logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus HS 4201 - brak pracy automatycznej, nie świecą diody, jak uaktywnić?

marekon 06 Gru 2011 18:42 5404 15
REKLAMA
  • #1 10226057
    marekon
    Poziom 19  
    Ocena: 148
    Sterownik j/w brak możliwości załączenia pracy automatycznej,czy też dziennej lub nocnej.Nie podświetla się żadna dioda.Pozostałe funkcje działają,zmiana i podgląd parametrów.Ważne jest,że w podglądzie parametrów ,,Praca,, jest ,,praca zimą,,.Jest ,,WYŁ,, analogicznie praca pompy,palnik i pompa CCW też jest na WYŁ.Może ma to związek z tym,że się nie świeci żadna dioda i starownik nie wysyła żadnych sygnałów załączeniowych.Przed usterką był problem z czujnikiem temp. kotła pokazywał ok. 5 stopni,wymieniony na nowy i działa.Czujnik temp. zewnetrznej pokazywał ponad 30 stopni,aktualnie działa prawidłowo.Nadawanie i odbiór danych przeprowadzono bez zmian działanie sterownika.Jakieś pomysły na uaktywnienie sterownika
  • REKLAMA
  • #2 10226093
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1033
    Nie ma (z tego co wiem) funkcji zablokowywania/odblokowywania panelu obsługowego. Wg mnie panel obsługowy do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 10226106
    marekon
    Poziom 19  
    Nie pamiętam,ale czy BFU będzie działał zamiast panelu obslugowego HS 4201 ?
  • #4 10226145
    wawrzeczko_t
    Raczej nie (ale też do końca nie wiem). A przy serwisie ów panel obsługowy miałeś włożony w automatykę HS... czy w podstawce R-HW na ścianie w pokoju ?
  • #5 10226181
    marekon
    Poziom 19  
    Jest podstawka.Próbowałem i tu i tu.
  • REKLAMA
  • #6 10226432
    wawrzeczko_t
    Jakiś ciężki temat. Miałem podobny przypadek, z tym że na panelu obsługowym nie mogłem NIC zmienić / ustawić oraz wszystkie odczyty z czujników = 0 st.C. Wtedy to był na pewno panel do wymiany. W Twoim przypadku prócz tego że coś jest nie tak z elektroniką - nie wiem co jest grane.
  • #7 10226796
    marekon
    Poziom 19  
    Nie zrobiłem co prawda testu przekaźników,ale i tak to nic nie da jak nie będzie diałał program.Z informacji jakie dostałem blokował się już kiedyś i były podobne objawy,sam wracał do pracy?!.Dziwna przypadłość.Miało to trochę związek z np. złą wartością temperatury zewnetrznej przez dłuższy czas.
  • #8 10226879
    wawrzeczko_t
    Ja bym jeszcze powyciągał wszystki płytki, przedmuchał gniazda, ... Może to jakaś pierdoła. Hmm

Buderus HS 4201 - brak pracy automatycznej, nie świecą diody, jak uaktywnić?

marekon napisał:
    Nie pamiętam,ale czy BFU będzie działał zamiast panelu obslugowego HS 4201 ?

Sprawdziłem i wynika że będzie.
  • #9 10239082
    pan marek
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Witam Bfu raczej nie pomoże problem jest raczej w zasilaczu tablicy. Niestety nie występuje jako część zamienna. zasilacz też może obniżać napięcie z powodu dużego poboru prądu przez jedną z płyt. Trochę szukania raczej dla elektronika.
  • #10 10239450
    marekon
    Poziom 19  
    Ale panel obsługowy nie posiada chyba własnego zasilacza tylko jest zasilany ze sterownika nakotłowego,chyba ok. 12V.Wszystkie dane są przesyłane odnośnie temperatur itp.Panel nie inicjuje tylko programu AUTO, DZIEN czy NOC.
  • #11 10241230
    pan marek
    Poziom 15  
    Wszelkie wachania napięć odbijają się na pracy układu pomiaru temperatur,a więc ma to wpływ na wyliczanie krzywej. Czy układ wylicza sobie zadaną temp. kotła i obiegu,czy bateria na jednej z płyt nie jest wylana(płyta do której są podłączone czujniki kotła bojlera i zewnętrzny).

Dodano po 3 [minuty]:

Mec jest tylko panelem dialogowym tablica może pracować bez niego wszystkie "procesy myślowe"odbywają się w automatyce
  • #12 10241436
    marekon
    Poziom 19  
    To wszystko o czym piszesz to właśnie działa.
  • REKLAMA
  • #13 10242348
    pan marek
    Poziom 15  
    przy ustawieniu pilota brak, na mecu też nie ma podświetlonych diód automat,noc dzień,ale kocioł powinien i tak pracować.Dziwna sprawa zakładam że w menu serw. robiłeś reset.A jaką temp wylicza kocioł a jaka jest aktualnie.
  • #14 10242414
    marekon
    Poziom 19  
    Po raz kolejny tłumacze wszystko działa poza podświetleniem tych diód i przyjęciu programu.Patrz wyżej wszystko opisałem dokładnie.
  • #15 10242509
    pan marek
    Poziom 15  
    wszystko działa a kocioł nie pracuje ciekawe.
  • #16 10243025
    marekon
    Poziom 19  
    Kocioł działa !!.Widzę,że chyba nie dojdziemy do jakiegoś porozumienia i proponuje zakończyć tą zbyteczną dyskusje.Dziękuje za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z automatycznym działaniem sterownika Buderus HS 4201, który nie włącza trybu automatycznego, dziennego ani nocnego, a diody nie świecą. Pomimo że inne funkcje działają, brak sygnałów załączeniowych sugeruje problem z elektroniką. Wcześniej występowały problemy z czujnikami temperatury, które zostały wymienione. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w panelu obsługowym, zasilaczu lub elektronice, a także zalecają sprawdzenie połączeń i ewentualne czyszczenie gniazd. W końcu użytkownik informuje, że kocioł działa, mimo że nie udało się rozwiązać problemu z diodami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA