logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy kocioł wodno-miałowy 1,8 kW wystarczy na 220m2? Krótki czas spalania

renataziuta 30 Lis 2011 22:24 3407 9
REKLAMA
  • #1 10203465
    renataziuta
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    witam,mam taki problem uwazam ze mam za maly piec na swoje metry w domu otoz na piecu pisze 1,8kw a metrow mam 220m2 do ogrzania zasypuje ten piec caly i trzyma mi on zaledwie 5-6 godzin. jak slysze to innym trzyma 12 godzin innym jeszcze 24 a czemu mi tak krotko, czy dobrze mysle ze mam za maly piec chociaz hydraulicy mi go kupili wedlug metrow niby.prosze o porady.
  • REKLAMA
  • #2 10204005
    Lee.LW
    Poziom 24  
    Ocena: 80
    Witam!
    Jeśli to prawda co piszesz- czyli moc pieca 1,8kW, to wystarczy do ogrzania ok. 1/10 twojego domu.
    Zajrzyj na bardziej kompetentne w tej materii forum np.http://www.forum.ogrzewnictwo.pl/. Zaś z tymi panami "hydraulikami"
    daj sobie spokój.
    Pozdrawiam ciepło (25kW/150m²+CWU),
    Lee
  • #3 10204690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 10204778
    lowin55
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Zależy od strat ciepła przez twój dom. Domy pasywne do 200 m. kw. potrzebują do ogrzania 8-10 kW mocy cieplnej
  • REKLAMA
  • #5 10208126
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    1,8kW to raczej pomyłka. Najprawdopodobniej to jest 18kW.
    Jeśli to nowy dom (wg wspólczesnych standartów ocieplenia) to piec na wymiar, ale jak to jakaś stara nieocieplona chałupa - to raczej mało mocy. Ale nie przejmuj się - za duże piece są gorsze niż za małe - do małego podrzucisz więcej węgla i tak dogrzeje, a na dużym aby uzyskać mała moc grzewczą (wiosna jesień) trzeba kombinować - spala wtedy sporo opału, daje mało ciepła (mniejsza sprawność), zapycha komin i do tego szybciej się zużywa - a dlatego że musi pracować na niskich temperaturach.
    Musiałabyś poczytać o ekonomice spalania (gdzieś na forum muratora był taki temat) - sprawdzić ustawienia sterownika - czy nie przedmuchuje zbyt mocno powietrzem - generalnie poobserwować cały proces spalania i wyciągnąć z tego jakieś wnioski - tyle co tu napisano to odpowiedź może być tylko - "dziwne - powinno być podobnie jak u innych".

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-w%C4%99gla-kamiennego
  • #6 10210111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10211348
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 10212006
    renataziuta
    Poziom 9  
    tak mam napisane na piecu 1,8kw ,caly piec tzn 10 lopat to jakies dwa wiadra po 25 kg, mam ustawione na 55 stopni gdy na dworze jest na plusie od 6 do 10 to w domu jest maks 22. dom nie jest ocieplony ale jest z podwojnej sciany tzn,cegla i suporex.
  • #9 10218205
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 10218446
    renataziuta
    Poziom 9  
    Serdecznie dziekuję wszystkim za odopwiedzi

Pozdrawiam Serdecznie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące wydajności kotła wodno-miałowego o mocy 1,8 kW w kontekście ogrzewania domu o powierzchni 220 m². W odpowiedziach podkreślono, że moc 1,8 kW jest niewystarczająca do ogrzania tak dużej powierzchni, co sugeruje, że kocioł może być źle dobrany. Wiele osób zasugerowało, że prawdopodobnie moc kotła wynosi 18 kW, a nie 1,8 kW. Zwrócono uwagę na różne czynniki wpływające na efektywność spalania, takie jak rodzaj paliwa, jego wartość opałowa oraz straty ciepła w budynku. Użytkownik podał, że spala około 50 kg miału w ciągu 6 godzin, co może wskazywać na nadmierne zużycie paliwa. Wskazano również na konieczność analizy ustawień kotła oraz warunków zewnętrznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA