logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego zasilacz 0-30V 3A nie ogranicza prądu przy zwarciu?

tomasz.f 12 Gru 2004 23:16 4732 21
REKLAMA
  • #1 1055795
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Zrobiłem sobie taki zasilacz: http://www.elektroda.net/warsztatowe/schematyideowe/zasilaczstab0-30v3a.gif. Wiem, że sporo osób go wykonało i zastanawiam się czy to jest jego taki urok, czy ja coś zwaliłem bo przy zwiększeniu obciążenia do pewnej granicy ograniczenie pradowe działa stabilizując prąd na ustawionym potencjometrem P2 poziomie a przy zwarciu wyjścia daje prąd powyżej 2.5 A. Jeśli przy zwarciu ma faktycznie dawać taki prąd to jaki jest sens stosowania ograniczenia prądowego bo jak np. w montowanym układzie będę miał zwarcie na płytce to ten zasilacz poprzepala mi ścieżki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1056297
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Nie wiem, co tam z nim zrobiłeś, ale to jest jeden z lepszych zasilaczy i jak ustawisz zadany prąd, to tak stoi, zrobiłem ich kilka i mnie się bardzo podoba. Jak by ktoś potrzebował, to mam do niego zaprojektowane płytki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1058184
    tomasz.f
    Poziom 12  
    janek11389 napisał:
    Nie wiem, co tam z nim zrobiłeś, ale to jest jeden z lepszych zasilaczy i jak ustawisz zadany prąd, to tak stoi, zrobiłem ich kilka i mnie się bardzo podoba

Sprawdzałem przed montażem elementy i poprawność montażu i wszystko wygląda na ok. Zasilacz ma niezłą wydajność prądową bez problemu dawał mi prąd około 3A. Do pewnej granicy dobrze stabilizuje prąd, nawet przy niskich rezystanjach obciążenia. Tylko, żę przy zwarciu zacisków wyjściowych ustawione potencjometrem P2 ograniczenie prądowe przestaje działać i wtedy płynie prąd około 2,6 A, który ciągle wzrasta. Dłużej niż kilkanaście sekund nie sprawdzałem, bo tranzystor się bardzo nagrzewa.
    Czy to jest normalne i czy mierzyliście w Waszych zasilaczach prąd zwarcia.
    Jeśli u mnie nie działa prawidłowo to co może być tego przyczyną?

Pozdr.

Tomek
  • REKLAMA
  • #6 1058253
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! A czy to nie będzie czasem powodem, te mocne grzanie, charakterystyka przy wzroście temperatury, na pewno się zmienia, przeprowadziłem na swoim próbę, dałem mu na początek 5V i zwarłem, przez 30sekund, na początku było 3A, a później spadło 2,9A, potem dałem na fol i zwarłem i ta sama reakcja, a ten scalak, czasem nie masz za blisko radiatora, może się nagrzewa, od niego.
    Pozdrawiam
  • #7 1058673
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Zastosowałem wzór płytki, który jest na elektrodzie, tak więc sam nie kombinowałem z rozmieszczeniem elementów. Wzrost prądu zwarcia może być spowodowany zmianą charaktreystyki tranzystora, bo po wielu testach był bardzo gorący. Mi chodziło tylko o to czy brak ograniczenia prądowego przy zwarciu jest dlatego zasilacza zjawiskiem normalnym.
    janek11389 z tego co piszesz wynika że tak, bo u Ciebie przy zwarciu płynie również duży prąd. Jaki jest więc sens stosowania ogranicznika prądowego w tym zasilaczu do ochrony budowanych przez nas układów, jeśli nie ogranicza on do ustawionej wartości prądu zwarcia, a jak wiadomo o zwarcie nie trudno.

Pozdrawiam
    Tomek
  • #8 1058707
    afro1
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    a próbowałeś ustawic ograniczenie prądu tym potencjometrem montażowym, który jest na płytce?
  • #9 1058725
    k24
    Poziom 23  
    Ocena: 76
    Ja w swoim zasilaczu jako zabezpieczenie przeciwzwarciowe wykorzystałem wyłącznik isostat z elektromagnesem,kiedyś takie isostaty wykorzystywane były w odbiornikach tv.Napięcie do uruchomienia tego wyłącznika brane jest z rezystora emiterowego .(W twoim przypadku z rezystora R14 - 0,2 oma).Napięcie to w przypadku pełnego zwarcia wysteruje bazę tranzystora załączającego elektromagnes.Tego rodzaju zabezpieczenie działa u mnie już kilkadziesiąt lat i nigdy nie sprawiło zawodu.Zamiast wyłącznika można zastosować przekaźnik.Stabilizacja prądu działa u mnie w dużym zakresie ale pełne zabezpieczenie zasilacza można uzyskać w sposób jaki przedstawiłem.
  • #10 1058938
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! To nie jest tak jak myślisz, ten zasilacz działa prawidłowo i właśnie to mi się w nim podoba, jak mu zadasz 100mA i 9V to stoi na tym zadanym prądzie, niby po przekroczeniu tego prądu zapala się tylko dioda sygnalizująca przeciążenie, ale prąd dalej stoi na tych 100mA, mimo że na przykład zwiększysz mu napięcie, ja myślałem, że chodzi ci tylko o ten maksymalny prąd, dlatego podałem przy ty maksymalnym ustawieniu prądu.
    Pozdrawiam
  • #11 1060758
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Witam!

afro1:
    ten potencjometr montażowy powoduje przesuwanie progu zadziałania ograniczenia prądowego - u mnie ustawiony jest na zero, bo jak zwiększam rezystację to ograniczenie przesuwa mi się w kierunku dużych prądów, a ja nie chcę aby max. prąd przekraczał 2.5 A.
    janek11389: a jak zewrzesz zasiciski wyjściowe to dalej Ci trzyma te 100 mA.
    K24: Ciekawe rozwiązanie. Czy mółbyś narysować kawałek schematu Twojego rozwiązania z przekaźnkiem, tak jak to powinno wyglądać w moim przypadku; jakie dobrać wartości elemenów.
    Wg. Ciebie mój zasilacz zachowuję się prawidło? Bo ja myślałem że brak ograniczenia przy zwarciu spowodowany może być rozrzutem warości rezystorów w ograniczeniu prądowym.
  • #12 1060867
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! U mnie, taki, jaki zadam prąd to taki trzyma.
    Pozdrawiam
  • #13 1060977
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Witam!

janek11389: A wartości elementów, szczególnie rezystorów masz takie jak na powyższym schemacie.

Pozdr.

Tomek
  • #14 1061029
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam to zależy, na jakie napięcie był przewidziany zasilacz, na pewno jedna wartość była za duża, R3 2,2K zmniejsz na 1K i spróbuj, ważne też będzie wzmocnienie tranzystorów, musza mieć porządne bety.
  • #15 1066282
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Witam!
    Zmniejszyłem wartość Rezystora R3 na 1k i nie pomogło. Szeregowo z diodą D7 właczyłem drugą diodę, (było to opsiane w instukcji kitu tego zasilcza) lecz spowodowało to tylko przesunięcie progu ograniczenia w kierunku większych prądów. Macie jakieś inne sugestie?
    Pozdrawiam
    Tomek
  • #16 1072378
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Witam!

Nikt nie ma pomysłu, co zrobić by to ograniczenie przy zwarciu zaczęło działać?

Pozdr.
    Tomek
  • #17 1073412
    k24
    Poziom 23  
    Ocena: 76
    W wyszukiwarce google wrzuć temat stabilizatory prądu - znajdziesz tam sporo informacji na interesujący Cię temat zarówno o stabilizacji prądu jak i zabezpieczeniach przeciwzwarciowych.Pozdrawiam k24.
  • #18 1076561
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    tomasz.f napisał:
    Witam!
    Zrobiłem sobie taki zasilacz:

[...]

ustawionym potencjometrem P2 poziomie a przy zwarciu wyjścia daje prąd powyżej 2.5 A.

No, niestety. Przeanalizowałem ten układ i znalazłem w nim błędy :-(

1. Czy LM324 jest wzmacniacze R2R czyli, czy poprawnie działa przy napięciach wejściowych w okolicach napięć zasilających? Przy zwarciu wyjścia napięcia na wejściu US1B są bliskie masie a zasilanie tego wzmacniacza jest niesymetryczne.

2. Dolna końcówka rezystora R12 powinna być podłączona do napięcia niższego od potencjału masy, żeby mogła zadziałać stabilizacja prądu przy zwarciu.

Proponuję poszukać jakiegoś małego trafa, dorobić mały zasilaczyk o napięciu powiedzmy - (minus!) 4V względem masy obecnego układu, rezystor R12 przepiąć od masy na wyjście -4V oraz przepiąć nóżkę ujemnego napięcia zasilającego wzmacniacza operacyjnego również na to napięcie.
    Oczywiście + z zasilacza dodatkowego na masę obecnego.

Pobór prądu na dodatkowym zasilaniu będzie rzędu pojedynczych mA i możnaby się pokusić o dodatkowy prostownik w układzie podwajacza napięcia z wejściem pojemnościowym podpięty wręcz do jednej z końcówek istniejącego trafa a następnie banalny stabilizator równoległy z rezystorem i diodą Zenera - rezystor będzie się co prawda grzał trochę, ale jest to rozwiązanie tańsze i prostsze od dodatkowego trafa.

RoMan
  • #20 1078853
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Witam!

Pomierzyłem napięcia w tym zasilaczu gdy napięcie wyjciowe wynosiło ok10V i tak:
    - na końcówce 5 US1B wynosiło 10.2 V (4,58V)
    - na suwaku P2 9.96 V (6,06)
    - na wyjsciu us1b (końcówka 7- katoda D6) 0V (5,67V)
    - na bazie T1 10.98V (6,37V)

przy obciążeniu wyjścia rezystacją ok 18ohm tak aby zadziałało i utrzymywało się ustawione ograniczenie napiecia podałem w nawiasach
    Tak więc ograniczenie zaczyna działać gdy napięcie na wejściu odwracającym US1 B (końcoówka 6) jest wyższe od końcówki 5, więc przy zwarciu gddy napięcie na końcowce 5 Będzie bliskie 0V to powinno również działać bo w chwili zwarcia na rezystorze r14 występuje spadek napięcia ok. 0,55V.
    A jednak coś mi to przy tym zwarciu nie chce działać.
    Rozmawiałem z autorami tego kitu i twierdzą że to ograniczenie działa przy zwarciu, zresztą janek11389 pisze że ten zasilacz działa mu poprawnie
    K24: może i lepiej zrobić inny zasilacz, ale ja już ten wykonałem i chciałem żeby mi dobrze funkcjonował.
    Może te moje pomiary na coś was naprowadzą. Liczę na Waszą pomoc.

Pozdrawiam
    Tomek
  • #21 1090124
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Witam!
    Popełniłem błąd opisując wam napięcie na wyjściu US1B. Powinno być tak:
    -na wyjsciu us1b (końcówka 7- katoda D6) 33 V (5,67V - przy obciążeniu rezystorem 18 ohm).

Może ktoś napisze czy poradził sobie z ograniczeniem prądowym, aby działało przy zwarciu w tym zasilaczu i co ewentualnie zrobić

Pozdrawiam
    Tomek
  • #22 1093443
    tomasz.f
    Poziom 12  
    Witam!

Przy zwarciu zacisków wyjściowych napięcie na wyjściu US1B (katoda diody d6) wynosi 1,2 V natomiat na bazie T1 ok. 1,8V. Zamieniłem diodę D6 na diodę Shotkiego przez co napięcie na bazie T1 względem masy przy zwarciu spadło do ok. 1.3V i prąd zwarcia spadł do ok. 0,6 A.
    Dalej nie mam już pomyslów.

Ponawiam pytanie czy komuś udało się rozpracować ograniczenie pądowe w tym zasilaczu tak aby działało przy zwarciu

Pozdrawiam

Tomek

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu zasilacza stabilizowanego 0-30V 3A według schematu z elektrody.net, który nie ogranicza prądu przy zwarciu wyjścia. Zasilacz poprawnie stabilizuje prąd do ustawionej wartości przy obciążeniach, jednak przy zwarciu prąd wzrasta powyżej 2,5 A, co powoduje przegrzewanie tranzystora i brak skutecznej ochrony układów przed uszkodzeniem. Użytkownicy potwierdzają, że w ich egzemplarzach również występuje podobne zachowanie. Wskazywano na możliwe przyczyny, takie jak zmiana charakterystyki tranzystora pod wpływem temperatury, błędy w układzie ograniczenia prądowego, a także niewłaściwe napięcia zasilania wzmacniacza operacyjnego LM324, który pracuje na zasilaniu niesymetrycznym i nieprawidłowo reaguje przy napięciach bliskich masy. Proponowano modyfikacje, takie jak dodanie ujemnego napięcia zasilania dla wzmacniacza, zmianę rezystorów (np. R3 z 2,2k na 1k), zastosowanie diody Schottky'ego zamiast D6, a także wykorzystanie dodatkowego zabezpieczenia w postaci elektromagnetycznego wyłącznika isostatowego lub przekaźnika sterowanego spadkiem napięcia na rezystorze emiterowym. Dyskusja podkreśla, że oryginalny układ ma ograniczenia konstrukcyjne i nie zapewnia pełnej ochrony przeciwzwarciowej, co wymaga dodatkowych rozwiązań lub zastosowania innych stabilizatorów, np. z układem uA723.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA