logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulator RMB-10S - dziwne wskazania cosφ i działanie kondensatorów

Świr 03 Gru 2011 18:50 3085 9
REKLAMA
  • #1 10214093
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Uruchomiłem system do kompensacji energii biernej sterowany przez w/w regulator, ale nie bardzo podoba mi się to co pokazuje na wyświetlaczu. Mianowicie cały czas cosφ manewruje około wartości 0,14 - 0,4 i załącza naprzemiennie kondensatory. Przy wartości coś około 0,14 wyłączył wszystkie baterie, wskazanie zaczęło że tak powiem wariować, po czym pokazywał nawet czasem pobór mocy pojemnościowej. Co tak naprawdę pokazuje wskazanie na tym wyświetlaczu? Czy to jest wartość cosφ rzeczywista, czy to tylko różnica od cosφ = 1 :?:

"Konfiguracja zestawu":
    Cztery baterie kondensatorów o mocy 1, 2, 4 i 8 kvar (wiadomo styczniki + zabezpieczenie dobrane do wartości mocy baterii).
    Sam RBM zaprogramowałem tak:
    1. Zadany współczynnik mocy cosφ - ustawiłem 0,97
    2. Obliczenie współczynnika C/K - przy przekładniku 85/5A wyszło mi że mam ustawić wartość 0,06
    3. Szereg regulacyjny - wybrałem 1:2:4:8
    4. Rodzaje strefy nieczułości - zostawiłem "typ 0" bo nie bardzo wiem o co w tym chodzi
    5. Poziom napięcia pomiarowego - 400V

Reszty ustawień nie zmieniałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10214397
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Opisane przez ciebie działanie układu wskazuje na to, że masz błędy w połączeniach do przekładnika prądowego i(lub) napięcia pomiarowego. I chyba nie ma przekładnika 85/5 tylko 75/5.
    Przeczytaj dokładnie i ze zrozumieniem informacje na stronie 6 instrukcji montażu i programowania dotyczące połączeń pomiarowych.
    Jeżeli nie ruszałeś pozostałych parametrów, to regulator powinien działać poprawnie.
    Ja bym jeszcze zmienił wartość c/k na 0,07.
    Aha i jeszcze jedna sprawa: przekładnik prądowy ma być zamontowany w polu zasilającym rozdzielnicy a nie na zasilaniu baterii (??? jeżeli masz tak to tu może leżeć rozwiązanie).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #3 10214554
    Świr
    Poziom 34  
    Mój model przekładnika: DM2T0080 i fakt przepraszam - jest na 80A po stronie pierwotnej.
    Instrukcję przeczytałem przed montażem. I stosowałem się podczas programowania.
    c/k zmienię jutro/pojutrze, ale myślę że to nie wiele zmieni.
    Przekładnik prądowy zamontowałem na przewodzie pomiędzy licznikiem a bezpiecznikiem. Za przekładnikiem są wpięte zabezpieczenia baterii kondensatorów i dalej same kondensatory.

jiwaniuk napisał:
    Opisane przez ciebie działanie układu wskazuje na to, że masz błędy w połączeniach do przekładnika prądowego i(lub) napięcia pomiarowego.

Rozumiem że być może zamieniłem przewody k l pomiędzy przekładnikiem a regulatorem. Czy jeśli użyję opcji "polarity current" to będzie równoznaczne z zamianą przewodów ?
  • REKLAMA
  • #4 10214740
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    W regulatorze można zmienić programowo polaryzację przekładnika. Jeżeli masz faktycznie przekładnik 80/5 to jednak bardziej odpowiednia jest nastawa c/k = 0,06. Współczynnik c/k ma wpływ na histerezę cosφ czyli fluktuacje wokół punktu nastawy.
    Przekładnik prądowy musi mierzyć całkowity prąd pobierany przez wszystkie odbiory łącznie z baterią kondensatorów.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #5 10215265
    Świr
    Poziom 34  
    Przy zmianie polaryzacji przekładnika, regulator pokazuje obciążenie pojemnościowe i nie załącza w ogóle baterii. Jak będę miał dostęp do tylnej części szafy to sprawdzę czy nie pomyliłem kolejności faz.
  • #6 10220619
    Świr
    Poziom 34  
    Dziś sprawdziłem jak wygląda sprawa z alarmami. Więc wyrzucił taki alarm: "TOO LOW I=0,00" Przełączyłem się po menu i w "THD I" było 0% a niżej prąd 0,00A. Tak więc problem leży w pomiarze prądu (chyba). Opiszę jak zamontowałem przekładnik i podłączyłem. Mianowicie, dostałem przekładnik do montażu "na szynę". A więc przez otwór w nim przełożyłem przewód pomiędzy licznikiem energii elektrycznej a bezpiecznikiem. Od strony licznika jest strona "K" a od strony bezpieczników strona "L" i z zacisków podciągnąłem przewód prądowy do regulatora. Czy przewód musi być jakoś dokładnie umocowany w tym przekładniku? Czy może być po prostu przeciągnięty przez środek jak ja to zrobiłem? A może problem jest w tym, że na złej fazie (najmniej obciążonej, lub nieobciążonej) zamontowałem przekładnik?
  • REKLAMA
  • #7 10222125
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Proponuję, abyś narysował jak masz podłączony i gdzie w układzie zamontowany przekładnik prądowy (na której fazie) oraz jak masz podłączone napięcia pomiarowe (dokładnie gdzie która faza) do regulatora.
    Wszak mędrcy mówią, że jeden rysunek to więcej niż 1000 słów.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #8 10223344
    Świr
    Poziom 34  
    Problem rozwiązałem - poszedłem drogą że faza jest najmniej obciążona. I to był strzał w 10tke. Pożyczyłem cęgówkę, zrobiłem pomiary, przełożyłem przekładnik, zamieniłem przewody w regulatorze i wszystko działa jak należy :)
    Dzięki wielkie za pomoc :)
  • #9 10226127
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Jednak problem chyba masz nadal. Musisz przeanalizować rozkład obciążenia na poszczególne fazy i ewentualnie coś poprzełączać, bo mogą pojawić się stany przekompensowania i to chyba też jest odpowiednio "nagradzane" przez Zakad Energetyczny. Będziesz mierzyć prąd w fazie obciążonej a kondensatory włączał we wszystkich fazach.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • #10 10226502
    Świr
    Poziom 34  
    Domyśliłem się że tak może być. Jak na razie czekam na schemat instalacji budynku, żeby się zorientować co jest podłączone do której fazy. Trzeba będzie to jakoś równomiernie rozłożyć...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik uruchomił system kompensacji energii biernej z regulatorem RMB-10S, jednak zauważył nieprawidłowe wskazania współczynnika mocy cosφ, które oscylowały w zakresie 0,14 - 0,4. Problemy związane były z błędnym podłączeniem przekładnika prądowego oraz pomiarowego, co prowadziło do nieprawidłowych odczytów. Po wymianie przekładnika oraz poprawnym podłączeniu przewodów, użytkownik uzyskał prawidłowe działanie systemu. Wskazano również na konieczność analizy rozkładu obciążenia na fazy, aby uniknąć przekompensowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA