logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Padają dwa dyski na raz - czy to może być zasilacz?

DonAndress 12 Maj 2014 21:44 2079 20
  • #1 13595631
    DonAndress
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam.

W ostatnim czasie poleciały mi bad sectory na dwóch dyskach i możliwe, że właśnie przez zasilacz.

Dyski to leciwy Samsung 80GB (co chwilę remapuję sektory i ciągle sypie nowymi) oraz kilkumiesięczny WD 1TB (ezex).
    Zasilacz również ma swoje lata - Huntkey BS3000.

Cały zestaw nie jest wymagający prądowo. 3x HDD, A4-3400, 1 moduł RAM, komputer nie jest wysilony, nie kompresuję filmów itd.

Kupiłem w celu diagnozy nawet multimetr - Uni-T UT33B.
    Zmierzyłem 5V i 12V z podpiętymi dwoma dyskami oraz z trzema (czyli pełna opcja).
    5V trzyma zawsze 5,00-5,01, czyli właściwie ideał (biorąc poprawkę na możliwą niedokładność pomiaru), a 12V waha się 11,89-11,92, czyli w zasadzie dalej w normie ATX. Pomiary robione na wszystkich możliwych linia odchodzących od zasilacza.

Czy zatem to zasilacz może być powodem bad sectorów w dwóch dyskach na raz?
    Czy może to przypadek i Samsung już ze starość pada, a nowe WD trafiło mi się wadliwe?

Zauważyłem też ciekawy przypadek - podczas pomiarów na jednej z linii wyłączył się i ponownie włączył jeden z dysków.
    O czym może to świadczyć?
    Dodam, że jestem pewien, że nie zrobiłem zwarcia przykładając igły.
  • #2 13595665
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
  • #3 13595713
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    DonAndress napisał:
    Zauważyłem też ciekawy przypadek - podczas pomiarów na jednej z linii wyłączył się i ponownie włączył jeden z dysków.
    O czym może to świadczyć?

O tym, że zasilacz może być kiepski (stary, uszkodzony), a jego przyłącza, także wcale nie lepsze. Taki objaw na sto procent powoduje uszkodzenie dysku (wyłączanie/włączanie podczas pracy) (pomijając piki napięć, którym multimetrem po prostu nie zmierzysz)

Nie warto 20-40zł zainwestować w porządny, mocny, cichy i trwały zasilacz?
  • #4 13595715
    DonAndress
    Poziom 14  
    @sPeRaCz.PL
    A skąd to wziąłeś?
    Akurat Huntkey masz na liście polecanych.
    Poza tym za czasów, kiedy ten zasilacz był sprzedawany, to akurat wszyscy go polecali, były testy itd. A zatem nie jest to chińszczyzna czy noname.

@swiercm
    Oczywiście, że warto kupić lepszy zasilacz. Pod warunkiem, że obecny jest już do bani. Po co wydawać 200zł niepotrzebnie...
    A co do wyłączenia tego dysku - komputer od wielu miesięcy stoi na biurku, zaraz przy mojej głowie i nie słyszałem odgłosu wyłączania/włączania dysku w czasie pracy, a akurat te dyski mają głośny start z natury (potem jest cisza).
  • #5 13595741
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    DonAndress napisał:

#edit
    Nie jest, na liście Elektrody, ale na PClab, 2 modele, z tego co zauważyłem są i to w tej sferze, najtańszych zasilaczy:
    http://forum.pclab.pl/topic/843054-Czarna-lista-zasilaczy-oraz-lista-polecanych-v2/

Lista polecanych zasilaczy:
    60-150zł: Zasilacze do budżetowych lub starszych komputerów (chociaż niektóre spokojnie uciągną Athlona II X4 i HD7850):
    Fortrony GLN/GHN/HLN/APN/GLC/HLC
    Cheftec/Delta/Enlight GPS 400/450W
    Huntkey CP-400HP
    Huntkey Jumper 350W

#end of edit
    DonAndress napisał:
    Po co wydawać 200zł niepotrzebnie...

200zł nie...
    Wystarczy do tego sprzetu 20-40 góra.
    Taniej nic nie kupisz, chyba, że dobrze trafisz.;)

DonAndress napisał:
    Pod warunkiem, że obecny jest już do bani.

DonAndress napisał:
    A co do wyłączenia tego dysku - komputer od wielu miesięcy stoi na biurku, zaraz przy mojej głowie i nie słyszałem odgłosu wyłączania/włączania dysku w czasie pracy, a akurat te dyski mają głośny start z natury (potem jest cisza)

Wrzuć SMARTy dysków.
  • #6 13595755
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Huntkey jako marka nie był polecany (nie przypominam sobie)

Ale w latach bodajże 2004-2006 dla niego był produkowany model BS3000 przez Deer'a / KingStar'a / TakeMe. Jak mam jeszcze na stanie BS3000 to zamieszczę fotki jego wnętrza (z logo TakeMe). Każdemu producentowi zdarzają się wpadki, ale nie o tym :-)

DonAndress napisał:
    Czy zatem to zasilacz może być powodem bad sectorów w dwóch
    dyskach na raz?

Tak.

DonAndress napisał:
    Czy może to przypadek i Samsung już ze starość pada, a nowe WD trafiło mi się wadliwe?

Istnieje i również takie prawdopodobieństwo.

DonAndress napisał:
    A skąd to wziąłeś?

Z doświadczenia.

DonAndress napisał:

Jeśli masz na myśli Huntkey Jumper 350W to był to rebrandowany Fortron (inna sprawa tak samo jak MC-350)
  • #7 13595831
    DonAndress
    Poziom 14  
    swiercm napisał:

200zł nie...
    Taniej nic nie kupisz, chyba, że dobrze trafisz.;)
    Hm? Nie czaję, jak to 40zł?
    Co ja za to powinienem kupić?

Cytat:
    Wrzuć SMARTy dysków.
    Teraz z tych dwóch mam podpiętego tylko Samsunga, bo na nim jest system, a nie mam na razie gdzie zgrać danych z WD i nie chcę, żeby kolejne sektory leciały...

Jak widać na screenie z Samsunga, wszystko mam na "OK", a jestem pewien, że teraz jest około 5 nowych uszkodzonych sektorów, których jeszcze nie realokowałem. Dodatkowo ostatnia wartość (Soft Read Error Rate) czasem nie jest na OK.
    Bardzo podobnie wyglądało to na WD, jak jeszcze był podpięty.

Widoczny jeszcze dysk Toshiby, to 2,5" z laptopa. Jemu nic nie jest...
  • #8 13595847
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    DonAndress napisał:
    Teraz z tych dwóch mam podpiętego tylko Samsunga

Wrzuć SMART z MHDD lub z CristalDiskInfo.
    Tutaj jest wszystko ok.

DonAndress napisał:
    swiercm napisał:

200zł nie...
    Taniej nic nie kupisz, chyba, że dobrze trafisz.
    Hm? Nie czaję, jak to 40zł?
    Co ja za to powinienem kupić?

Taniutkiego (jeszcze) Modecom'a MC 350 powinieneś w tej kwocie (jeszcze) zdobyć.
    Jak za tą kwotę, to potężny zasilacz, cichy i bardzo mocny.
  • #9 13595850
    DonAndress
    Poziom 14  
    sPeRaCz.PL napisał:
    Huntkey jako marka nie był polecany (nie przypominam sobie)

Ale w latach bodajże 2004-2006 dla niego był produkowany model BS3000 przez Deer'a / KingStar'a / TakeMe. Jak mam jeszcze na stanie BS3000 to zamieszczę fotki jego wnętrza (z logo TakeMe).

Gad demyt, że się tak wyrażę...
    Jak dziś pamiętam, że ten zasilacz już był wycofany ze sprzedaży, a ja kupiłem go w ostatnim sklepie w Krakowie, który jeszcze go miał, właśnie dlatego, że był polecany...
    Znaczy, że to były bajki i wtopiłem?
    Czyli można powiedzieć, że miałem trochę szczęścia, że ten zasilacz w ogóle mi nie padł pociągając za sobą resztę sprzętu?
  • #10 13595858
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    DonAndress napisał:
    Czyli można powiedzieć, że miałem trochę szczęścia, że ten zasilacz w ogóle mi nie padł pociągając za sobą resztę sprzętu?

Ale kiedy to było?
    Daj zdjęcie tabliczki znamionowej, jeśli możesz.
    Przecież z wiekiem i markowe, porządne zasilacze trzeba konserwować i wymienić profilaktycznie kondensatory. To nie jest trwałe, zwłaszcza, jeśli są to "capacitor'y" marnej jakości.
  • #11 13595976
    DonAndress
    Poziom 14  
    swiercm napisał:
    Wrzuć SMART z MHDD lub z CristalDiskInfo.
    Tutaj jest wszystko ok.
    Nie bardzo wiem jak używać MHDD. Zarówno pod DOSem jak i Windowsem dostaję info, że 'device not ready" po wybraniu portu.
    Wyniki z CrystalDiskInfo (screen sztukowany, ale jest wszystko):

Cytat:
    Ale kiedy to było?
    Daj zdjęcie tabliczki znamionowej, jeśli możesz.

Proszę bardzo:

Cytat:
    Przecież z wiekiem i markowe, porządne zasilacze trzeba konserwować i wymienić profilaktycznie kondensatory. To nie jest trwałe, zwłaszcza, jeśli są to "capacitor'y" marnej jakości.

Nie no bez żartów... To przecież zadanie dla wprawnego elektronika.
    Nie wiem czy bym się podjął wymiany kondensatorów, od zasilacza zależy cały sprzęt.

Cytat:
    Taniutkiego (jeszcze) Modecom'a MC 350 powinieneś w tej kwocie (jeszcze) zdobyć.
    Jak za tą kwotę, to potężny zasilacz, cichy i bardzo mocny.

A może pójść w coś nie taniutkiego?
    Co powiesz o którymś z tego porównania:
    LINK na morele.net
  • #12 13599406
    DonAndress
    Poziom 14  
    Panowie, coś nam się dyskusja urwała...
    Można liczyć na dalszą pomoc?
  • #13 13599430
    ergie
    Poziom 28  
    Ocena: 291
    Jeżeli masz stary, wysłuzony zasilacz, typu 'czarna lista', to warto zainwestować w 'porządny' np.

Aerocool VP-450 450W
    http://www.morele.net/zasilacz-aerocool-vp-450-450w-80-oem-359408/

lub

Chieftec GPA-400S8 400W
    http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-400s8-80-400w-bulk-gpa-400s8-397276/

Podałem zasilacze polecane przy składaniu zestawów, które polecają różne specjalistyczne fora, oczywiście w rozsądnej cenie, bo jak sam napisałeś, nie masakrujesz komputera :)

p.s. wykonaj skan programem HD Tune i wklej wyniki obu dysków.
  • #14 13601005
    DonAndress
    Poziom 14  
    A której opcji w HD Tune powinienem użyć?
  • #15 13601088
    ergie
    Poziom 28  
    Tej - Start :)

• #16 13601328
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    DonAndress napisał:
    Co powiesz o którymś z tego porównania:
    LINK na morele.net

Skoro tam się pojawił zasilacz za ~180zł, to w tej cenie kupisz teraz TT SMART Modular 530, którego z ręką na sercu mogę Ci polecić.
    ergie napisał:
    Aerocool VP-450 450W
    http://www.morele.net/zasilacz-aerocool-vp-450-450w-80-oem-359408/

lub

Chieftec GPA-400S8 400W
    http://www.morele.net/zasilacz-chieftec-gpa-400s8-80-400w-bulk-gpa-400s8-397276/

Podałem zasilacze polecane przy składaniu zestawów, które polecają różne specjalistyczne fora, oczywiście w rozsądnej cenie, bo jak sam napisałeś, nie masakrujesz komputera

Wolałbym kupić nowego Fortrona 450W za 100zł, niż chociażby wymienionego GPA.;)
    Ale to nie dział handlowy, więc linków nie będę wklejał.
  • #17 13601547
    ergie
    Poziom 28  
    Ważne, by był to zasilacz, a nie produkt zasilaczo-podobny.

ps forty chodzą po ok 140zł :)
  • #18 13601562
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    ergie

A Twój screen to w odniesieniu do czego ? Screen "Error Scan" jest dla mnie nic nie wartym i nic nie mówiącym obrazkiem :-)
  • #19 13601618
    ergie
    Poziom 28  
    Jak będzie mhdd to super, jak nie mhdd to hd tune, zabrakło mi, wciśnij 'start', by przeskanował, ale już się poprawiłem :)
  • #20 13601633
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    ergie napisał:
    Jak będzie mhdd to super

Jak chcesz powierzchnię zeskanować to albo MHDD, albo Victoria.
    W HD Tune można zrobić benchmark dysku, ale najlepiej, jakby to nie był dysk systemowy.
  • #21 13601958
    DonAndress
    Poziom 14  
    No to już nic nie wiem :)
    Psujący się Samsung to właśnie dysk systemowy.

MHDD, czy to pod DOSem czy pod Windowsem daje error, że "device not ready" po wybraniu portu - na wszystkich dyskach, również na w pełni sprawnej Toshibie.

Jeżeli chodzi tylko o to, żeby pokazać, że są bad sectory, to bez skanowania mogę Wam powiedzieć, że są. Jeżeli natomiast jakaś opcja danego programu pokaże inne ciekawe rzeczy, to proszę mnie naprowadzić :)
    Victoria działa mi tylko pod Windowsem. Natomiast doskonale radzi sobie Vivard - wykrywa wszystkie dyski, pokazuje bad sectory i to właśnie nim je wyłączam.

Z którego w takim razie programu mam tutaj dać screen i której opcji użyć? :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z bad sectorami na dwóch dyskach twardych: starym Samsungu 80GB oraz nowym WD 1TB, podejrzewając, że przyczyną mogą być problemy z zasilaczem Huntkey BS3000. Pomimo pomiarów napięcia, które mieszczą się w normach ATX, użytkownik zastanawia się, czy zasilacz mógłby powodować uszkodzenia dysków. W dyskusji poruszane są kwestie jakości zasilaczy, w tym ich wiek i potencjalne uszkodzenia, a także zalecenia dotyczące zakupu nowych modeli, takich jak Aerocool VP-450 i Chieftec GPA-400S8. Użytkownik jest również proszony o przesłanie wyników SMART z dysków oraz o wykonanie skanowania za pomocą programów takich jak HD Tune czy MHDD.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA