logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KRUPS XP 5240 - Kawa kapie i brak pianki, co robić?

macdziabek 10 Gru 2011 11:49 3723 4
REKLAMA
  • #1 10241238
    macdziabek
    Poziom 1  
    Witam serdecznie,
    Wczoraj zakupiłem ekspres do kawy firmy KRUPS. Jest to model XP 5240.
    Niestety szybko się zawiodłem. Użyłem kawy Tchibo Family (żółte opakowanie). Wlałem wody i zagrzałem. Podłożyłem filiżankę i . . . przez 5-6 sekund wszystko w porządku ale potem kawa zaczyna kapać, a nie płynnie nalewać. Kawa parzy się bardzo długo. Drugim problemem jest brak pianki ! Po zrobieniu kawy pianki prawie nie widać. Podejrzewałem że to wina kawy ale użyłem też kawy z wyższej półki i problem identyczny.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły lub rady jak się pozbyć tego problemy ?? Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10258786
    prezes1983
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    oddaj na gwarancje uszkodzony jest przepływomierz wody lub pompka rodzaj kawy nie ma tu nic do gadania
  • REKLAMA
  • #4 10274840
    nioop

Specjalista AGD
    Ocena: 3327
    Ekspres jest nowy ? Niestety muszę Cię zmartwić, bo dużo tutaj nie zdziałasz..
    Skoro kawa na początku leci dobrze a dopiero potem się cos zatyka prawdopodobnie bedzie zbyt mocno zmielona kawa.. Przepływomierz w tym modelu nie wystepuje..
    Pianka w duzej mierze zalezy od kawy, od jej ilosci w czarce.. Postaraj się napełnić czarkę po brzegi i jeszcze ją ubić.. Jeśli to nie pomoże raczej nic wiecej nie zdziałasz..
    W ostateczności moze pompa jej za słaba.. Ale skoro jest nowy warto oddać go na gwarancje..
    Konto firmowe:
    Kawa i Naprawa - Serwis AGD
    Powstańców Śląskich 63, Warszawa, 01-355 | Strona WWW: https://www.kawainaprawa.eu
  • #5 10277786
    leon99
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    nioop napisał:

Pianka w duzej mierze zalezy od kawy, od jej ilosci w czarce..

Otóż nie tylko . Pianka zależy od konstrukcji ekspresu, czyli istnienia spieniacza (np. tzw crystal ball w Saeco)
REKLAMA