logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć emulator błędów POST do pracy inżynierskiej?

kret1990 07 Gru 2011 16:59 1424 5
REKLAMA
  • #1 10229792
    kret1990
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam. Mam taki problem a zarazem pytanie.
    Szukam tematu pracy inżynierskiej i natrafilem na stworzenie stanowiska odczytywania błędów POST.
    Popytalem i okazuje się ze fajnie by bylo gdyby dalo sie losowo wygenerowac błąd (w odpalonym juz systemie) i potem studenci mogli sobie już go odczytywać i sprawdzać co to za błąd..

Problem w tym że nie jestem do konca pewien czy uda się taki błąd wyemulować z poziomu windy/linucha..
    Jeśli ktos ma jakies sugestie chetnie sie czegos dowiem.

A może zamiast generować nowy błąd POST ,wysłać dane do karty diagnostycznej przez PCI tak by wygenerowało numer?
  • REKLAMA
  • #2 10387901
    kret1990
    Poziom 10  
    I co nikt nie ma pomysłu czy po prostu jest to raczej niewykonalne?
    Mialem pomsyl czy nie dalo by sie zmodyfikowac biosu by wysylal POST pod jakis adres w pamieci, ale to w sumie trzeba zapisac /wyslac kod do karty.
  • REKLAMA
  • #3 10387961
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    Zaopatrz się w wadliwy ram, wadliwa grafikę, wadliwa kartę dźwiękową i cpu. Karta prawdę ci powie. Jeżeli będziesz używał karty diagnostycznej to kody błędu będą ładnie wyświetlone- reszty dowiesz się z dokumentacji karty co dany kod oznacza.
    Do zestawu potrzebujesz oczywiście zapasu sprawnych elementów żeby diagnoza była możliwa. Jakaś prosta płyta od PC stacjonarnego kilka kart rozszerzeń i można zacząć zabawę w diagnozę.
  • REKLAMA
  • #4 10883551
    kret1990
    Poziom 10  
    Poczytałem co nie co i nie jest to takie proste jak zakładałem..
    Wyczytałem ze nie bardzo da rade się tak prosto wysłać dane do PCI pod kontrolą windowsa..
    Ogólnie jak wiadomo trzeba mi dostęp do portu 80h - tyle ze nie wiem czy nie musiałbym jakiegoś sterownika do tego pisać;/

Ogólnie chciałbym napisać apke w cpp? , która generuje jakiś numer błędu i wysyła go do karty diagnostycznej PCI.
    Następnie bym dolutował/przelutował wyświetlacz tak by był na froncie komputera aby nie zaglądać do środka..

Mógłby się ktoś cokolwiek poradzić :?:
  • REKLAMA
  • #6 10884238
    kret1990
    Poziom 10  
    Karte diagnostyczną mam.. chodzi mi o to ze mam zrobic stanowisko labolatoryjne(dla studentów) które nauczy :?: ich rozpoznawać błędy różnego typu..
    w tym celu chce napisac apke która losuje błąd i wyświetla go na płytce.
REKLAMA