logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WDC 120GB 8M cache - głośna głowica, obawa przed awarią

vektor 02 Paź 2004 14:14 2322 17
  • #1 887385
    vektor
    Poziom 12  
    Mam problem z dyskami tzn. Mialem Seagate 40GB i zacalem w nim slyszec jak glowica puka sobie no i dysk padl :(( Kupilem Nowy WDC 120 8M cache pochodzil znaczy dziala narazie ale w nim tez zaczynam slyszec glowice.Niewiem czemu boje sie ze ten tez padnie. Czy zna ktos taki przypadek ?? Lub co moze byc w moim kompie ?? Prosze o pomoc :) Z gory dzieki. Pozdrawiam
  • #2 887408
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Zrób scandisk.Jeżeli zostaną wykryte bad sektory,natychmiast dysk oddaj do reklamacji - niech wymienią.Jeżeli to głowice uderzają o powierzchnię,natychmiast pojawią się bad sektory,a jeżeli się uszkodzi sektor startowy - dysk kaput.
  • #3 887412
    zosin9
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Zna i to dobrze. Identyczna sytuacja z identycznymi dyskami, tylko, że ta 40 nie padła na 100%. Po uruchomieniu mechanizm wyraźnie stukał, a dysk nie czytał. Po nabyciu drugiego dysku stwierdziłem ten sam objaw. 40-ka tym czasem po odleżeniu ok . miesiąca ożyła. Wina wg mojego doświadczenia leży w zasilaniu. Po przepięciu na krótki przewód i pojedynczo dyski przestały stukać. Widocznie pół metra drutu to dla nich zbyt dużo lub pojawiają się jakieś sprzężenia magnetyczne.
  • #4 887628
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Czy ten dysk ma dobre chłodzenie i nie siedzi przypadkiem w kieszeni? Mam dwa WD (80 i 120) i oba dostały po wentylatorku. Sprawują się super chociaż początkowo się dosyć ostro grzały.
  • #5 887691
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Ja też mam WD tyle że 80 i 8 Mb cache i początkowo był cichy, zato bardzo sie grzał ale po jakimś miesiącu zrobił sie nieco głośniejszy (słyszalny) ale teraz sie dużo mniej grzeje, pozatym wszystko jest OK. Te typy chyba tak mają :lol: Ewentualnie może wina leży po stronie zasilacza. Sprawdź czy tak samo zachowuje sie na innym.
  • #6 889430
    vektor
    Poziom 12  
    Dysk nie jest w kieszeni.Temperature sprawdzalem AIDA Pole Wartość
    Właściwości czujnika
    Typ czujnika ITE IT8705F
    Dostęp do czujnika ISA 290h
    Nazwa płyty głównej ECS K7S5A

Temperatury
    Płyta główna 29 °C (84 °F)
    Procesor 57 °C (135 °F)
    WDC WD1200JB-00EVA0 36 °C (97 °F)
    ST310211A 34 °C (93 °F)

Wentylatory
    Procesor 3924 RPM

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.78 V
    +2.5 V 2.51 V
    +3.3 V 3.22 V
    +5 V 4.76 V
    +12 V 12.67 V
    +3.3 V podczas wstrzymania pracy 3.33 V
    +5 V podczas wstrzymania pracy 4.92 V
    VBAT baterii CMOS 3.33 V
    Moim zdaniem z temp jest OK.Niewiem co jest z zasilaczem bo chalasuje jak jest zimny:( Na wszelki wypadk go wymienie.Dysk jak jest zimny rano np. to ma problemy z wystartowaniem puka glowica pozniej jak sie rozgrzeje to jest OK jest zasilany jako 1 z tasmy po nim jest Nagrywarka z drugiej tasmy jezt zasilana kieszen gdzie jeste Seagate 10GB (On jest OK) i CD. Wiec niewiem co mam dalej z tym fantem zrobic Wymienic tasme?? Jak tak to po co ?Niewiem rece mi opadaja.Moze oddac go poprostu do sklepu! Czy to przypadek ze Seagate 40GB mi padl?A teraz WDC podobnie sie zachowuje ? Nowy jest zamontowany w tym samym miejscu i na tej samej tasmie co stary Seagate. POMOCY
  • #7 889842
    przemo666
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    Mi tez zanim sobie kupiłem WD padł seagate 40 Gb (z moim zdaniem cholernie awaryjnej serii U5) i z zasilaczem miałem dokładnie tak samo, tzn. chałasował jak był zimny a po paru minutach mu przechodziło. Jak sie później zorientowałem (niestety już za późno) zasilacz miał połowe kondów spuchniętych i cholernie sie przegrzewał. Moim zdaniem to właśnie wina niestabilnego napięcia z zasilacza. Może zamiast kupować nowy spróbuj na innym kompie. Jak bedzie tak samo to sie nie zastanawiaj tylko zrzuć z niego co masz ważnego i oddaj do reklamacji.
    A przy okazji zajrzyj do zasilacza, przedmuchaj z kurzu i sprawdź czy nie masz spuchniętych kondensatorów.
  • #8 889854
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Witam ! ... co do przypadków to i owszem zgadzam się że się zdarzają ale nie w Twoim przypadku . Moim skromnym zdaniem jest to i było na pewno wina zasilacza . Jedynie co ewentualnie na tym zasilaczu możesz zrobić by poprawić sytuację to tak pokombinować z wiązkami przewodów od zasilacza by zasilania z nich były jakoś lepiej rozłożone pod kontem poboru mocy przez dane urządzenia na jednej wiązce kabli . Napisz jaki masz zasilacz firma i model ? Ponieważ z tych danych wynika że cienko u ciebie z +5V oraz +3,3V , a widać że dźwiga się napięcie +12V , a to już grozi poważną awarią i to być może nie tylko dysku HD .Chyba że masz miernik i pomiary na nim są w porządku . Jak długo masz ten dysk u siebie ? Pozdrawiam
  • #9 891210
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Jeżeli to zasilacz to ja osobiście zainwestował bym w nowy, z odpowiednim zapasem mocy. Wiem, że jest to bolesny zabieg ale dający gwarancję na przyszłość.
  • #10 892011
    vektor
    Poziom 12  
    TONI_2003 napisał:
    Witam ! ... co do przypadków to i owszem zgadzam się że się zdarzają ale nie w Twoim przypadku . Moim skromnym zdaniem jest to i było na pewno wina zasilacza . Jedynie co ewentualnie na tym zasilaczu możesz zrobić by poprawić sytuację to tak pokombinować z wiązkami przewodów od zasilacza by zasilania z nich były jakoś lepiej rozłożone pod kontem poboru mocy przez dane urządzenia na jednej wiązce kabli . Napisz jaki masz zasilacz firma i model ? Ponieważ z tych danych wynika że cienko u ciebie z +5V oraz +3,3V , a widać że dźwiga się napięcie +12V , a to już grozi poważną awarią i to być może nie tylko dysku HD .Chyba że masz miernik i pomiary na nim są w porządku . Jak długo masz ten dysk u siebie ? Pozdrawiam

Wiec TONI moj zasilacz ma juz 2,5 roku to jakis Rainbow 300W Dysk nowy mam tydzien czasu.Podpowiedz mi jak mozesz jakie sa prawidlowe napiecia i gdzie je sprawdzic.No i jaki zasilacz kupic jakby co :) Pozdrawiam
  • #11 892107
    TONI_2003
    Moderator
    ... wiem że nie chce Ci się otworzyć obudowy by precyzyjnie odpowiedzieć na me pytanie ale mnie Rainbow kojarzy się z firmą Modecom , a z nią kiepskie jakościowo modele zasilacze zwłaszcza w wersji słabszej . Natomiast co do napięć to mają być jak nabardziej zbliżone do tych podanych na naklejce zasilacza +/-3 % ALE POMIAR TYLKO MIERNIKIEM w miejscu podłączenia do płyty głównej. Jaki zasilacz kupić to już kwestia ile możesz wydać na ten cel oraz jaka jest konfiguracja Twego PC-ta. Pozdrawiam
  • #12 892789
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Na zasilaczu naprawdę nie ma co oszczędzać. Zasilacz CHIEFTEC (HPC-420-302-DF) 420W kosztuje ok. 300-350 zł.
    Chociaż to taki mało spektakularny element komputera to może narobić bardzo spektakularnego bałaganu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic184081.html
  • #13 892836
    vektor
    Poziom 12  
    Robert B napisał:
    Na zasilaczu naprawdę nie ma co oszczędzać. Zasilacz CHIEFTEC (HPC-420-302-DF) 420W kosztuje ok. 300-350 zł.
    Chociaż to taki mało spektakularny element komputera to może narobić bardzo spektakularnego bałaganu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic184081.html

Dzieki za porade Ale ja sie wypstrykalem z kasy po kupnie Dyskui mysle nad kupnem jakieos zasilacza OEM 300W (no w koncu ten mi dzialal 2,5 roku)
  • #14 892844
    vektor
    Poziom 12  
    TONI_2003 napisał:
    ... wiem że nie chce Ci się otworzyć obudowy by precyzyjnie odpowiedzieć na me pytanie ale mnie Rainbow kojarzy się z firmą Modecom , a z nią kiepskie jakościowo modele zasilacze zwłaszcza w wersji słabszej . Natomiast co do napięć to mają być jak nabardziej zbliżone do tych podanych na naklejce zasilacza +/-3 % ALE POMIAR TYLKO MIERNIKIEM w miejscu podłączenia do płyty głównej. Jaki zasilacz kupić to już kwestia ile możesz wydać na ten cel oraz jaka jest konfiguracja Twego PC-ta. Pozdrawiam

Konfiguracja Hmm Procek AMD 1400 , 392 ram, plyta ECS :), 2 dyski Seagate 10GB (Kieszen) i WDc 120 GB 8 MB cache,CDR TEAC, , Nagrywarka CD Teac. No niewiem co bys chcial wiedziec.Pozdrawiam
  • #15 892861
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Wierzę Ci. :) Ja też dłuższy czas jechałem na Codegenie ale 400W żeby nie chodził "na styk". Jeżeli kupujesz tańszy to jednak kup taki z dużym zapasem mocy. 300W na tanim zasilaczu i Twojej konfiguracji to za mało.
  • #16 892936
    TONI_2003
    Moderator
    ... nie napisałeś ile kasy możesz wydać :?:
    Więc moja skromna propozycja ma taką kolejność:
    1.:arrow: ENLIGHT Europe model ENP-0730_300W
    2.:arrow: CHIEFTEC model ATX-1136H_360W
    :arrow: Oraz ewentualnie na krótki okres czasu (1 rok):!:
    3.:arrow: CODEGEN model 400X_400W_ ATX 2..03(P4). :idea: :(
    Pamiętaj ile Cię już to kosztowało :(
    Pozdrawiam :wink:
  • #17 892958
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam jeżeli chodzi o zasilacze to najbardziej awaryjnym jest Codegen i pochodne jak Rubikon są bardzo lekkie brak w nich filtrów i jak
    się uszkadza to zostaje często z komputera tylko obudowa model 300W
    u dołu napisane jest małym drukiem że można go obciążyć na 5v 165w i na 12v 9,6w daje duży poziom żle wyfiltrowanego
    napięcia przez co dyski a szczególnie te szybkie dostają szbko badów najpierw logicznych a potem fizycznych.Dobry zasilacz powinien trochę ważyć.
  • #18 893512
    vektor
    Poziom 12  
    Kupilem zasilacz:) Co o nim powiecie ??:
    HuntKey BS3000 300W SATA
    Specyfikacja techniczna:
    Prąd: ~230V, 50Hz, 6A
    Wydajność: min. 65% przy ~230V, 50Hz przy pełnym obciążeniu, min. 55% przy obciążeniu 30W
    Wymiary wentylatora: 80 x 80 mm
    Zasilanie wentylatora: +12V, 0.08A
    Dostępne złącza:
    1 x Złącze ATX 20-pin
    2 x Złącze Serial ATA
    1 x Złącze AUX
    5 x Złącze Molex
    1 x Złącze +12V
    2 x Złącze stacji dysków
    Zalecane warunki środowiskowe:
    Temperatura otoczenia:od 5°C do 40 °C
    Wilgotność otoczenia: od 20% do 85%
    Zabezpieczenia:
    Antyprzepięciowe
    Antyprzeciążeniowe
    Przeciwzwarciowe
    Testowany według normy Hi-Pot
    Ważne:
    Sumaryczna ciągła wyjściowa moc nie powinna przekraczać 400W
    Maksymalna sumaryczna moc ciągła na +3.3V i +5V to 240W
    Maksymalna sumaryczna moc ciągła na +3.3V, +5V i +12V to 380W
    Napięcie: Prąd:
    +3.3V 20A
    +5V 28A
    +12V 16A

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z głośnym stukaniem głowicy w dysku WDC 120GB 8MB cache, po wcześniejszej awarii dysku Seagate 40GB z podobnym objawem. Dysk działa, ale obawy dotyczą potencjalnej awarii. W dyskusji wskazano, że stukanie głowicy może świadczyć o uszkodzeniach powierzchni dysku i pojawieniu się bad sektorów, co wymaga natychmiastowej reklamacji. Inni uczestnicy sugerują, że problem może wynikać z niestabilnego zasilania, zwłaszcza zasilacza o niewystarczającej mocy lub uszkodzonych kondensatorach, co potwierdzają pomiary napięć wykazujące spadki na +5V i +3,3V. Zalecane jest sprawdzenie zasilacza, wymiana na model o większej mocy i lepszej jakości, np. CHIEFTEC, ENLIGHT lub CODEGEN z zapasem mocy. Temperatura dysku jest w normie (około 36°C), a dysk nie jest umieszczony w kieszeni, co wyklucza przegrzewanie jako przyczynę. Użytkownik wymienił zasilacz na HuntKey BS3000 300W SATA z odpowiednimi zabezpieczeniami i parametrami prądowymi. Podsumowując, główną przyczyną stukania głowicy i ryzyka awarii dysku jest najprawdopodobniej niestabilne lub niewystarczające zasilanie, a nie sam dysk. Zaleca się monitorowanie bad sektorów, kontrolę napięć miernikiem oraz inwestycję w solidny zasilacz z odpowiednim zapasem mocy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA