logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-3A ma skuteczne ograniczenie prądowe?

SKORPION-SKO1 23 Cze 2015 01:08 2541 16
REKLAMA
  • #1 14795130
    SKORPION-SKO1
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Chciałbym zbudować oklepany już na tym forum zasilacz. Jako iż jestem początkujący i chce się uczyć, postanowiłem poszukać czegoś wiecej. Przypadkiem trafiłem na taką oto stronę: Link Zasilacz miał dawać maksymalnie 3A, jednak jest tam napisane cytuję: "Zasilacz sprawuje się dobrze, aczkolwiek po próbach z Quadcopterem, gdzie zasilałem dwa silniki z założonymi śmigłami prąd dochodził do 7 A..."
    Czy to oznacza, że jest on pozbawiony ograniczenia prądowego? Czy po prostu źle rozumiem autora tekstu?
    Drugą rzeczą jaka rzuciła mi się w oczy jest to, iż przy krótkim zwarciu gotowały się tranzystory. Jako iż jestem początkujący często zdarza mi się zrobić jakieś zwarcie, czy to za każdym razem będzie się kończyło uszkodzeniem owego zasilacza? Wszyscy na forum chwalili ten projekt za bezawaryjność, jednak czytając to co napisał autor, nabieram coraz większych wątpliwości. Wolałbym być pewny, że po chwili pracy nie ugotuje się żaden tranzystor i na wyjście nie trafi całe 30V. Mogę liczyć na jakieś rady?
    Mój transformator jest w stanie wycisnąć z siebie 3,5A, a jego napięcie wyjściowe wynosi 19V AC.

Moderowany przez Mirek Z.:

Pisownię postu (a głównie jednostki napięcia) poprawiłem.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14795171
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2998
    Przy przemiennym napięciu 19V po prostowniku otrzymasz 26,7V ( max). Przy obciążeniu to napięcie zmaleje na 4-5V. Dla wybranego przez ciebie schematu jest potrzebny transformator z napięciem wtórnego uzwojenia minimum 26-28V przemiennego napięcia. Często dla podobnych schematów minimalne napięcie jest wskazane 24V, praktyka pokazuje, że tego napięcia nie dosyć.
  • Pomocny post
    #3 14795221
    slawussj
    Poziom 34  
    Ocena: 255
    Twój trasformator umożliwia wykonanie zasilacza 0-20V/0-2,5A. Do większości konstrukcji amatorskich wystarczy. Zasilacz z linku to bardzo średnia konstrukcja (delikatnie mówiąc), ale właśnie do takiego zakresu napięć jeszcze się nadaje.
  • REKLAMA
  • #4 14795680
    SKORPION-SKO1
    Poziom 10  
    A mogli byście mi napisać które rezystory powinienem zmienić, aby osiągnąć maksymalnie 20V/2,5A? Lub podesłać link do jakiegoś lepszego schematu, dla którego wystarczy mój transformator? Szukałem po całym forum zapewniam, ale w kółko przewijają się tylko 2 projekty z electronics-lab.
  • REKLAMA
  • #6 14796536
    SKORPION-SKO1
    Poziom 10  
    No tak, tam autor zastosował pewną przeróbkę, jednak ja wolał bym jej uniknąć. Ogólnie rozwiązałem większość problemów które miałem z tym projektem, sporo poczytałem poszperałem po forum. Został mi tylko jeden. Nie chce zabierać się za budowę tego wyświetlacza gdyż nie mam o tym zielonego pojęcia, z tego co czytałem potrzebował bym programatora. Następnym problemem jest to iż w ogóle nie rozumiem schematów, które znalazłem. Więc wolał bym kupić jakiś gotowy produkt. Jednak amperomierze które znalazłem na allegro chyba się do tego nie nadają. Mógł by mi ktoś podpowiedzieć coś w tej sprawie?
  • Pomocny post
    #7 14797066
    slawussj
    Poziom 34  
    Do tego zasilacza nadaje się każdy amperomierz o zakresie 5A (10A), a nawet 20A, jak równierz każdy woltomierz o sensownym zakresie. Oczywiście te cyfrowe będą potrzebowały swojego zasilania. W swoim mam wskaźniki analogowe i zupełnie dobrze sobie radzą.
  • #8 14798338
    aksakal
    Przedstawiam ci schemat zasilacza dla radioamatora. Twój transformator idealnie podchodzi dla użycia.Jest możliwość regulacji napięcia w granicach 1,2-20V czy mieć stabilizowane napięcie, które zazwyczaj wykorzystują się w praktyce, dla zasilania amatorskich konstrukcji.
    Czy zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-3A ma skuteczne ograniczenie prądowe? Czy zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-3A ma skuteczne ograniczenie prądowe? Czy zasilacz laboratoryjny 0-30V 0-3A ma skuteczne ograniczenie prądowe?
  • #9 14798469
    slawussj
    Poziom 34  
    Zasilacz, na początek, wystarczający, ale amatorzy ( i nie tylko ) potrafią robić zwarcia i inne błędy przy podłączanych urządzeniach. Trzeba byłoby dorobić ograniczenie prądu.
    Pytanie, czy autor tematu potrzebuje tylko zabazpieczyć zasilacz na 2-3A, czy potrzebuje regulowany stabilizator prądu?
  • #10 14799113
    aksakal
    Myślę można wykorzystać na wyjściu prosty szybki bezpiecznik 3-4А.To pozwoli nie komplikować schemat.
  • #11 15406027
    marcinsaper
    Poziom 8  
    Witam. Zasadniczo jak kolega wyżej wspomniał, temat budowy zasilacza oklepany.
    Aczkolwiek ja w tej samej sprawie. Postanowiłem sam zbudować laboratoryjny (warsztatowy) 0-30V do 3A.
    Oczywiście nie muszę, przecież mam laboratoryjny po Tacie. Łatwo można go kupić.
    Ale po wielu przeczytanych opiniach zauważyłem, że jednak warto zbudować własny.
    Ponad to to jest moja pierwsza konstrukcja. I chciałbym zrobić to dobrze i tak by działało poprawnie.
    Materiały mam stworzone przez Qraka, ale to dość dawno.
    Mam projekt, płytki przygotowane, to są dwa moduły. Obudowe Z-17 i widzę, że wielu ludzi z takiej korzysta i mieści tam swoje cudaki. Więc i ja mogę.
    Transformator też mam TS-024 40VA: 230VAC: 12V: 3,3A
    Tam autor projektu zaleca właśnie 12V, a nie jak wcześniej 24V, by nie ryzykować pracy podzespołów na granicy wytrzymałości. A tu poniższy link do dyskusji o tym i właśnie całego opisu Qraka odnośnie zasilacza.
    Poniżej dodałem te info. Opis, płytka i lista części.

Gdyby, któryś z Panów zechciał coś podpowiedzieć, transformator zwłaszcza. (mam nadzieje dobry, ale nie mam 100% pewności).

Pozdrawiam
    Marcin
    Załączniki:
    • wykaz części.txt (905 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Opis.doc (17.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz 0-30V electronics-lab opis.pdf (133.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #12 15406273
    perch
    Poziom 27  
    Ocena: 258
    @marcinsaper Jakbyś się nie starał to z 12V nie uzyskasz 30V na tym zasilaczu.
    Jest na forum główny temat o tym zasilaczu i tam chyba wszystko napisano na temat doboru transformatora jak i zabezpieczenia wzmacniaczy operacyjnych przed uszkodzeniem zbyt wysokim napięciem zasilania, oraz wiele innych.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic402613.html
  • #13 15409565
    marcinsaper
    Poziom 8  
    Witam.
    Dzięki za wskazówkę.
    Znalazłem taki 80VA; 230/250VAC; 24V; 3,3A montażowy. Toroidalny obawiam się, że nie zmieszcze.

Ale jedno (być może głupie) pytanie mam. Otóż czy w takich zasilaczach można stosować transformatory mocniejsze niż w opisie budowy takiego zasilacza?
    Np: zamiast 3A dać 5A aby mieć zapas tak na wszelki wypadek.
    Czy to nie jest możliwe?

Zielony jestem nadal, zbieram info, czytam uczę się. Ale nie wiem czy to jest tak. Z komputerem, że im mocniejszy zasilacz tym lepiej, bezpieczniej.
  • #14 15410942
    slawussj
    Poziom 34  
    Większy transformator możesz dać zawsze. I jeszcze, z transformatora o dopuszczalnym prądzie wyjściowym 5A zbudujesz zasilacz o prądzie max. ciągłym 3,2A. Poza tym, wielu montuje ten zasilacz, ale zanim go będziesz robił, poczytaj też niezbyt pochlebne opinie, a nie tylko te dobre.
    Większości urządzeń, które podłączam do zasilacza, bałbym się podłączyć do tego sprzętu.
  • #15 15412997
    marcinsaper
    Poziom 8  
    Witam
    Starałem się poczytać te niepochlebne opinie. Jedna była, ale bardziej jako naukowa względem wykrycia usterki takiej konstrukcji. Aczkolwiek tam użyto innej płytki niż moja.
    Ale ok, znalazłem transformatory. Ale teraz nie bardzo wiem, który wybrać.
    Są to toroidalne: 100VA; 230VAC; 24V; 4,16A; 1,1kg; Ø:92mm
    120VA; 230VAC; 24V; 5A; 1,3kg; Ø:105mm
    100VA; 230VAC; 24V; 4,16A; 1,1kg; Ø:97mm
    Oraz dwa Transformator: sieciowy; 80VA; 230/250VAC; 24V; 3,3A; 1,5kg
    110VA; 230/250VAC; 24V; 4,6A; 1,9kg
    I zasadniczo skonfundowany troche.
  • #16 15413688
    slawussj
    Poziom 34  
    Pierwszy wyda 2,9A z zasilacza w sposób ciągły,
    drugi - 3,5A, trzeci - 2,9A, czwarty - 2,3A i piąty - 3,2A, wybierz sam, ale ja bym wziął drugi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować zasilacz laboratoryjny o parametrach 0-30V i 0-3A, jednak ma wątpliwości co do skuteczności ograniczenia prądowego w wybranym projekcie, który w praktyce osiągał prąd do 7A. Pojawiają się obawy dotyczące uszkodzeń tranzystorów przy zwarciach oraz stabilności napięcia wyjściowego. Forumowicze sugerują, że zasilacz wymaga dodatkowego zabezpieczenia przed przeciążeniem, a także wskazują na konieczność doboru odpowiedniego transformatora. Wskazówki dotyczące wyboru transformatora oraz amperomierza są również omawiane, z zaleceniem stosowania modeli o wyższych parametrach niż te w projekcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA