logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie AMD Athlon 2500+ na Gigabyte GA-7S748-L - utrata stabilności

suzukis 12 Gru 2004 11:21 1173 3
REKLAMA
  • #1 1053999
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Witam.
    Posiadam następujący sprzęcik: AMD Athlon 2500+, ram 2x256 kingston 400 (chodzi obecnie na 333), karta graficzna radeon 9550 ;-) płyta główna Gigabyte GA-7S748-L chipset SIS 748.

Problem pojawia się (nie zawsze już na samym początku, ale ogólnie zawsze). Jak podkręcę magistralę procka na 200, pamięć ma wtedy 400, system widzi go jako 3200+, ale tracę stabilność kompa, a dokładnie panowanie nad nim. Nie resetuje się, nie wiesza, tylko zaczyna piszczeć systemowym głośniczkiem pi, pi, pi z 2,3 razy i tracę kontrolę nad mychą i klawiaturą, odbiornik (myszka i klawiatura jest bezprzewodowa) zaczyna migać i nie reaguje na sygnały.

Wcześniej miałem pamięć ram 256 no name - było to samo.
    Miałem też wcześniej inną grafikę radeona 9200 - też było to samo.

Temperatura procesora jaką zobaczyłem maksymalną doszła prawie do 60 C, ale myślę, że nie jest to problem, kolegi atlon grzeje się do 65 i chodzi stabilnie.

Zmiana napięć nic nie daje.

Zasilacz jest jakiejś polskiej produkcji niby 350W.

Nie wiem o co chodzi? Keśli ktoś ma jakiś pomysł to proszę o podpowiedź.

Bios płyty zaktualizowany do wersji F6, ale jest problem ze sterownikami usb, usb działą, ale windows coś zaznacza, że jest błąd.
  • REKLAMA
  • #2 1054273
    faza
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Sprubuj podkrecic komputer na "zwyklej" przewodowej klawiaturze i myszce. Wyglada na to ze to wlasnie myszka/klawatura maja problem po podkreceniu.
  • REKLAMA
  • #3 1054287
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    Ustaw w biosie w pierwszej zakladce "Halt on - none" odlacz klawiature i myszke. Uruchom kompa i zobacz czy bedzie piszczał. Niesadze ze ma to zwiazek z myszką i klawiatura, podejhrzewam że problem leży gdzie indziej.
  • #4 1054826
    suzukis
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Wygrzebałem z szafki starą myszkę, odłączyłem klawiaturę i mychę bezkablową. Ustawiłem na 200 fsb i poszło. Zapuściłem 3dmarka03 i też dobrze (ale wzrost wydajności praktycznie rzaden z 2500 na 2600 bez podkręcania karty graficznej). Jestem w szoku, myszkę i klawiaturę wykluczyłem na samym początku ponieważ nie sądziłem, że ma coś wspólnego z takim zachowaniem, uznałem je za ofiary chipsetu, tym bardziej, że mają już dwa lata i były używane w poprzednim moim kompie duron 1,2 giga i ten się kręcił bez problemów. Dzięki za pomoc, ale coś się obawiam, że jak podłączej klawiature to problem może się znów pojawić, narazie nie miałem rzadnej na podmiankę, ale w tygodniu pożyczę od kogoś i dam znać. Dzięki.
REKLAMA