logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować stabilny generator kwarcowy z termiczną stabilizacją?

mkpl 11 Gru 2011 18:43 5380 20
REKLAMA
  • #1 10247513
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 855
    Witam
    Potrzebuję zrobić wysoko stabilny generator kwarcowy do miernika częstotliwości.

Pomysł mam taki:
    Generator kwarcowy na bramkach TTL i trymer do dokładnej korekcji częstotliwości natomiast problem zaczyna się przy stabilizacji temperatury.

Kwarc był by ogrzewany za pomocą tranzystora w obudowie TO 220 i sterowany z termistora.

Czy ktoś z kolegów spotkał się już z takim projektem i miał by schemat do układu stabilizacji temperatury? Czy taki układ ma sens?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10247743
    mkpl
    Poziom 37  
    4 MHz bo to do typowego miernika częstotliwości na Pic 16f84A
    Układ ma być stabilniejszy niż sam kwarc. Stąd pomysł na ogrzanie go do temperatury około 50 stopni i utrzymanie tej temperatry
  • #4 10247825
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    A nie lepiej zastosować gotowca z serii, np.TCXO lub podobnych?
    Jest to zamknięte w próżni, myślę ze stabilność standardowa ±15ppm powinna wystarczyć. Można też zastosować o wyższej stabilności, np. ±10ppm lub ±5ppm.
    Wybór jest dosyć szeroki.
    Są również ±1,5ppm lub ±0,5ppm, ale cena jest znacznie większa.
  • #5 12726558
    mirko938
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Moze sie to urzadzenie przyda .Dodalem lepszej jakosci...
    Załączniki:
    • Lepszej_jakosci.7z (3.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Termostat_do_kwarcowego_generatora_pdf.zip (105.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 12727494
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Generalnie jeżeli ma być stabilny , to sam generator powinien być na tranzystorze.
    Warto też rozważyć generator kompensowany termicznie, układ można znacznie uprościć a parametry będą przyzwoite .
    Lata temu wykonałem kilka generatorów ( kwarc 3.2768 M ) i kompensacja na termistorze i diodzie pojemnościowej ! Później gdy miałem okazję przetestować swoje cudeńka zapakowane w metalową puszkę i piankę izolacyjną okazało się że generatory "płyną" o kilka max kilkanaście Hz przez 6 h .
    Do ustawiania kompensacji używałem miernika na zwykłym generatorze " kostkowym"
    1MHz ( sam zmieniał częstotliwość o kilkanaście Hz po godzinie ).
    Dodatkowo kompensacja umożliwia pracę praktycznie zaraz po włączeniu , a termostat potrzebuje czasem całkiem sporego czasu na ustabilizowanie się temperatury.
    Oczywiście obecnie układ kompensacji można wykonać lepiej i prościej , mimo wszystko sam termistor mimo swoich wad dał zaskakująco dobre parametry.
  • #7 12728309
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 12730601
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    TCXO jest najlepszym wyjściem, są produkowane z różnymi dokładnościami.
    Kiedyś sporo z nimi eksperymentowałem. Trzeba wiedzieć że mimo iż są optymalizowane do temp ok 35* można je w pewnych granicach przestrajać napięciem zasilającym i temp.
    W ten sposób jest możliwe wykasowanie odchyłki produkcyjnej.
    Pisałem o tym w poście;
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1357159.html
    Znacznie większym problemem jest znalezienie wzorca do takiego ustawiania.
  • #9 12751902
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Kiedyś znalazłem schemat generatora wzorcowego sterowanego częstotliwością fali nośnej stacji radiowej. Sygnał wzmocniony i obcięty do prostokąta.
    O stabilność dba nadawca.
    Układ służył do kalibracji chodu zegarków.
  • REKLAMA
  • #10 12752190
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    wieswas, poczytaj o DCF77.
  • #11 12752229
    NdYAG
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    wieswas napisał:
    Kiedyś znalazłem schemat generatora wzorcowego sterowanego częstotliwością fali nośnej stacji radiowej. Sygnał wzmocniony i obcięty do prostokąta.
    O stabilność dba nadawca.
    Układ służył do kalibracji chodu zegarków.

Ale ten temat jest już nieaktualny od ponad 10 lat -- kiedyś nośna PR I była stabilizowana ale dziś jest to raczej kiepski wzorzec. To informacja z pierwszej ręki, z GUMu :)

Jeśli potrzebujesz "wzorca" do częstotliwościomierza to masz kilka możliwości:
    - tani generator kwarcowy w metalowej obudowie, wyjście sygnału TTL, koszt 5-7zł, dokładność 100ppm
    - droższy używany generator OCXO/TCXO, koszt kilkanaście zł do kilkuset zł
    - porównywalny jak w/w udbiornik GPS z wyjście 1pps (niektóre mają wyprowadzony sygnał o większej częstości)
    - rubidowy wzorzec częstości, z demontażu, na ebay - rzadziej allegro, koszt ok. kilkuset złotych.

Wszystkie opcje z wyjątkiem GPSa dadzą Ci sygnał o częstości innej niż napisana na obudowie - wszystko w skutek starzenia i innych procesów. Ale zawsze możesz kupić używany TCXO/OCXO z możliwości regulacji częstości i porównać z odbiornikiem GPS. To najlepsza rzecz jaką możesz zrobić w warunkach domowych.
    Musisz sobie zadać pytanie, jaka dokładność Cię zadowala -- czy 100 Hz przy pomiarze 1 MHz jest ok? Czy może chcesz 0.01 Hz?
    Budowanie jakiegokolwiek generatora od podstaw to raczej pomyła.
  • #12 12756615
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Budowanie nowych konstrukcji to myślenie, zbieranie wiadomości, nabywanie doświadczenia, takie działania nigdy nie są pomyłką !

Kilka słów wskazówek. Generator budować na rezonatorze kwarcowym 5 MHz w układzie Pierce'a, w oparciu o tranzystor FET. Oczywiście ze stabilizacją temperaturową (60°C) :). Zbudowałem taki układ 27 lat temu, służy do dzisiaj :).

Nie na bramkach! Podpowiem, sam generator powinien "pracować" na małych sygnałach , potem dopiero wzmocnić go do poziomu logiki cyfrowej. Dlaczego ? Pozostawiam do przemyślenia :))
  • #13 12756919
    NdYAG
    Poziom 16  
    ronwald napisał:
    Budowanie nowych konstrukcji to myślenie, zbieranie wiadomości, nabywanie doświadczenia, takie działania nigdy nie są pomyłką !

Zgoda, ale jak, czym i względem czego zmierzysz jakość zbudowanego generatora w warunkach amatorskich? Zmajstrujesz jakiegoś pająka z losowo kupionym kwarcem o losowym cięciu i co, usiądziesz zadowolony że działa? Nie masz szans na weryfikację podstawowych parametrów.
  • #14 12756966
    mkpl
    Poziom 37  
    W moim przypadku okazało się, że kwarc wcale nie oscyluje na tej częstotliwości na której miał oscylować. Pomogło "dociążenie" go pojemnościami.

Dokładność miernika częstotliwości (w sumie i generatora wzorcowego) sprawdzam za pomocą DDS.
  • #15 12757288
    NdYAG
    Poziom 16  
    mkpl napisał:

Dokładność miernika częstotliwości (w sumie i generatora wzorcowego) sprawdzam za pomocą DDS.

A skąd masz sygnał który taktuje DDS?
  • #16 12757324
    mkpl
    Poziom 37  
    DDS jest projektu znajomego. Zegar 300MHz taktowany z tcxo podstrojonego na politechnice śląskiej.

Może to nie jest wzorzec rodem z GUMu ale i tak pokazał, że miernik który zrobiłem na zwykłym kwarcu 4 MHz i pic16F84a przy pomiarze 4 MHz pokazywał 3.843 z groszami.

Jak widać jakość kwarców woła o pomstę do nieba... a i sam miernik na takim kwarcu jest kiepski.

Jeśli chodzi o stabilizację temperatury to polecam patent z LM317 + rezystor obciążający i w regulacji napięcia zamiast potencjometru termistor. Kwarc można przylutować do LM317. Czas rozgrzewania ponoć niecała minuta. Patent nie jest mój usłyszałem o nim w klubie SP9PDF podczas pogawędki.

W chwili wolnego czasu sam przetestuję
  • #17 12757364
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 12757374
    mkpl
    Poziom 37  
    Już pisałem wcześniej. Kwarc był jako wzorcowy dla tego miernika. Musiałem podokładać pojemności aby go nieco dociążyć. W sumie wyszło po ~ 27p przy większej wartości zrywał drgania lecz obecnie pracuje w miarę stabilnie. Kwarc w wysokiej obudowie opisany jako 4.0000 więc teoretycznie powinien być ok
  • #19 12757631
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Stabilizacja temperaturowa kwarcu nie może być oparta o regulator on/off. Klasyczny układ na wzmacniaczu operacyjnym, termistorze i "grzałce" zapewnia stabilizację z błędem +/-0,1°C. Sama budowa termostatu, jego obudowa też wymaga poznania :).
  • #20 12763186
    NdYAG
    Poziom 16  
    ronwald napisał:
    Stabilizacja temperaturowa kwarcu nie może być oparta o regulator on/off. Klasyczny układ na wzmacniaczu operacyjnym, termistorze i "grzałce" zapewnia stabilizację z błędem +/-0,1°C. Sama budowa termostatu, jego obudowa też wymaga poznania :).

Samo grzanie kwarca nic nie da, trzeba termostatować cały układ -- wszystkie kondensatory, rezystory i półprzewodniki.
    Dobrą stabilizację można oprzeć o układ on/off -- pod warunkiem że będzie to PWM.
    Osiągnięcie stabilizacji na poziomie 0.1 stopnia wymaga zastosowania układu PI i dobrania nastaw regulatora, wspomniany 'klasyczny' układ nie da takie dokładności ze względu na spore stałe czasowe obecne w układach cieplnych.
  • #21 12763288
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zbudowanie wysoko stabilnego generatora kwarcowego do miernika częstotliwości, z zamiarem ogrzewania kwarcu do około 50°C w celu poprawy stabilności. W odpowiedziach poruszono różne aspekty budowy, w tym zastosowanie tranzystorów, termistorów oraz gotowych rozwiązań takich jak TCXO (Temperature Compensated Crystal Oscillator). Użytkownicy sugerują, że stabilizacja temperaturowa powinna obejmować nie tylko kwarc, ale także inne elementy układu, a klasyczne metody regulacji mogą nie zapewnić wymaganej dokładności. Wskazano na potrzebę użycia bardziej zaawansowanych układów, takich jak te oparte na PWM, aby osiągnąć stabilność na poziomie 0,1°C. Wspomniano również o problemach z jakością kwarców oraz o konieczności dociążania ich pojemnościami dla uzyskania stabilnych wyników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA