logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD2000JS - czy popiskiwanie oznacza nadchodzącą awarię?

smoker 11 Gru 2011 15:22 1501 4
  • #1 10246560
    smoker
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Mam właśnie na warsztacie komputer po uszkodzeniu zasilacza. Po wymianie w/w działa bez zarzutu, oprócz tego, ze dysk twardy w losowych odstępach czasu piszczy - brzmi to jak pikanie PC-Speakera. Piszczy głównie podczas ruchu głowicy - losowe odczyty powodują częstsze pikanie niż np skanowanie powierzchni dysku, czyli odczyt ciągły.
    Co ciekawe, testy z HD Tune i softu WD LifeGuard przechodzi bez najmniejszego problemu, system nie przywiesza się i działa normalnie. Czy spodziewać się szybkiej awarii dysku, czy po prostu niektóre WD tak mają? Przy obecnych sztucznie wywindowanych cenach dysków chciałbym przeciągnąć wymianę w czasie.
  • #2 10246614
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Już mnie słabią takie tematy, może łaskawie zamieścisz SMART z tego dysku,
    fajnie że przechodzi testy, ale nam to nic nie mówi.
  • #3 10246875
    smoker
    Poziom 18  
    Proszę bardzo i przepraszam za nie zamieszczenie od razu.
    Dysk WD2000JS - czy popiskiwanie oznacza nadchodzącą awarię?

Temperatura jest wyższa niż zwykle, bo smart zebrałem zaraz po zakończeniu pełnego, godzinnego testu z WD data liveguard. Przy normalnej pracy nie przekracza 40°C. Co ciekawe po teście częstotliwość popiskiwania zmalała.
  • #4 10247236
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    Jaki zasilacz i z jaką usterką zastąpiłeś jakim ?

Ogólnie widzę że 2 sektory są do relokowania, trzeba by patrzeć czy nie będzie się pogarszać ...
    Temperatura - w miarę.
  • #5 10247572
    smoker
    Poziom 18  
    Stary zasilacz to tracer 400W - trup po wylaniu kondensatorów. Wsadziłem Chiefteca 450W. Chwilowo poradziłem sobie sam z hałasem - programikiem quietHDD ustawiłem AAM=253 zamiast 254 i chodzi cichutko! Ciekawe jak będzie z biegiem czasu, ale jak już pisałem zależy mi na przeczekaniu boom-u cenowego dysków...
REKLAMA