Uruchomiłem system do kompensacji energii biernej sterowany przez w/w regulator, ale nie bardzo podoba mi się to co pokazuje na wyświetlaczu. Mianowicie cały czas cosφ manewruje około wartości 0,14 - 0,4 i załącza naprzemiennie kondensatory. Przy wartości coś około 0,14 wyłączył wszystkie baterie, wskazanie zaczęło że tak powiem wariować, po czym pokazywał nawet czasem pobór mocy pojemnościowej. Co tak naprawdę pokazuje wskazanie na tym wyświetlaczu? Czy to jest wartość cosφ rzeczywista, czy to tylko różnica od cosφ = 1
"Konfiguracja zestawu":
Cztery baterie kondensatorów o mocy 1, 2, 4 i 8 kvar (wiadomo styczniki + zabezpieczenie dobrane do wartości mocy baterii).
Sam RBM zaprogramowałem tak:
1. Zadany współczynnik mocy cosφ - ustawiłem 0,97
2. Obliczenie współczynnika C/K - przy przekładniku 85/5A wyszło mi że mam ustawić wartość 0,06
3. Szereg regulacyjny - wybrałem 1:2:4:8
4. Rodzaje strefy nieczułości - zostawiłem "typ 0" bo nie bardzo wiem o co w tym chodzi
5. Poziom napięcia pomiarowego - 400V
Reszty ustawień nie zmieniałem.
"Konfiguracja zestawu":
Cztery baterie kondensatorów o mocy 1, 2, 4 i 8 kvar (wiadomo styczniki + zabezpieczenie dobrane do wartości mocy baterii).
Sam RBM zaprogramowałem tak:
1. Zadany współczynnik mocy cosφ - ustawiłem 0,97
2. Obliczenie współczynnika C/K - przy przekładniku 85/5A wyszło mi że mam ustawić wartość 0,06
3. Szereg regulacyjny - wybrałem 1:2:4:8
4. Rodzaje strefy nieczułości - zostawiłem "typ 0" bo nie bardzo wiem o co w tym chodzi
5. Poziom napięcia pomiarowego - 400V
Reszty ustawień nie zmieniałem.