logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5510T - po dłuższym wyłączeniu odstrojone stacje.

killer 12 Gru 2004 12:14 1184 4
REKLAMA
  • #1 1054085
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Kiedyś w tym TV stacje odstrajały się od razu, wymiana T10 w ARcz na płytce OZS pomogła.

Teraz Tv wrócił po ok pół roku z objawem odstrajania się stacji, ale z tym, że nie uciekają one od razu. TV może pracować nawet kilka godzin i będzie ok, ale wystarczy go wyłączyć na dłuższy czas (np. na noc) i stacje są lekko odstrojone (wyłaczenie na chwilę nie powoduje tego efektu). Niektóre po chwili zaraz wracają co raczej świadczy o prawidłowym działaniu ARcz.
    Napięcie warikapowe stabilne, za T3 podstawiłem BF258. Uważam, że p.cz. jest prawidłowo zestrojona (L503)

W tym TV spotykałem się raczej z objawem odstrajania po chwili, a nie po dłuższej bezczynności.

Czego się jeszcze przyczepić? Głowica może powodować takie objawy?
    Proszę o jakieś wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1054122
    Nailuj
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Dobrze się domyślasz.Nie obejdzie się bez podstawienia, ale na wszelki wypadek podstawiłbym najpierw zenerke. Dokładność pomiaru stabilności zależy od przyżądu.Też kiedyś miałem coś takiego ale w innym TV, i też niby 33V trzymały, a jednak była to zenerka.Jeszcze filtracja U. Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 1054128
    Wgrobelski
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Wymontuj głowicę i sprawdż pod lupą czy nie ma mikro pęknięć,
    w wielu przypadkach zimne luty były przyczyną odstrajania.
    W starszych modelach oglądam każdą głowicę. (wymontowaną)
    powodzenia.
  • REKLAMA
  • #4 1080234
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Okazalo sie ze ten BF258 byl felerny.
    Wystarczylo tylko lekko dmuchnac na niego cieplym lub zimnym powietrzem i juz programy potrafily uciekac.
    Normalnie dzialal ARCz i TV sie nie odstrajal podczas normalnej pracy. Po wylaczeniu temperatura spadala i programow juz nie bylo.

Dalem drugi BF258 i to samo. Dopiero wymiana na BF240 pomogla. Jest na 40V wiec powinien wytrzymac.
    Jak narazie jest OK, zobaczymy jak dlugo.
  • #5 1257044
    Indyczes
    Poziom 33  
    Ocena: 268
    witam.
    T3 musi być BF240,na innym może robić cuda,ja osobiście wywalam ceramiki na OZS,ZA UL 1550 NAJLEPIEJ WSTAWIĆ ZACHODNI ZAMIENNIK,ul nie są najlepszej jakości,bardzo często robią numery głowice ZGP-301.
REKLAMA