logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejność podłączenia elementów w rozdzielni: przełącznik, podlicznik, odgromnik

maniek7788 11 Gru 2011 16:18 4491 11
  • #1 10246809
    maniek7788
    Poziom 2  
    Witam kolegów, proszę o pomoc, znajomy elektryk który jest od kilku lat na emeryturze wykonywał mi instalację w nowym budynku.

Wszystko jest OK, tylko elektryk jest "starej daty" :-) i nie wie, w jakiej kolejności ( od linii zasilającej ) podłączyć w rozdzielni takie elementy jak:

1. przełącznik sieć - 0 - agregat (1-0-2) (będzie przełączany ręcznie)
    2. podlicznik LCD 3 fazy montowany na szynie
    3. ogranicznik przepięć ( odgromnik ) 3 fazy B+C
    4. Wyłącznik różnicowoprądowy 3 fazy 40A 30mA
    5. Wyłączniki nadprądowe - z tym sobie poradzi :-)

Z góry dziękuję za pomoc !!
  • #2 10246829
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Tu nie ma co kombinować i tłumaczyć. Tu trzeba wezwać fachowca a nie emeryta.
    Inna sprawa to to czy poinformowałeś ZE o możliwości zasilania swojego budynku w razie braku dostawy energii elektrycznej?
  • #3 10246946
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    Jakoś nie mogę uwierzyć, że elektryk nawet emerytowany nie potrafiłby podłączyć rozdzielnicy.
    A tak swoją drogą to milion razy na forum były wałkowane podłączenia wyżej wymienionych aparatów.
  • #4 10247788
    maniek7788
    Poziom 2  
    Do elektrowni będę zgłaszał zamontowanie przełącznika siec - agregat.
    Szukałem na forum informacji o takim podłączeniu i nic nie mogę znaleźć.
    Zadzwoniłem do kilku elektryków w piątek, albo nie chce im się przyjechać, albo wyceniają taka usługę na minimum 300zł...

Jeśli któryś z kolegów byłby na tyle miły i napisał jak to podłączyć to byłbym wdzięczny :-)
  • #5 10247868
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4285
    Słabo szukałeś i nie zmuszaj abym to udowodnił :)

A ile według Ciebie powinien elektryk skasować za montaż rozdzielnicy? Te 300 zł to tyle co nic.
  • #6 10248561
    maniek7788
    Poziom 2  
    Szukałem jeszcze raz i nic nie mogę znaleźć. Kolego Łukasz-0 jeśli możesz to naprowadź mnie na jakiś wątek :-)

Pozdrawiam.
  • #7 10249716
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    Do elektrowni będę zgłaszał zamontowanie przełącznika siec - agregat.

Nie zgłaszał, tylko uzgadniał. I wcale nie muszą z Tobą rozmawiać, jak się pod tym projektant nie podpisał.
    Konrad.
  • #8 10250448
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    maniek7788 napisał:
    Do elektrowni będę zgłaszał
    A co ma do tego elektrownia? Na teren elektrowni nawet nie wejdziesz, co innego na teren ZE.
  • #9 10253566
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    KonradGatek napisał:
    Nie zgłaszał, tylko uzgadniał.

Zanim zaczniesz straszyć ludzi na forum dopytaj, doczytaj, dowiedz się.
  • #10 10412480
    maniek7788
    Poziom 2  
    Dziękuję koledzy za pomoc, wiedziałem, że na elektryków z "elektrody" można liczyć.

Po raz kolejny za pomocą tego forum zadałem proste pytanie, licząc, że ktoś wysili się i pomoże - napisze co jak podłączyć. Ale jak zawsze, odpowiedzi dotyczyły spraw formalnych, a nie merytorycznych, np nazwałem ZE "elektrownią", itp.

Nie jestem elektrykiem, tylko mechanikiem, jeśli tylko mam czas to pomagam kolegom na forach motoryzacyjnych, i jeśli ktoś zapyta np. jak wymontować maglownicę w Seicento, to piszę jakie śruby ma odkręcić i w jakiej kolejności to zrobić, a nie że "maglownica" to potoczna nazwa i powinien napisać "przekładnia kierownicza"

Pozdrawiam wszystkich którzy chcieli pomóc, tylko zabrakło im... chęci ?
    Traćcie dalej czas, pisząc o niczym...
  • #11 10412505
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    maniek7788 napisał:

Nie jestem elektrykiem, tylko mechanikiem, jeśli tylko mam czas to pomagam kolegom na forach motoryzacyjnych,

My też pomagamy elektrykom. Jeśli Tobie by przyszło dwanaście razy dziennie tłumaczyć jak odkręca się koło, to też straciłbyś chęć mówić trzynasty raz.
  • #12 10412669
    190_Wojciech
    Poziom 20  
    Ocena: 115
    maniek7788 napisał:

Dziękuję koledzy za pomoc, wiedziałem, że na elektryków z "elektrody" można liczyć.

Jeśli zapytasz jaki agregat masz kupić do konkretnych potrzeb - doradzę.
    Jeśli zapytasz jak go podłączyć i potem jeszcze będzie musiał to przekazać koledze emerytowi - zastanowię się dwa razy ! Po pierwsze chcesz się bawić w głuchy telefon po drugie rozdzielnia to nie zabawka w której ktoś połączył coś bo tak mu powiedzieli na forum.
    Co do nazewnictwa i zbaczania w kierunku dyskusji o przepisach etc itp. Tak jest zawsze bo nie mamy czytelnych przepisów.
    I będziemy dalej tracili czas pisząc o niczym i odpowiadając na pytania kogoś kto choć trochę przyłożył się do zadawanego pytania.
    Pomijając już wszystko co napisałem wcześniej. Znajdź i zapłać komuś kto się na tym zna a nie odsyła Cię na elektrodę ! Chyba że pomysł z elektroda wyszedł od Ciebie :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kolejności podłączenia elementów w rozdzielni elektrycznej, w tym przełącznika sieciowego, podlicznika, ogranicznika przepięć oraz wyłączników różnicowoprądowych i nadprądowych. Użytkownik poszukiwał pomocy w zakresie podłączenia tych urządzeń, jednak spotkał się z brakiem konkretnych odpowiedzi i sugestiami, aby skonsultować się z fachowcem. Wiele odpowiedzi dotyczyło formalności związanych z zgłaszaniem instalacji do zakładu energetycznego, co nie zaspokoiło potrzeby autora w zakresie merytorycznym. Użytkownicy forum podkreślali, że podłączenie rozdzielnicy wymaga wiedzy i doświadczenia, a nie powinno być traktowane jako zadanie do wykonania na podstawie ogólnych wskazówek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA