logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samoczynnie poruszający się kursor myszy w Windows XP

awsed 04 Maj 2005 10:13 4457 14
REKLAMA
  • #1 1459781
    awsed
    Poziom 11  
    Mam Windows XP.Czesto kursor szaleje po ekranie i sam otwiera programy.Zwlaszcza przy polaczeniu internetowym ale nie jest to wirus nawet po formatowaniu dysku jest bez zmian
  • REKLAMA
  • #2 1459805
    Beni
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Prawdopodobnie masz przełamany przewód od myszy. Spróbuj podmienić myszkę i sprawdzić, czy będzie to samo.
  • REKLAMA
  • #3 1459824
    tengu
    Poziom 21  
    Ocena: 102
    W mim przypadku, urwał się ekran w przewodzie. Ekran był podłączony do b. cienkiego przewodu i to on się urwał.
  • REKLAMA
  • #4 1459875
    awsed
    Poziom 11  
    Byc moze ten przewod byl przyczyna na razie OK
  • #5 1459994
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Heh. A może ktoś się włamał i Ci jeździ po kompie ;). Podmień mysz na inną, a jeśli będzie to samo to poszukaj trojana na kompie.
    A czy Twoja mysz to nie A4? Bo jeśli tak, to może jest tu problem SP2 i sterowników myszy (strona producenta i nowe stery zainstalować)
  • #6 1460270
    ZnAl
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    napisz jaką masz myszke
    jezeli jest pod ps/2 to mozes poprobowac ze sterami dowolnego producenta
    mialem podobny problem z mychą geniusa. stery logitecha rozwiazaly problem
  • #7 1460459
    Link9292
    Poziom 15  
    Jezeli myszka jest bezprzewodowa to mozliwe, ze wysiadl Ci odbiornik. Mialem identycznie (teraz dzialam na myszce na COM ;)).
  • #8 1461042
    fuzzion
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja miałem identycznie i kupilem zwykła myszke za 20 zł i jest po problemie
  • #9 1461295
    halif
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Powiem tylko, że widziałem wirusa, który przechwytywał myszkę i przekłamywał ruchy oraz generował "kliknięcia".
    No, ale zacznij od myszki... choć przejechanie antywirusem nie zaszkodzi :)
  • REKLAMA
  • #10 1461495
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2244
    Ja miałem podobny przypadek u "gościa" ale przyczyną okazały się "kulki" kurzu w środku myszy :-) przesłaniały "czujniki" ruchu.
  • #11 1461584
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    leonov napisał:
    Ja miałem podobny przypadek u "gościa" ale przyczyną okazały się "kulki" kurzu w środku myszy :-) przesłaniały "czujniki" ruchu.
    I te kulki kurzu same otwierały programy???? ;)
    Nadal wydaje mi się że to ingerencja z zewnątrz.
  • #12 1461710
    MluMlu
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Raczej jest to trojan , coś typu netbus gdzie szukasz ofiarę i bawisz się m.in. jego wskaźnikiem myszy . Nie sądzę aby był to kusz lub sterowniki chyba że się mylę . Co do ruchomego kursora to się zgodzę , ale żeby same programy się otwierały to coś tu raczej nie pasuje. A jeżeli chodzi o Trojana to nawet zmiana komputera Ci nic nie pomoże bo IP masz ten sam, liczy się dobrze zabezpieczony komputer .
  • #13 7236150
    Eter2004
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym się podłączyć do tematu " szalejący kursor " . Jestem po reinstalacji systemu (xp-sp2) na etapie instalowania potrzebnych aplikacji gdy nagle niespodzianka, od dwóch dni kursor co jakiś czas zaczyna szaleć po pulpicie otwierając a czasem i zamykając różne rzeczy. Skanowałem Dr. Web i Spybotem i nic. Na poprzednim systemie nie miałem takiego problemu więc wydaje mi się że aktualny system został czymś zainfekowany.
    Mam prośbę ! Może ktoś już zetknął się z tym problemem, byłbym wdzięczny za pomoc!
    Pozdrawiam.
  • #14 7236341
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10450
    Podmien myszke na inna.
  • #15 7236537
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    Przeciez napisał już, że OK ]:>

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik systemu Windows XP zgłasza problem z samoczynnie poruszającym się kursorem myszy, który otwiera programy, szczególnie podczas połączenia internetowego. Problem nie ustępuje po formacie dysku, co wyklucza wirusa. W dyskusji sugerowano uszkodzony przewód myszy, zwłaszcza przerwany ekran przewodu, co potwierdził autor po wymianie kabla. Inne możliwe przyczyny to uszkodzony odbiornik myszy bezprzewodowej, zabrudzenia kulki w myszy mechanicznej, niekompatybilne lub wadliwe sterowniki (np. po aktualizacji SP2), a także infekcja trojanem typu netbus, który może przejmować kontrolę nad kursorem i generować kliknięcia. Zalecane jest testowanie myszy na innym urządzeniu, wymiana myszy na prostą przewodową, instalacja sterowników od innych producentów (np. Logitech dla myszy Genius), a także skanowanie systemu programami antywirusowymi i antyspyware. Problem może mieć zarówno podłoże sprzętowe, jak i programowe, dlatego warto zacząć od diagnostyki sprzętu i sterowników, a następnie przeprowadzić dokładne skanowanie systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA