logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wysokie spalanie w Toyota Avensis I D4D 110PS - przyczyny i rozwiązania?

robercu 30 Lis 2011 19:02 2683 8
REKLAMA
  • #1 10202367
    robercu
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie - szukałem po elektrodzie, ale nie znalazłem nic więc piszę z zapytaniem do Was. Chodzi o to, że Mam autko takie jak w temacie, wszystko chodzi pięknie, poza tym, że auto pali ponad 9L!!! Nie istotne czy jadę po mieście czy w trasie średnie spalanie nie spada poniżej 8,8L/100km!!! Wcześniej miałem problem z utrata mocy-okazało się, że w aucie 2 kable robiły zwarcie jeden od turbiny drugi od czujnika wału-zostało to wymienione, auto ma jak na moje "normalną" moc, pali na dotyk nawet w mrozach, nie kopci(chyba, że pedał gazu wcisnę w deskę to delikatnie co w dieslach jest zjawiskiem raczej normalnym). Komputer pokładowy pokazuje praktycznie identycznie z moimi wyliczeniami spalania... Pytanie moje brzmi - co może być przyczyną takiego spalania? Przecież szlag może człowieka trafić - kupiłem diesla po to by jazda była ekonomiczna a ja zalewam za 50zł i robię ok 100KM... POMOCY!!!
  • REKLAMA
  • #2 10202409
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2498
    Zalej do pełna, wtedy licz i myśl.
  • REKLAMA
  • #3 10202484
    robokop
    Ocena: 6360
    robercu napisał:
    Pytanie moje brzmi - co może być przyczyną takiego spalania?
    Jakiego takiego? Przecież to jest normalne spalanie.
    Cytat:
    Przecież szlag może człowieka trafić - kupiłem diesla po to by jazda była ekonomiczna a ja zalewam za 50zł i robię ok 100KM... POMOCY!!!

Duży ciężki samochód - benzyniak paliłby jeszcze więcej. Było nie słuchać bajek o 5l/100km.
  • REKLAMA
  • #4 10202492
    robercu
    Poziom 10  
    Kolego tak zrobiłem-napisałem przecież, że wg moich obliczeń auto pali praktycznie identycznie z tym co komputer pokazuje. Zanim tu napisałem najpierw trochę posprawdzałem! Nie zawracałbym głowy nikomu gdybym nie był pewien, że pali właśnie tyle ile pokazuje komp. Wymieniłem komplet filtrów, olej, czyszczony przepływomierz powietrza(benzyną ekstrakcyjną bez dotykania).

Dodano po 1 [minuty]:

robokop napisał:

Duży ciężki samochód - benzyniak paliłby jeszcze więcej. Było nie słuchać bajek o 5l/100km.

Kolego tak się składa, że obok stoi druga taka sama avensis, która pali w mieście przy mojej jeździe 6l a nie jak moja 9!
  • REKLAMA
  • #6 10202528
    robercu
    Poziom 10  
    Dokładnie tak jak napisałem-jeździłem. Druga jest mojego ojca, zamieniłem się z nim autami, lałem pod korek spalanie na kompie 6,5 z moich wyliczeń praktycznie identycznie co wskazuje komp.
  • #7 10202529
    Przemo9826
    Ocena: 2498
    robercu napisał:
    ile pokazuje komp

Tu to wiem że żyją one własnym życiem i nie są zbyt miarodajne.
  • #8 10202546
    robercu
    Poziom 10  
    Przemo9826 napisał:

Tu to wiem że żyją one własnym życiem i nie są zbyt miarodajne.

Zgadzam się w 100% tyle, że moja jest chyba jakaś "walnięta" bo "niestety" pokazuje praktycznie identycznie z tym co sam wyliczyłem. Dla pewności, że "na pewno" dobrze wyliczyłem autem jeździł również ojciec i też takie spalanie mu wyszło.
  • #9 10264219
    robercu
    Poziom 10  
    Temat można zamknąć - pomogła wymiana oleju i hamulcy(wszystkich kół) Pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wysokim spalaniem w Toyocie Avensis I D4D 110PS, które wynosi ponad 9L/100km, niezależnie od warunków jazdy. Po wcześniejszych problemach z utratą mocy, które zostały rozwiązane przez wymianę uszkodzonych kabli, użytkownik wymienił filtry, olej oraz wyczyścił przepływomierz powietrza. Mimo to, spalanie pozostaje na wysokim poziomie, podczas gdy inna Avensis tego samego modelu pali znacznie mniej. Po wymianie oleju i hamulców, problem został rozwiązany, a spalanie wróciło do normy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA