulowałem go omomierzem.
  • #15 10218956
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    szybki254 napisał:
    czyli potencjomter obrotowy
    A do regulacji prądu spodziewałeś się jakiego? Suwakowego?

TOMI napisał:
    Jakiekolwiek rozwiązanie nie pomoże w poprawieniu parametrów Holtona, ponieważ sam wzmacniacz jest bardzo niskiej jakości i mocno nie dopracowany
    A co masz do tej konstrukcji? Niedawno zachwalałeś dużo gorsze, typu "Skytec" i pochodne... A co tu Ci niby nie pasuje? Bo ja robiłem i nie mam nic do zarzucenia.
  • #16 10220840
    TOMI
    Serwisant RTV
    Ocena: 261
    marian1981.02 napisał:
    TOMI napisał:
    Jakiekolwiek rozwiązanie nie pomoże w poprawieniu parametrów Holtona, ponieważ sam wzmacniacz jest bardzo niskiej jakości i mocno nie dopracowany
    A co masz do tej konstrukcji? Niedawno zachwalałeś dużo gorsze, typu "Skytec" i pochodne... A co tu Ci niby nie pasuje? Bo ja robiłem i nie mam nic do zarzucenia.

Te owe wynalazki są kopią znanych i sprawdzonych wzmacniaczy, a o Holtonie poczytaj sobie w necie tylko dogłębnie. Robiłeś i co, moc wyszła mniejsza niż założona o ile pamiętam.
  • #17 10221208
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    TOMI napisał:

Te owe wynalazki są kopią znanych i sprawdzonych wzmacniaczy
    No i co że są kopią? Ale są zrobione niechlujnie i awaryjne.
    TOMI napisał:
    Robiłeś i co, moc wyszła mniejsza niż założona o ile pamiętam
    Moc nieco spada gdy wzmacniacz się rozgrzeje, ale przy sinusie i obciążeniu sztucznym. Można by rzec że ma małą sprawność, ale przy rzeczywistej pracy jest to nieodczuwalne. Nic nie jest bez wad. Wzmacniacz grał już na ośmiu imprezach, od czasu powstania i sprawuje się znakomicie. Przy kolumnach 8Ω praktycznie się nie nagrzewa a przy 4Ω jeszcze nie miał okazji pracować, lecz wentylator jest wydajny i problemów też nie będzie.
  • #18 10439453
    karolo,..
    Poziom 10  
    Dzięki wszystkim, zamykam temat zasilacza.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące zasilacza do wzmacniacza Holton 400. Uczestnicy debatowali, czy lepiej zastosować oddzielny zasilacz dla każdego kanału, czy jeden z większą ilością kondensatorów dla dwóch kanałów. Zasugerowano użycie mostków prostowniczych 35A oraz kondensatorów o pojemności około 50 000 µF na stronę. Wskazano, że dla subwoofera i kolumn o różnych impedancjach (8Ω i 4Ω) warto ustawić oddzielny prąd spoczynkowy. Pojawiły się również pytania dotyczące potencjometru do regulacji prądu spoczynkowego, w tym jego typu i sposobu ustawienia, aby uniknąć uszkodzenia tranzystorów. Uczestnicy podzielili się doświadczeniami z konstrukcją wzmacniacza, podkreślając, że Holton 400 ma swoje ograniczenia, ale może działać dobrze w praktyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA