logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego kursor szaleje po odłączeniu myszki USB? Jakie mogą być przyczyny?

justka1111 06 Gru 2011 18:30 2646 6
REKLAMA
  • #1 10226012
    justka1111
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam, wiem, że na temat uciekających kursorów jest tutaj sporo informacji, ale ja mam troszkę inny problem. Jakiś rok temu pojawił mi się problem uciekającego kursora, wejście myszki było na PS2, podmieniłam więc myszkę- tym razem na USB i problem zniknął. Ale ostatnio znowu problem się pojawił. Co jakiś czas kursor zaczyna mi szaleć. Czasami zaraz mu to "przechodzi", czasami wystarczy ponowne uruchomienie komputera a czasami komputer jest gotowy do użytkowania dopiero następnego dnia. Co ciekawe szaleństwa kursora nie kończą się gdy wypnę myszkę z gniazda, nie jest więc to prawdopodobnie problem myszki ( która dla pewności tez została zamieniona) ani wejścia USB, bo gdy problem z kursorem się pojawia przepięcia myszki nie pomogły. Zeskanowałam komputer Antivir-em i nic nie wykryto. Jakiś pomysł co innego może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 10226037
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10451
    Zrob skan przy pomocy mbam oraz cureit. Daj w zalaczniku oba logi z OTL.
    Podaj dane komputera.
  • REKLAMA
  • #3 10228314
    justka1111
    Poziom 2  
    Komputer Pentium Dual Core CPU
    E5400(_at_)2.70 Ghz
    2.70 Ghz 2GB RAM
    Windows XP Home Edition

Komputer przeskanowany za pomoc mbam oraz CureIt , nic nie znaleziono. Temperatura 32 stopnie ( sprawdzane przez Crystal Info). W załączniku logi z OTL oraz z mbam
    Załączniki:
    • mbam-log-2011-12-07 (07-48-58).txt (1012 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Extras.Txt (42.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • OTL.Txt (40.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 10228938
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Java(TM) 6 Update 21 -> do aktualizacji www.java.com
    Adobe Reader 9.4.6 - Polish, zmien na X.

Widze, ze program IQBoard, ma jakis zwiazek z myszka, czy po jego odinstalowaniu problem nadal wystepuje?

Przy okazji wykonaj skrypt w OTL:

:OTL
    O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - {CCC7A320-B3CA-4199-B1A6-9F516DD69829} - No CLSID value found.
    O3 - HKU\S-1-5-21-1614895754-1770027372-1801674531-1004\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {CCC7A320-B3CA-4199-B1A6-9F516DD69829} - No CLSID value found.

:Commands
    [emptytemp]
  • REKLAMA
  • #5 10229891
    justka1111
    Poziom 2  
    Java -uaktualnię, Adobe Reader- też zmienię. Jeśli chodzi o oprogramowanie iqboard to będzie problem ze sprawdzeniem, bo nie mogę programu odinstalować- później są straaaaszne problemy z ponowną rejestracją programu, a jest to oprogramowanie tablicy interaktywnej, z której w pracy korzystam codziennie. I właściwie to oprogramowanie było zainstalowane od samego początku użytkowania komputera a przez jakiś czas komputer chodził sprawnie. Jeśli natomiast chodzi o skrypty w OTL , rozumiem, że mam wykonać skrypt we " Własne opcje skanowania/ wykonaj skrypt" a później "Sprzątaj"? Jestem tutaj totalnym laikiem. Aha, i później przesłać nowe logi z OTL ponownie na forum?
  • #6 10229914
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wklejasz i naciskasz Wykonaj Skrypt.

Jedyne co moze miec zwiazek z mysza to wlasnie, IQBoard. Nic innego w logu nie widac.
    Nie ma tez infekcji, wiec problem raczej nie ma zwiazku z tematyka tego dzialu.
  • #7 10259180
    justka1111
    Poziom 2  
    Faktycznie problem tkwi chyba w IQBoard, po odłączeniu tablicy interaktywnej- wyciągnięciu kabla USB z wejścia, kursor natychmiast przestaje wariować i wszystko jest w porządku. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z "uciekającym" kursorem po odłączeniu myszki USB, który występował sporadycznie. Po wymianie myszki na USB problem zniknął, ale po pewnym czasie powrócił. Użytkownik przeskanował komputer programami Antivir, mbam oraz CureIt, nie wykrywając infekcji. Po analizie logów i sugestiach dotyczących aktualizacji oprogramowania, okazało się, że problem może być związany z oprogramowaniem IQBoard, które jest używane w pracy. Po odłączeniu tablicy interaktywnej kursor przestał wariować, co potwierdziło źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA