logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV CLATRONIC CTC-CTV225 MST - Jak wyregulować ostrość obrazu?

End 13 Gru 2004 13:38 1071 4
REKLAMA
  • #1 1056773
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    Witam, problem polega na tym że nie moge wyregulować ostrości brazu.
    W trafie próbowałem to podkręcić ale nic....lekko sie dostroi i za cholerę nie da rady dalej.
    Nie wiem co robić...
    Wiem że trafko jest jakies chyba nieorgynalne bo widać że trochę nie pasuje do obudowy TV no ale TV działał dość długo na tym trafie i zaczeły sie najpierw problemy z miganiem obrazu, to ciemno to jasno i tak non stop.
    Teraz samo sie uspokoiło ale nie moge tej ostrości ustawić :(
    Czy to trafko WN jest do wymiany?
  • REKLAMA
  • #2 1056779
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    zobacz jak wygląda podstawka pod kineskop ???
    Szczególnie w okolicy iskrownika przy podstawce.(trzeba zdjąć osłone - jak będzie zielonkawy nalot lub ślady spalenizny to podstawka złom)
  • REKLAMA
  • #3 1057117
    End
    Poziom 29  
    Witam, dzieki za odp.
    A więc na poczatku jak załaczałem TV to w podstawce były maxymalne przebicia ale odkręciłem na trafie i już jest o.k. nie iskrzy nie ma przebić.
    Podstawkę rozebrałem i zalałem wszystko klejem Ośmiorniczka ® ;)
    Trafo tez miało jakies przebicia ale podkleiłem też tym klejem i już nie przebija.
    Dzisiaj sprawdzalem jeszcze raz.
    TV jak pochodzi to znów zaczyna migac obraz i dalej nie moge ustawic ostrości.
    Jest jeden pot. w zasilaczu którym jak kręce to jakby obraz się wyostrzał ale za to czuć jak cos się pali (prawdopodobnie trafko WN).
    Nie mam schematu :( na elektrodzie tez nie ma i nie wiem jakie mają byc napięcia B+ itp.
  • REKLAMA
  • #4 1057133
    KZ
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    ja bym założył nową podstawke! czasem już ten plastik mógł sie przysmażyc i już przewodzi. Jest ogólna upłynność na podstawce napięcia "FOCUS" i dlatego nie możesz ustawić prawidłowej ostrości. Nie radze naprawiać podstawki bo reklamacja pewena na 100% i to szybciej niż się to wydaje !!!(z własnego doświadczenia przytoczone).
  • #5 1057296
    End
    Poziom 29  
    O.k. dzięki. :)
    Więc zacznę od podstawki...tyle że mam 10 innych a takiej jak potrzeba nieee :(
    Zrobię jadnak jak mówisz i być może to będzie to.
    Dam znać jak poszło.
    Na razie bardzo Ci dziękuje :)
REKLAMA