Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

VW golf V 1.4 75hk 2005 rok nie odpala nie dziala licznik blad 18058 17978

krzywy007 12 Gru 2011 00:35 6838 5
  • #1 12 Gru 2011 00:35
    krzywy007
    Poziom 2  

    Witam mam problem , auto przestalo odpalac , nie dziala licznik ani jego podswietlenie, radio, swiatla i nawiewy dzialaja, po podlaczeniu kompa wyskakuja dwa bledy 18058 P1650 czyli brak komunikacji z zegarami oraz 17978 P1570 te drugie domyslam sie ze sa nastepstwem pierwszego. Sprawdzilem wszystkie bezpieczniki-ok,styki na sterowniku i liczniku-ok, zastanawiam sie jak sprawdzic na ktorym styku idzie napiecie do zegarow a jesli go brak to ewent gdzie dalej szukac (np ze stacyjki)
    Jezeli ktos ew. moze poratowac schematem
    Podejzewam immo i czy jezeli to jest przyczyna to czy mozna to obejsc.
    Aha probowalem odpalac dwoma kluczykami i zawsze tak samo na 1sek zapala i zaraz gasnie. Auto bylo po wypadku ale miesiac czy dwa jezdzilo a i w liczniku tez nic nie bylo grzebane.
    z gory dzieki i pozdrawiam

    0 5
  • #2 12 Gru 2011 09:56
    gzresieknysa
    Poziom 20  

    Jak Ci zegary nie chodzą to i nie odpalisz, immo siedzi w liczniku ale to przecierz nie nowość.
    Złącze licznika 1 to +12V ,a 19 to GND
    Sprawdź też CAN.

    1
  • #3 12 Gru 2011 11:04
    robmaz
    Poziom 20  

    Sprawdziłeś bezpieczniki w komorze silnika?
    Na pinie 2 złącza licznika powinno być stałe zasilanie z bezp.F6 z komory silnika.

    1
  • #4 13 Gru 2011 00:36
    krzywy007
    Poziom 2  

    Dzieki za podpowiedzi, narazie nie skorzystalem, mialem dzisiaj posprawdzac a tu zegary zadzialaly i fura zapalila :) ciekawe na jak dlugo
    pozdrawiam

    1
  • #5 27 Lut 2012 20:22
    paulxxx
    Poziom 1  

    Witam,
    właśnie dzisiaj miałem bardzo podobną sytuację.
    Podczas jazdy zapaliła się kontrolka ABS-u, po chwili od pasów i po 2-3 minutach zgasło podświetlenie zegarów.
    Zaparkowałem i zajrzałem pod maskę. Nic nie stwierdziłem i chciałem odpalić auto, ale..... nie chciał - raz zkręcił rozrusznikiem i objaw jak przy całkowicie rozładowanym aku. - przygasły wszystkie światła i nic więcej. Odczekałem 5 min. i odpalił. Ujechałem kilka km. i znowu zgasło podświetlenie zegarów i ogólnie auto jak zamulone. Teraz ładuję aku. i ....google + elektroda może rozwiązanie mi poda.
    P.S.
    moje auto to golf 4 1,6 2000r.
    Proszę o sugestie czy mam na coś konkretnego zwrócić uwagę?

    2