logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf2 1.6 benzyna- gaźnik elektroniczny-regulator wolnych ob

jasiek23 12 Gru 2004 15:50 13482 27
  • #1 1054593
    jasiek23
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    w moim golfie 1.6 benzyna z 1991 r. zaczęły wariować wolne obroty, po rozgrzaniu silnika wzrastały do około 2-2.5 tys.Mechanik stwierdził, że to wina regulatora wolnych obrotów.Dodam,że jeżdżę na gazie, ostatnio są problemy z rozruchem na zimno na benzynie(na gazie odpala bez problemu zimny).Podobno tego regulatora się nie regeneruje, a nowy kosztuje 1000 zł.Czy może to być wina czegoś innego?Czy nie ma jakiś zamienników?Czy nie prościej i taniej jest wstawić zwykły gaźnik?
  • #2 1054644
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 1054919
    cba
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    dziura.arek napisał:
    Wyćzyść silniczek krokowy i czujnik położenia przepustnicy

Sprawdź przewody podciśnienia

Kolego! tu nie znajdziesz silniczka krokowego.

Dodano po 9 [minuty]:

Użyj wyszukiwarki. ..wpisz temat : Pierburg 2EE.
    Powodzenia.
  • #5 1055292
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Odpisz w którym miejscu gazownik przecioł ci przewód benzynowy aby zainstalować zawór. Podejrzewam błąd w sztuce.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #6 1055350
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Jasiek, czy jest sens ładowania się w koszty? Skoro na LPG jest ok, to jeździj tylko na nim.Ja tak jeżdżę już 10 lat.Nie mam żadnych problemów z odpalaniem na LPG mimo,że garażuję w zimę pod blokiem.
  • #7 1068363
    jasiek23
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    witam wszystkich!moja auto juz naprawione.znalazłem niezłego mechanika -robi tylko volkswageny,wiec ma nie=zle pojecie.okazało się ,że pokrzywiły się cięgna od automatycznego ssania w gaźniku, podobno to wina fachmana od gazu(nie wiem którego, bo kupiłem auto już z gazem)koszt naprawy 80zł!!!!!!!!!(a nie tysiąc). Regultor wolnych obrotów był sprawny -niektórzy mechanicy są do d.....Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Jesli ktoś mieszka niedaleko Łodzi mogę dac telefon o tego warsztatu (miejscowość ZGIERZ)polecam.
  • #8 1330273
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Kolego "cba".
    Nastawnik przesłony wstępnej JEST sterowany SILNIKIEM KROKOWYM.
  • #9 1330696
    cba
    Poziom 19  
    Czy ktoś widział silnik krokowy 2- pinowy ?
    Silnik krokowy ma 4-piny. Na bank.
  • #10 1331099
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Tedi to nie jest silnik krokowy,chyba że chcesz wyprowadzić ludzi w "pole".
  • #11 1361451
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Nie chcę nikogo wyprowadzać w pole,sam już jestem zdezorientowany.
    Wy piszecie tak,a pan Jurgen Kasedorf w książce pisze inaczej.Według niego nastawnik przesłony wstępnej jest sterowany silnikiem krokowym,ze względu na jego małą bezwładność.W opisie i na zdjęciach żeczywiście są tylko 2 piny,ale cały czas mówi o silniku krokowym.Może nie jest to aż tak istotne,czy to zwykły silnik czy też krokowy bo wszyscy wiedzą o co chodzi,ale ja cały czas byłem przekonany że Kasedorf wie co pisze.
    Pozdrawiam.
  • #12 1361780
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Witam.
    Jurgen Kasedorf
    Gaźniki
    Sprawdzanie i regulacja
    Wydawnictwo Komunikacji i Łączności Warszawa 1994
    strona 198
    nastawnik przepustnicy
    ====================
    Elektropneumatyczny nastawnik przepustnicy reguluje współczynnik napełnienia silnika, a także utrzymuje stałą wartość prędkości obrotowej biegu jałowego w różnych warunkach pracy silnika.Ponadto steruje on przebiegiemrozruchu fazypodwyższonej prędkości biegu jałowego po rozruchu, fazy nagrzewania silnika w czasie jazdy, odcinanie mieszanki przy hamowaniu silnikiem, opóźnianiemzamknięcia przepustnic oraz odcinaniem mieszanki przy wyłączonym biegu silnika.Nastawnik porusza przepustnicę popychaczem sterowanym siłą podciśnienia, która pokonuje opór sprężyny zwrotnej.Wartość ciśnienia poruszającego popychacz reguluje sie dwoma zaworami elektromagnetycznymi, z którychjeden jest połączony z atmosferą, zaś drugi z podciśnieniem panującym w przewodzie dolotowym ( kolektorze ssącym) Położenie popychacza rejestruje zaspolony potencjometr obrotowy i przekazuje w postaci sygnału elektrycznego do urządzenia sterującego.
    Któciec przewodu łączacego zawór sterujący z atmosferą wyposażono w filtr powietrza, zaś króciec przewodu połaczonego z z przewodem dolotowym ( kolektorem ssącym) - w zawór zwrotny.

Czasami dobrze jest coś przeczytać niż oglądać rysuneczki :D
  • #13 1362745
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    "Mieczysław" pięknie to napisałeś,ale nie na temat.To co opisałeś to elektropneumatyczny nastawnik przepustnicy (pierwszego przelotu),a ja pisałem o nastawniku przesłony wstępnej.To są dwie różne rzeczy.
    Uwaga o czytaniu raczej odnosi się do Ciebie.
    Pozdrawiam.
  • #14 1363353
    Mieczysław
    Poziom 21  
    Titam TEDI.
    Faktycznie pomyliłem te dwa pojęcia.
    Okazuje się,że to Ty w tej dyskusji masz rację.
    Kasedorf na tej samej stronie co pisałem , tylko wyżej pisze:
    ,,Chwilowe połozenie mimoosiowe ułozyskowanej przesłony wstępnej jest wynikiem zrównoważenia momentu obrotowego napędowego silnika krokowego, momentu obrotowego, wywołanegomimoosiowoscią przesłony od sił oporu aerodynamicznego w strudze przepływajacego powietrza oraz momentu obrotowego wywołaanego siłą sprężyny powrotnej iglicy korekcyjnej dyszy biegu jałowego''
    Pozdrawiam
  • #15 1364884
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Od wiadomości teoretycznych do tego żeby silnik miał obroty biegu jałowego jest bardzo daleka droga.Pozdrawiam.
  • #16 1365589
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Masz rację.Jeśli ten cholerny nastawnik padnie,to nie jest ważne jak on się nazywa,ważne żeby go gdzieś "upolować" i wymienić.Nie kłóćmy się o nazewnictwo,bo nie o to tu chodzi. Nie przeczę"Stanisław Chwalisz" że to Ty jesteś praktykiem.Ja jestem tylko zwykłym posiadaczem tej maszyny.
  • #17 1365716
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 200
    a propos silnika krokowego! to są silniki które posiadają tylko dwa piny np u mnie w BMW. silnik dostaje napięcie 12V i max otwiera zawór a jak poda sie mu mniejsze napiecie to sie powoli domyka tak wiec nie musi być aż 3 pinów żeby znaczyło że jest to silnik krokowy
  • #18 1780242
    T_E_D_I
    Poziom 14  
    Coś w tym musi być,gracus7,widziałem takie u znajomego elektryka samochodowego.
  • #19 5668938
    ROBERTD1966
    Poziom 11  
    czy mozna zamontowac "to urzadzenie" od innego gaznika 1.6 od innego modelu ale ten sam typ gaznika i pojemnosc auta?
  • #20 5671146
    cba
    Poziom 19  
    ROBERTD1966 napisał:
    czy mozna zamontowac "to urzadzenie" od innego gaznika 1.6 od innego modelu ale ten sam typ gaznika i pojemnosc auta?

Można.
  • #21 5684376
    ROBERTD1966
    Poziom 11  
    otoz zmienilem w gazniku osprzet i dziala jak trzeba
    mam w swoim golfie gaznik pierburga 2ee a wlozylem osprzet od forda 1.6 tez gaznik pierburga i nie faluje
  • #22 5685100
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3575
    Cytat:
    a propos silnika krokowego! to są silniki które posiadają tylko dwa piny np u mnie w BMW. silnik dostaje napięcie 12V i max otwiera zawór a jak poda sie mu mniejsze napiecie to sie powoli domyka tak wiec nie musi być aż 3 pinów żeby znaczyło że jest to silnik krokowy

Jezu !, ja rozumiem, że można być ignorantem w pewnej dziedzinie, ale żeby chwalić się tym publicznie ?!
    Link
  • #23 5691052
    ROBERTD1966
    Poziom 11  
    nie kazdy ma uzdolnienia mechaniczne
  • #24 5691184
    toffic-k
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    ROBERTD1966 napisał:
    Można też zregenerowac samemu, operacja jest prosta, trzeba mieć tylko materiał na nową membrane
  • #25 5691334
    artures71
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam.Są i takie i takie w zależności od systemu sterującego.Dotyczy zapytania o "silnik krokowy" ilość pinów,2 czy 4.

Dodano po 5 [minuty]:

gracus7 napisał:
    .Nie żebym się wymądrzał,ale te zawory są zasilane impulsowo.
  • #26 5859514
    ROBERTD1966
    Poziom 11  
    JAK JUZ PISALEM W SWOIM PIERBURGU 2 EE ZMIENILEM CZESC OD INNEJ MARKI ALE TEN SAM TYP I WSZYSTKO PRACUJE BARDZO DOBRZE
  • #27 6554448
    ROBERTD1966
    Poziom 11  
    minelo juz sporo czasu od kiedy wymienilem silnik krokowy w swoim gazniku pierburga i dziala wszystko ok
  • #28 6554650
    pit.bulll1
    Poziom 11  
    Ocena: 23
    witam koledzy jesli macie problem z pierburgiem 2ee to piszcie bo rozgryzłem to zwane cholerstwo mam nawet w domu kilka sprawnych takich gazników. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Golfie 1.6 benzyna z 1991 roku pojawiły się problemy z niestabilnymi wolnymi obrotami po rozgrzaniu silnika, które wzrastały do 2-2,5 tys. obr./min. Mechanik wskazał na uszkodzony regulator wolnych obrotów, którego regeneracja jest rzekomo niemożliwa, a nowy kosztuje około 1000 zł. Użytkownik jeździ na LPG, gdzie rozruch na zimno jest bezproblemowy, natomiast na benzynie występują trudności. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie i wyczyszczenie silniczka krokowego, czujnika położenia przepustnicy oraz przewodów podciśnienia. Pojawiły się wątpliwości co do obecności silniczka krokowego w tym modelu gaźnika, jednak potwierdzono, że nastawnik przesłony wstępnej jest sterowany silnikiem krokowym, choć może mieć różną liczbę pinów (2 lub 4). Użytkownik ostatecznie naprawił problem, wymieniając pokrzywione cięgna automatycznego ssania w gaźniku, co kosztowało 80 zł, a regulator wolnych obrotów okazał się sprawny. Wskazano, że można stosować osprzęt od innych gaźników tego samego typu i pojemności, np. części od Forda do gaźnika Pierburg 2EE, co poprawia pracę i eliminuje falowanie obrotów. Regeneracja gaźnika Pierburg 2EE jest możliwa samodzielnie, wymaga wymiany membrany. Dyskusja zawierała także wyjaśnienia dotyczące działania elektropneumatycznego nastawnika przepustnicy i różnic między nim a nastawnikiem przesłony wstępnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA