logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie mogę zapisać pliku Word 2010 w sieci domowej po reinstalacji systemu

marcin__c 07 Gru 2011 14:18 1626 11
REKLAMA
  • #1 10229277
    marcin__c
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam chciałbym się dowiedzieć od wszystkich odwiedzających, dlaczego nie mogę zapisać edytowanego w sieci domowej pliku word 2010 na drugim komputerze.
    Dodam w sieci są tylko dwa komputery, na jednym jest word 2003 na drugim 2010, ale to nie powinno mieć znaczenia. Z laptopa łącze się bezprzewodowo, kiedyś z tym nie było problemu od niedawna się pojawił kiedy przeinstalowałem system na stacjonarnym. Proszę o pomoc.
    Pokazuje się taki komunikat:
    Nie mogę zapisać pliku Word 2010 w sieci domowej po reinstalacji systemu
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10229299
    marcin__c
    Poziom 13  
    nie jest otwarty na drugim komputerze tylko na laptopie jest otwarty
  • Pomocny post
    #4 10229319
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1700
    Musi być otwarty, inaczej system by go nie blokował.

Jeśli ten sam plik otworzysz na dwóch komputerach, to nie zapiszesz go w tej lokalizacji z której otworzyłeś, dopóki na jednym z komputerów nie zostanie on zamknięty.
    Jest jeszcze inna możliwość - na komputerze otworzyłeś ten plik dwa razy.
    Innych możliwości nie ma.

Spróbuj zapisać plik w innym miejscu, potwierdzisz tym samym, albo zaprzeczysz temu, co napisałem powyżej.
  • REKLAMA
  • #5 10229351
    marcin__c
    Poziom 13  
    spróbowałem zapisać w innej lokalizacji na komputerze stacjonarnym nadal ten sam komunikat

Teraz już w dwóch postach popraw pisownię (nie tylko ortografia w grę wchodzi). [M]
  • Pomocny post
    #6 10229361
    Artur k.
    Hmmm, a masz na dysku na komputerze stacjonarnym uprawnienia do modyfikacji plików, czy może tylko do odczytu?

Co prawda komunikat wówczas powinien być inny, ale sprawdź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 10229455
    Artur k.
    Powinieneś mieć w opcjach udostępniania folderu/dysku zaznaczone żeby użytkownicy sieci mogli zmieniać zawartość udostępnianego folderu/dysku. Nie pamiętam jak to się dokładnie nazywa, bo u mnie jest nieco inaczej. W każdym razie prawy klawisz na udostępniony element i tam masz w menu kontekstowym opcję "Udostępnianie i zabezpieczenia", tam popatrz.
    Oczywiście musisz to zrobić na komputerze stacjonarnym.
  • Pomocny post
    #10 10229495
    Artur k.
    A sam plik Worda? Może on jest tylko do odczytu?

A tak w ogóle, dopiero dojrzałem. Nie dziw się, że masz takie cyrki z systemem, jak używasz jakichś dziwnych, modyfikowanych i chyba nie do końca legalnych wersji systemu operacyjnego.
  • #11 10229508
    marcin__c
    Poziom 13  
    sprawdziłem miałem tylko archiwalny zaznaczony to odznaczyłem

ale dalej to samo

może i jest dziwny ale jakoś tak do tej pory nie byłem z niego rozczarowany
  • #12 10233281
    marcin__c
    Poziom 13  
    zamykam temat, przeinstalowałem sobie system na windows 7 i wszystko chodzi wina leżała chyba w systemie :)

ale dziękuję wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zapisywaniem pliku Word 2010 w sieci domowej po reinstalacji systemu. W sieci znajdują się dwa komputery: jeden z Word 2003, a drugi z Word 2010. Po reinstalacji systemu na komputerze stacjonarnym pojawił się komunikat o błędzie, mimo że plik nie jest otwarty na drugim komputerze. Użytkownik próbował zapisać plik w różnych lokalizacjach, ale problem nadal występował. Ostatecznie zasugerowano sprawdzenie uprawnień do modyfikacji plików oraz ustawień udostępniania folderów. Po dalszych próbach użytkownik zdecydował się na reinstalację systemu na Windows 7, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA