logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt urządzenia do sterowania robotem przez port RS232 i przekaźniki

anonim206 12 Gru 2004 00:07 2534 21
  • #1 1053459
    anonim206
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    wiem że temat sterowanie robota za pomocą komputera był już poruszony ale chciał bym aby ktoś pomugł mi zaprojektować urządzenie sterujące robotem za pomocą portu szeregoego rs232
    myślałem aby sygnał wychodzący poprostu włanczał przekaźniki, ale nie wie czy to jest dobre rozwiązanie.
  • #3 1055949
    K219
    Poziom 15  
    _jta_ słusznie mówi pozatym przydał by sie jakiś sygnał zwrotny jeszcze.
  • #4 1056415
    anonim206
    Poziom 13  
    na początku będą to cztery silniki krokowe. po dwa połączne równolegle
  • #5 1058069
    K219
    Poziom 15  
    No to chyba prościej sterować z LPT przez prosty obwód logiczny i klucze tranzystorowe.
  • #6 1062399
    anonim206
    Poziom 13  
    a jak to zrobić (ja jestem zielony zlutować umiem ale nic więcej)
  • #7 1068058
    K219
    Poziom 15  
    Ciężko odpowiedzieć jednym słowem. Zależy to od wielu czynników np. od tego jaki rodzaj sterowania i do jakich silników wbierzesz może wystarczy tylko garstka elementów a może będzie trzeba zastosować jakiś układ programowalny.
    PS: Właśnie też ten problem obrabiam bo buduje frezarke sterowaną komputerowo u mnie sterownik zamyka sie w sześciu układach scalonych po trzy sztuki 4028 i 4029 i garstka rezystorów.
  • #8 1071154
    anonim206
    Poziom 13  
    A jakie silniki najlepiej by było zastosować
  • #9 1075425
    K219
    Poziom 15  
    Krokowe rzecz jasna. Najprościej będzie chyba unipolarne wykożystać.
    Choć z drugiej strony to najfajniej by to chodziło na zwykłech silnikach prądu stałego z przekładniami redukcyjnymi i jakimś nkoderem na osi miał byś wtedy płynny ruch z dużym momentem obrotowym.

Wszystko zależy od tego co masz!!! I jak duża to ma być maszyna.
  • #10 1090664
    anonim206
    Poziom 13  
    Maszyna ma być mała, bo to ma być mój pierwszy robot myślałem aby wykonać go z plexi o wymiarach kartki A5(szerszy 1,5cm)
  • #11 1101671
    K219
    Poziom 15  
    Jeżeli to ma być małe to może zastosuj jakieś małe silniczki np od walkmanów lub takie z zabawek bo o małe silniczki krokowe raczej ciężko.

PS: Widze że jeszcze chyba wogóle niemasz konkretnego pomysłu na tego swojego robota. Czyli: co miał by robić (czy ma się tylko przemieszczać, czy może ma robić coś jeszcze), rodzaj podwozia (kołowe, kroczące), ogólna konstrukcja (czyli jak to ma wyglądać).
    Moja propzycja jest taka narazie przem6yśl sobie dobrze koncepcje to rozwiązania i odpowiedzi przyjdą same.
  • #12 1116109
    Fantom16
    Poziom 11  
    Witam!
    Mam do Was pewne pytanie! Jestem poczatkujacy i chcialbym sie dowiedziec z kad czerpiecie wiedze o robotyce i wogole o elektronice? Interesuje sie tym juz jakis czas i nie moge dalej pojac pewnych rzeczy!
    Prosze o odpowiedz
    Pozdrawiam
  • #13 1119296
    anonim206
    Poziom 13  
    robot ma jeździć na kółeczkach sztuk 4
    podwozie i konstrukcjemogę wyciąć z plexy to ma być mój pirwszy robot
    więc chce aby narzie tylko jeździł
  • #14 1121466
    grzeg27
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    fantom 16 nie przejmuj sie to przyjdzie z czasem...
    na początek to trzeba sie pobawić tranzystorami...
  • #15 1127350
    K219
    Poziom 15  
    Aha czyli robocik ma narazie jeździć no to już jest jakiś punkt zaczepienia!
    Ja wybrał bym do tego celu zwykłe silniczki na prąd stały np. od zabawek, jeśli nie chcesz budować skręcanych kół przednich to trzeba by dać dodzielny napęd na każdą strone pojazdu (coś jak w czołgu).
    Teraz musisz sie zastanowić na jakie bodźce zewnętrzne ma on reagować a może ma to być tylko mszyna odtwórcza, zdalnie sterowana taka jak popularne samochodziki (ale to już dobiego od nazwy robot).

-> Fantom16 Wiedze czerpiemy z szeroko pojętych żródeł wiedzy :) (internet, czsopisma, telewizja, itp.) ale także z własnych przemyśleń i pomysłowości które tak jak pisze greg27 (i ma racje) same przychodzą.
  • #16 2223366
    anonim206
    Poziom 13  
    UUU!
    dawno się nie odzywałem(co ta szkoła robi z ludzi ;))
    ma byc tylko sterowany
  • #17 2224971
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    polecam strone www.r2d2.faith.pl/, opis wykonania ramienia za pomoca LPT, przyda sie ta garstka informacji, w sprawie robota polecam konstrukcje 3 kolowa, tzn naped na dwa kola - lewo i prawo niezaleznie napedzane kazde kolo, 3 kolo - podporka, lub kolo wolnoskretne - jak w wuskach sklepowych, informacje w sprawie rotoyka w dziale automatyka i robotyka, znajdz temat przepis na milibota, i wiele innych np temat wase roboty, duzo wiedze przykladow inspiracji itp. Sam zbudowalem robota jednak nieprzebrnolem przez polaczeni maszyny z kompem, jednak robot ma naped czujniki podczewrwieni do wykrywania przeszkod, czujniki zderzeniowe, i enkodery okreslajace polozenie robota i kat skretu kola, w razie pytan chetnie pomoge i poradze jesli bede w stanie pozdrawiam.
  • #18 2225138
    anonim206
    Poziom 13  
    Świetna stronka dzięki.
    Ja jeszcze odwiedziłem http://hercules.webpark.pl
    na tej stronie też jest wiele ciekawych info.
    a sam myslałem żeby bezpośrednio do portu podpiąć ULN2803 i nim sterować. tylko mam kłopot z progrmamem a mianowićie wykakuje mi ciągle błąd "http://hercules.webpark.pl"
    a oto KOD:
    #include "iostream"
    #include "./ntport.h"
    using namespace std;

int main()
    {
    char a;
    cout << "czy nadawać na port LPT?";
    cin >> a;
    if(a=='t')
    {
    system("cls");
    cout << "rozpoczynam nadawanie na port lpt" << endl;
    int b;
    b=1;
    while(b<101)
    {
    Outport(378h, 0x01);
    Outport(378h, 0xAA);
    system("cls");
    cout << "Nadano " << b << "% na port LPT" << endl;
    b++;
    }
    system("cls");
    cout << "Nadawanie zakonczyło sie sukcesem..." << endl;
    }
    else { system("cls");
    cout << "OPERACJA ZOSTAŁA ANULOWANA" << endl;
    }
    system("PAUSE");
    return 0;
    }

Dodano po 1 [minuty]:

pszepraszam źle sie wkleilo błąd jest taki: "invalid suffix "h" on integer constant"

Dodano po 5 [minuty]:

O i jeszcze jedno bo aby wpełni sterować silnikiem krokowym to musze zająć 4 nózki "ULN2803" a port LPT ma tylko 8 bit czyli mogę sterować tylko dwoma silnikami a jak zrobić aby sterować czeteryma silnikami krokowymi???
  • #19 2225300
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    na czym ma polegac sterowanie 4 rema silnikami? tzn kazdy niezaleznie na kolo? jezeli chcesz dac kazdy niezaleznie to preciez mozesz sprzezyc po dwa silniki na strone - tak jak w czolgu, lewa gasienica - dwa silniki, i to samo z prawej. Jezeli jednak chcesz kazdy z osobna w inny sposob to bedzie troche problem, niejestem w tym dobry, wic wydaje mi sie ze potrzeba by bylo zastosowac kombinacje bramek logicznych by uzyskac porzadany efekt lub multiplekser. Co do programu to niemoge nic o nim powiedziec bo go niepisalem, niewiem w jakim programie byl pisany, nieznam algorytmu itp zapytaj tworcy programu on bedzie wiedzial o promlemach z nim zwiazanych
  • #20 2225675
    anonim206
    Poziom 13  
    Program jest w c++
    do kół che dać dwa silniki a kolejne dwa do ramienia które ewetualnie bym zamontował.
  • #21 2226093
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    z tego co wiem to na stronie r2d2 jest opis jak sterowac 4rema silnikami, bo wlasnie tak zrobiony jest ten projekt
  • #22 2228526
    anonim206
    Poziom 13  
    tak wiem ale nie za bardzo to rozumiem (jeśli chodzi o elektronike to nie jestem geniuszem)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu urządzenia do sterowania robotem za pomocą portu szeregowego RS232 i przekaźników. Autor planuje sterować czterema silnikami krokowymi połączonymi parami równolegle, jednak nie jest pewien, czy bezpośrednie włączanie przekaźników sygnałem z portu RS232 jest dobrym rozwiązaniem. Uczestnicy sugerują rozważenie sterowania przez port LPT z użyciem prostych układów logicznych i kluczy tranzystorowych zamiast przekaźników. Zalecane jest zastosowanie silników krokowych, najlepiej unipolarnych, lub silników prądu stałego z przekładniami i enkoderami dla płynnego ruchu i większego momentu obrotowego. Wskazano, że dla małego robota o wymiarach około A5 i napędzie na cztery kółka, można użyć małych silników z zabawek lub walkmanów. Podkreślono potrzebę przemyślenia koncepcji robota, jego funkcji i konstrukcji. Polecono strony internetowe z przykładami projektów robotów i sterowania, m.in. www.r2d2.faith.pl oraz hercules.webpark.pl, gdzie dostępne są opisy sterowania silnikami i przykładowe kody w C++. Wskazano na możliwość sterowania układem ULN2803 podłączonym bezpośrednio do portu LPT. Poruszono też kwestie programowania i problemów z błędami w kodzie. Zalecane jest stosowanie sprzężenia zwrotnego i rozważenie układów programowalnych lub multiplekserów do bardziej zaawansowanego sterowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA