Potrzebny jest przestrajalny rezonator. Można go zrobić łącząc równolegle z indukcyjnością przestrajalne napięciem pojemności w postaci dwóch, szeregowo połączonych ze sobą, diod waraktorowych. Diody powinny być spolaryzowane w kierunku zaporowym napięciem sterującym. Ogólnie większe dobrocie uzyskuje się w przypadku łączenia kilku takich par diod równolegle z indukcyjnością (do 10 par). Można jeszcze dodać szeregowo kondensator do pary diod i uzyskać tym sposobem VCO przestrajane w węższym pasmie. Do tego należy podłączyć odpowiedni układ aktywny, jaki - zależy od częstotliwości, nie znam gotowej recepty. Dla wyższych częstotliwości lepszy byłby tranzystor w układzie WB, dla niższych WE. Poza tym przydałby się separator na wyjściu generatora, wystarczy tranzystor w układzie WE. Proszę o poprawienie mnie jeśli źle coś napisałem - taka pora i taka wiedza (dopiero zaczynam przygodę z RF)

.
Pozdrawiam.
P.S. Jeśli potrzebna jest wyższa dobroć rezonatora można stosować kulki YIG. Jednak może lepiej niech ktoś mądrzejszy się wypowie na ten temat. Nie wiem jakie są inne sposoby przestrajania rezonatora.