logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Atmega8] Weryfikacja schematu do sterowania silnikiem krokowym i USB

Dijskra 06 Gru 2011 23:32 2637 8
  • #1 10227766
    Dijskra
    Poziom 9  
    Witam, chciałem zapytać "starszy i mądrzejszych' o sprawdzenie schematu. Generalnie chciałbym wysterować tym w celach edukacyjnych niewielki silniczek krokowy, unipolarny (61 oHm), dodatkowo pouczyć się i przetestować transmisje przez USB. Całość chcę zasilić zasilaczem 12 volt 0,8 A (z moich wyliczeń wynika iż powinno starczyć z zapasem).

[Atmega8] Weryfikacja schematu do sterowania silnikiem krokowym i USB
  • Pomocny post
    #2 10229867
    Krauser
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    Schemat jest teoretycznie dobry, ale nabazgrany. Nie wiem czym rysowałeś połączenia, ale pewnie Line symbol /, a powinieneś Wire to przycisk nad tym z ABC. Węzłów nie trzeba wstawiać samodzielnie. Poza tym pozwierałeś sobie kondensatory. W bibliotece AVR-5 jest dostępne również gniazdo programowania i lepiej je wykorzystać. Używaj symbolu GND i VDD a schemat będzie bardziej czytelny. Wszystkie GND są połączone pomimo, że nie ma narysowanego połączenia (tak samo jest z VDD).
  • Pomocny post
    #3 10229947
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Krauser napisał:
    Schemat jest teoretycznie dobry, ale nabazgrany.

No jeśli już tak nabazgrany to nie może być nawet teoretycznie dobry moim zdaniem :( Warto się jeszcze podszkolić.

Poza słusznymi uwagami kolegi wyżej, ja dodałbym jeszcze jednego sporego babola jakim jest zwarcie linii zasilania +5V z wyjścia stabilizatora 7805 oraz z wyjścia gniazda USB. Tak się nigdy nie robi. Albo jedno albo drugie np jakiś jumper. Albo przynajmniej jakieś diody separujące ale o niskim spadku napięcia.

Generalnie jeśli na podstawie tak "narysowanego" schematu będziesz chciał utworzyć PCB w Eagle to czekają cię męki piekielne ;) a i tak nic dobrego z tego nie wyjdzie.

Weź sobie popatrz na jakieś przykładowe porządne schematy i doprowadź swój do takiego samego porządku.

Ale duży plus za to, że w ogóle próbujesz pokazywać swój schemat w Eagle nawet jeśli jest jeszcze zrobiony nieudolnie, bo możemy pomóc wskazać błędy. A nie tak jak niektórzy rysują tu LAURKI w MS Paint ;)

powodzenia ;)
  • #4 10229952
    tmf
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2206
    Na schemacie masz błąd - połączenie wyjścia stabilizatora 5V z wyjście 5V USB. Tego nie wolno robić. Druga sprawa - skoro chcesz tylko sterować silnikiem to po co ci procesor - FT232R ma wygodny tryb bit bang.
  • #5 10231966
    Dijskra
    Poziom 9  
    Witam.

Dziękuje za pomoc i zainteresowanie.
    Schemat jest ideowy, muszę trochę przestudiować Egeal żeby z tego powstała jakaś płytka.

Co do połączenia +5 V z +5V z USB, teoretycznie jak widać z schematu jest to połączenie równoległe, tak więc wynikowe napięcie na FT232RL jest równe +5V zgodnym z dokumentacją. Oczywiście posłucham Państwa i to zmienię na zasilanie tylko z zasilacza, jedynie staram się zrozumieć dlaczego nie mogę tak tego połączyć. Gdyby źródła były połączone szeregowo wówczas rzeczywiście napięcie wynosiło by 10V tak więc byłoby to krytyczne dla scalaka, portu USB i pewnie płyty głównej PC. Chociaż z drugiej strony podejrzewam, że w dokumentacji USB jest zakaz łączenia go w jakikolwiek sposób z innymi źródłami napięć z "jakiś powodów".

@tmf

Owszem czytałem o bit bang, ale jak napisałem układ jest do celów edukacyjnych i zależy mi na wypróbowaniu połączeniu USB Atemga. Równie dobrze mógłbym usunąć wyjście na programator i programować układ przez FT232RL, ale na początek nie chcę zbytnio komplikować sprawy.

Dodatkowo powinienem obudowę USB zewrzeć z polem masy. Jedynie płytka PCB wyjdzie trochę śmieszna - FT232RL wraz z kondensatorami smd od strony miedzi reszta na górze.

Ale nic, dziękuje i pozdrawiam.
  • #6 10232102
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Dijskra napisał:
    Schemat jest ideowy, muszę trochę przestudiować Egeal żeby z tego powstała jakaś płytka.

To studiując go naucz się projektować czytelne schematy tak: Jak projektować czytelne schematy?
    Od razu mniej błędów będziesz popełniał, a nam będzie łatwiej sprawdzać :)
  • #7 10232319
    Nagus
    Poziom 27  
    Ocena: 97
    I jeszcze kolega machnął się o jedną ścieżkę za daleko i podłączył !SS złącza programującego do zasilania zamiast do resetu.
  • #8 10232329
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    Dijskra napisał:

Co do połączenia +5 V z +5V z USB, teoretycznie jak widać z schematu jest to połączenie równoległe, tak więc wynikowe napięcie na FT232RL jest równe +5V zgodnym z dokumentacją. Oczywiście posłucham Państwa i to zmienię na zasilanie tylko z zasilacza, jedynie staram się zrozumieć dlaczego nie mogę tak tego połączyć.

To dobrze, że posłuchasz porady w tym zakresie ponieważ pomyliło ci się łączenie szeregowe/równoległe bateryjek gdzie można się tak bawić czasem. Ale takich źródeł zasilania nigdy się tak nie łączy. I wcale nie chodzi tylko o USB względem 7805. Nawet łączenie równoległe dwóch 7805 to niezbyt szczęśliwy pomysł. Czy uważasz, że np każdy 7805 ma napięcie wyjściowe idealnie równe ? np: +5,0000000000000001V ? Gdyby tak było to można byłby je tak łączyć ;) tymczasem weź pan miernik w rękę, i dwa różne 7805. Sprawdź sobie ich napięcia wyjściowe. Już po takim badaniu zwykłym multimerem okaże się że np na jednym jest 4,95V a na drugim np 5,18V ..... jak myślisz co się będzie działo przy takiej różnicy napięć ??? Zacznie płynąć prąd panie, i to wcale nie mały ... nie muszę chyba mówić o skutkach takich pomysłów.

A biorąc pod uwagę jeszcze USB, gdzie już na pewno będzie różnica napięć i to duuuużo większa - to byłbyś na dobrej drodze do np zesmażenia sobie płyty głównej albo i jednego i drugiego. Zastanów się nad tym, i nigdy nie myśl więcej o takim łączeniu źródeł zasilania. A o szeregowym łączeniu ;) to już w ogóle .....

Dodano po 3 [minuty]:

Nagus napisał:
    I jeszcze kolega machnął się o jedną ścieżkę za daleko i podłączył !SS złącza programującego do zasilania zamiast do resetu.

No racja ;) tyle że nie !SS a po prostu pin RST ze złącza ISP został podłączony wprost do VCC - co może skończyć się w opłakany sposób dla programatora (chociaż to zależy jeszcze jaki programator)
  • #9 10366598
    Dijskra
    Poziom 9  
    Witam ponownie, po nieco dłuższej przerwie (permanentny brak czasu). Poprawiłem i zmodyfikowałem schemat usuwając cały układ FT232RL i zostawiając jedynie piny z RxD TxD. Poprowadziłem ścieżki, i wykonałem całą płytkę łącznie z lutowaniem. O ile przez te etapy udało mi się przejść samemu dzięki wiedzy z forum, o tyle teraz chyba napotkałem problem którego sam nie przeskoczę. Chciałem próbnie sprawdzić komunikację z atmega8 przez avrdude i podpiąłem po raz pierwszy zasilanie do płytki, nie podłączając silnika. Chwila ciszy, syk i dymek spod nóżki 3 ULN. Szybko wyłączyłem zasilanie i przyjrzałem się płytce - strasznie gorący ULN, spuchnięte nóżka 3 i co grosza lekko spuchnięta nóżka z atmegi pin nr. 25. Podłączenie wydaje się prawidłowe, myślę - musi gdzieś być zwarcie, przemierzyłem po raz kolejny wszystko i nic. Jedynie co przychodzi mi do głowy to być może uszkodziłem układ podczas montażu - przegrzałem go.

ULN pewnie jest do wymiany, najgorzej gdy do tego atmega i pytanie gdzie jest błąd. Gdyby ktoś dał jakąś wskazówkę byłbym wdzięczny

[Atmega8] Weryfikacja schematu do sterowania silnikiem krokowym i USB [Atmega8] Weryfikacja schematu do sterowania silnikiem krokowym i USB [Atmega8] Weryfikacja schematu do sterowania silnikiem krokowym i USB [Atmega8] Weryfikacja schematu do sterowania silnikiem krokowym i USB [Atmega8] Weryfikacja schematu do sterowania silnikiem krokowym i USB
    Załączniki:
    • Silnik_krokowy.rar (58.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji użytkownik prosi o weryfikację schematu do sterowania silnikiem krokowym oraz transmisji przez USB. Otrzymuje uwagi dotyczące błędów w schemacie, w tym niewłaściwego połączenia zasilania +5V z wyjściem stabilizatora 7805 oraz z wyjściem USB, co może prowadzić do uszkodzenia komponentów. Użytkownicy sugerują poprawę czytelności schematu oraz unikanie łączenia równoległego różnych źródeł zasilania. Po pewnym czasie autor informuje o problemach z płytką, w tym o uszkodzeniu układu ULN i potencjalnym uszkodzeniu ATmega8, co może być wynikiem zwarcia lub przegrzania podczas montażu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA