logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica AWSN10DA - plamy na ubraniach mimo czyszczenia i serwisu

Janusz5w 11 Gru 2011 11:11 4376 9
REKLAMA
  • #1 10245275
    Janusz5w
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Jestem od 21 lutego 2011 r. posiadaczem pralki Amica AWSN10DA, podobno jednej z lepszych pralek tej firmy.
    Chyba jednak mam pecha co do konkretnego egzemplarza.
    Pomijam już to, ze do tej pory czterokrotnie (11 marca, 9 czerwca, 28 czerwca i 29 września) wymieniany był moduł (ciemny panel, brak reakcji na włączanie), to od dwóch miesięcy prane rzeczy mają plamy: białe na ciemnych, ciemne na jasnych rzeczach.

Próbowaliśmy wszystkiego, co podaje instrukcja i podpowiadali serwisanci: przepuścić program gotowanie z kwaskiem cytrynowym, minimalna ilość środka piorącego, zmiana płynu do płukania, w ogóle pranie bez płynu do płukania, program "90" co najmniej raz w tygodniu itp.

Nawet zgłosiłem do serwisu. Przyszedł serwisant, rozebrał wszystko, co się da.
    Grzałka czysta, jak nowa (używamy Calgoon, ale od niedawna), bęben czysty. Zdjął wszystkie możliwe gumowe przewody i mufy - wszędzie czysto. Zasilanie w wodę i filtry - czyste.
    Wpisał sprawdzenie i rozłożył ręce: jeszcze takiego przypadku nie miał.

Wczoraj wyjmujemy pranie: mnóstwo białych plam na ciemnych rzeczach i ciemne plamy na jaśniejszych.

Niestety, czterokrotna wymiana modułu w tak krótkim czasie nie stanowi podstawy do wymiany sprzętu, a na niszczenie prania, to już sam nie wiem.

Jeżeli jest jeszcze jakiś sposób na to "cudo", to będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10246025
    Mekkus
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Witam
    Takie objawy wynikają z bardzo prostej przyczyny.
    "Pralkę automatycznie dostosowującą ilość wody do załadunku w bębnie, dzięki czemu zmniejsza się zużycie wody i prądu.
    Idealne efekty prania przy stosowaniu nawet niewielkiej ilości wody. Niskie zużycie wody 39,5 litra zapewnia oszczędności w rachunkach za wodę oraz oszczędza środowisko naturalne. Mniejsza ilość wody do podgrzania, to mniejsze zużycie prądu."
    I tu tkwi cały problem, ilość wody jest za mała.
    Zrób mały eksperyment do prania i płukania dolewaj (ręcznie)po 5 litrów wody i wtedy oceń pranie. Myślę że efekt będzie zadowalający.
    Możesz spróbować jeszcze innej metody.
    1.wyłącz funkcję eco-11(R na wyświetlaczu).
    2.Włącz funkcje płukanie dodatkowe extra (13 na wyświetlaczu dwa naczynia).
    Jeśli przedstawione wyżej rozwiązania przyniosły efekt to dzwoń do serwisu o wymianę czujnika doboru wody.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10247248
    Janusz5w
    Poziom 9  
    Dzięki.

Faktycznie, to parę razy dolewałem ręcznie kilka słoików wody, bo wydawało mi się, że za szybką coś jest za sucho. Wtedy nie było problemu z plamami, ale może w tym leży sedno.

Jeszcze mi podpowiedzieli, żeby proszek do prania zamienić na żel do prania.

No cóż, parę dni metody prób i błędów, może jeszcze coś czystego zostanie do ubrania od święta
  • REKLAMA
  • #4 10247471
    ~wac
    Poziom 21  
    Ocena: 166
    Podczas płukania powinna miec poziom wody do dolnego brzegu.Jaki program używasz?
    Korzystaj z prog. bawełna .Przy innych programach zmniejsz troche załadunek i zmniejsz ilość detergentu
  • #5 10247532
    ja-kenaj
    Poziom 26  
    Ocena: 120
    Po co Ci taki egzemplarz. Jesli pralka jest na gwarancji i po 4-ro krotnej naprawie tej samej części - oddaj ja sprzedawcy i odbierz pieniądze. Jeśli będą problemy, zgłoś do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Po co masz kombinować w XXI wieku - zapłaciłeś pieniądze i chcesz mieć towar na miarę oczekiwań a nie ciągłe stresy a tym samym straty zdrowia i pieniędzy.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 10250057
    Janusz5w
    Poziom 9  
    ja-kenaj napisał:
    Jesli pralka jest na gwarancji i po 4-ro krotnej naprawie tej samej części - oddaj ja sprzedawcy i odbierz pieniądze. Jeśli będą problemy, zgłoś do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

No niestety, ktoś mądrze napisał warunki gwarancji.
    Cytat:
    10. Kupujący ma prawo domagać się wymiany sprzętu na wolny od wad jeżeliw okresie gwarancji określonym w punkcie 1 (24 miesiące) w sprzęcie ujawni się wada, której na podstawie orzeczenia osoby reprezentującej gwaranta (serwis) nie można usunąć.

Otóż kierownik serwisu twierdzi, że wprawdzie usterki były częste, ale za każdym razem zostały usunięte, chociaż osobiście wydaje mi się, że usunięto skutek, a nie przyczynę.
    Raz niemal mi się udało, bo od maja czekali na moduł miesiąc, ale okazuje się, że termin naprawy nie może przekroczyć wprawdzie 30 dni, ale roboczych, a tych wyszło 27.

Nie wiem, czy przy tak określonych warunkach gwarancji mam szansę w UOKiK.
  • #7 10250750
    egon42
    Poziom 37  
    Ocena: 825
    W tym problem że trzeba się zgłosić do sklepu gdzie był kupiony sprzęt a nie do serwisu i skorzystać z swoich praw do reklamacji opierając się o prawo cywilne a nie na uprawnienia gwarancyjne. Najlepiej poszukać gdzie jest najbliższy punkt Federacji konsumenta i tam przedstawić problem oni po to są by pomagać w takich sprawach.
  • #8 10251506
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 10257110
    Glonek1
    Poziom 10  
    Miałem podobny problem z tą pralką. Po trzeciej naprawie wysłałem do biura obsługi klienta pismo z żądaniem wymiany sprzętu lub zwrotu pieniędzy. Obecnie czekam na upoważnienie do wymiany sprzętu w sklepie. Podobn wysłane w piątek (9 grudnia).
  • #10 10265971
    Janusz5w
    Poziom 9  
    Problem z niszczeniem prania, czy z modułem?
    Też mnie nosi, żeby napisać do firmy, chyba nie zależy im na antyreklamie.

pewnie tak zrobię, zawsze jakąś odpowiedź dostanę (mam nadzieję).
    Dziękuję .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pralki Amica AWSN10DA zgłasza problem z plamami na praniu, mimo wielokrotnego czyszczenia i serwisowania urządzenia. Pralka była czterokrotnie naprawiana z powodu awarii modułu, a obecnie występują plamy na ubraniach w różnych kolorach. Użytkownik próbował różnych metod, takich jak użycie kwasku cytrynowego, zmiana detergentu oraz ręczne dolewanie wody, co przyniosło częściowe rezultaty. Użytkownicy forum sugerują zwiększenie ilości wody podczas prania oraz skorzystanie z dodatkowego płukania. Wskazano również na możliwość reklamacji sprzętu, biorąc pod uwagę liczne naprawy w ramach gwarancji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA