logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Regulacja reduktora LPG na biegu jałowym w instalacji 2 generacji

Waldek088 12 Gru 2004 12:37 9151 4
REKLAMA
  • #1 1054147
    Waldek088
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Chodzi mi o regulacje na biegu jalowym. Instalacja wyposazona w komputer, 2generacja. Ta sruba regulacyjna, ktora mozna krecic palcami. jest od stalego podawania gazu niezaleznie od cisnienia, czy tak? Pytanie moje brzmi: Czy na wskutek malego podcisnienia na wolnych obrotach, silnik zasilany jest tylko przez ten staly wyplyw gazu, czy tez podcisnienie zawsze musi odpowiadac za ilosc gazu dostarczanego do silnika? Pytam bo na wolnychobrotach dawka gazu oscyluje wokol wlasciwej, ale potem staje sie uboga i silnik powoli gasnie. Aktuator dzial wlasciwie, i niezaleznie od jego ustawien, zawsze jest tak samo doprowadzajac mnie przy tym do wscieklosci. Podcisnienia silniki krokowe swiece przewody etc. SPRAWNE. Nawet uparlem sie i zmienilem reduktor na nowy, jes jeszcze gorzej. Przy jezdzie dziala dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 1054456
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Waldek088 napisał:
    Chodzi mi o regulacje na biegu jalowym. Instalacja wyposazona w komputer, 2generacja. Ta sruba regulacyjna, ktora mozna krecic palcami. jest od stalego podawania gazu niezaleznie od cisnienia, czy tak? Pytanie moje brzmi: Czy na wskutek malego podcisnienia na wolnych obrotach, silnik zasilany jest tylko przez ten staly wyplyw gazu, czy tez podcisnienie zawsze musi odpowiadac za ilosc gazu dostarczanego do silnika? .

Nie wiem jaki masz reduktor, ale przypuszczam, że wiekszosc ma tak jak u mnie w BRC Tecno. Ta wystajac sruba jak napisales jest od regulacji wolnych obrotow (wzbogacenia minimum). Jest jeszcze druga, schowana, na klucz imbusowy od czulosci reduktora. Jezeli samochod gasnie podczas ruszania to zakrec troche ta srubke od wolnych obrotow i odkrec od czulosci. Ja mam w ogole zakrecona srubke od wzbogacenia minimum (ta wystajaca) a reguluje wolne obroty ta srubka od czulosci. Kiedys bylo na forum jak wyregulowac sobie takie reduktor, ale nigdzie nie zapisalem stronki. Najlepiej podlaczyc sie pod sonde lambda i obserwowac sklad mieszanki na biezaco.
  • REKLAMA
  • #3 1054474
    Waldek088
    Poziom 13  
    I wreszcie jakis konkretny kierunek. Wyglada to na brak minimalnej czulosci, bo przez jakis czas dziala potem zwalnia i lekko przytykajac dolot powietrza wraca do normy. Moge sprawdzac sobie sklad, bo mam interfejs i progam.
    Kolejne pytanie dotyczace regulacji: Czy w zwiazu ze zwiekszeniem czulosci nie spowoduje niekontrolowanego wyplywu gazu?
    Reduktor to jakis wkloski motorg.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1054690
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    Waldek088 napisał:

Kolejne pytanie dotyczace regulacji: Czy w zwiazu ze zwiekszeniem czulosci nie spowoduje niekontrolowanego wyplywu gazu?
    Reduktor to jakis wkloski motorg.

Było kiedyś na forum opisane jak reguluje się instalkę II generacji, zacytuje tylko tę część dotyczącą reduktora:

1. REGULACJA CZUŁOŚCI (odpowiednik poziomu paliwa w komorze plywakowej gaznika:) ) -tym regulujesz cisnienie w IIgim stopniu reduktora. Powinno byc wyregulowane minimalnie powyżej ciśnienia atmosferycznego. A robi się to tak: odlaczasz waz prowadzący gaz z reduktora do miksera i podlaczasz do reduktora wezyk ktory zanurzasz w jakims zbiorniczku z wodą. Zasilasz zawory gazowe przez podlaczenie +12V np. do zaworu na reduktorze.
    Teraz regulujesz srubą REG. CZUŁOŚCI tak, aby z wezyka wydostawaly się pojedyncze bąbelki. Prawie nic. I już.
    Teraz łączysz wszystko do kupy z mikserem tak jak było.
  • #5 1055775
    Waldek088
    Poziom 13  
    Dzieki, sprawdze jutro i dam znac.
REKLAMA