logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat generatora VCO z pompą ładunkową – poszukiwany układ i podłączenie

13 Gru 2004 18:54 2305 8
REKLAMA
  • #1 1057531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1060390
    elektrokiler
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Co to jest "pompa ładunkowa"

Generator VCO można zrobić na bramkach logicznych.
  • REKLAMA
  • #3 5649224
    glacier4
    Poziom 2  
    Witam.
    Chciałbym odświeżyć temat. Właściwie to mój problem jest taki sam jak autora wątku. Dodam tylko od siebie że szukałem już w internecie oraz książkach (np. Sztuka elektroniki) i nie znalazłem.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5649353
    lobmerd
    Poziom 12  
    Potrzebny jest przestrajalny rezonator. Można go zrobić łącząc równolegle z indukcyjnością przestrajalne napięciem pojemności w postaci dwóch, szeregowo połączonych ze sobą, diod waraktorowych. Diody powinny być spolaryzowane w kierunku zaporowym napięciem sterującym. Ogólnie większe dobrocie uzyskuje się w przypadku łączenia kilku takich par diod równolegle z indukcyjnością (do 10 par). Można jeszcze dodać szeregowo kondensator do pary diod i uzyskać tym sposobem VCO przestrajane w węższym pasmie. Do tego należy podłączyć odpowiedni układ aktywny, jaki - zależy od częstotliwości, nie znam gotowej recepty. Dla wyższych częstotliwości lepszy byłby tranzystor w układzie WB, dla niższych WE. Poza tym przydałby się separator na wyjściu generatora, wystarczy tranzystor w układzie WE. Proszę o poprawienie mnie jeśli źle coś napisałem - taka pora i taka wiedza (dopiero zaczynam przygodę z RF) :D.
    Pozdrawiam.

P.S. Jeśli potrzebna jest wyższa dobroć rezonatora można stosować kulki YIG. Jednak może lepiej niech ktoś mądrzejszy się wypowie na ten temat. Nie wiem jakie są inne sposoby przestrajania rezonatora.
  • #5 5649400
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Zobacz TU na jednym prostym układzie.
    Pozdrawiam.
  • #6 5650301
    lobmerd
    Poziom 12  
    Ale na tym schemacie układu 4046 są właściwie wszystkie schematy całego PLLa, oprócz właśnie schematu VCO :D. Pozdrawiam.
  • #7 5650379
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    Mało to scalonych VCO?! A przetworniki U/f takie jak; LM331, AD654,ect .
  • #8 5650450
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    lobmerd napisał:
    Ale na tym schemacie układu 4046 są właściwie wszystkie schematy całego PLLa, oprócz właśnie schematu VCO :D. Pozdrawiam.

Witam
    A te dorysowane elementy, to niby do czego służą. Przecież cały tor PLL jest pominięty.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 5650705
    lobmerd
    Poziom 12  
    Może źle się wyraziłem, że schemat całego PLL-a. Chodziło mi o schematy elementów całego PLL-a. Mój błąd. Jednak te dorysowane elementy nadal niewiele mówią o schemacie samego VCO (na rysunku widzę tylko biały prostokąt z napisem VCO). Wy podajecie gotowe układy, a autorowi chodziło chyba o schemat tego pojedynczego bloczka VCO, co tam jest we wnętrzu, a nie o czarną (białą) skrzynkę z napisem VCO. Najlepiej niech sam autor się wypowie. Pozdrawiam.

P.S. Nie wiadomo dodatkowo o jakich częstotliwościach i jakim poziomie szumów fazowych mówimy, bo może wystarczy coś nawet na NE555 zmajstrować (choć to chyba w "Sztuce elektroniki" jest)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu generatora VCO z pompą ładunkową. Wskazano, że generator VCO można wykonać na bramkach logicznych, jednak szczegóły dotyczące pompy ładunkowej nie zostały wyjaśnione. Zaproponowano użycie przestrajalnego rezonatora z indukcyjnością i diodami waraktorowymi połączonymi szeregowo i spolaryzowanymi napięciem sterującym, co pozwala na strojenie częstotliwości. Dla lepszej dobroci rezonatora sugerowano łączenie wielu par diod lub zastosowanie kulek YIG. Wskazano, że układ aktywny zależy od zakresu częstotliwości – dla wyższych częstotliwości lepszy jest tranzystor w układzie wspólnej bazy (WB), dla niższych wspólnego emitera (WE). Zalecane jest także zastosowanie separatora na wyjściu generatora, np. tranzystora w układzie WE. W dyskusji pojawiły się uwagi, że dostępne są scalone układy VCO oraz przetworniki częstotliwość-napięcie (U/f) takie jak LM331 i AD654. Zwrócono uwagę, że schematy dostępne w układzie 4046 nie zawierają szczegółowego schematu samego VCO, a jedynie blok oznaczony jako VCO. Wspomniano również o możliwości wykonania prostego VCO na NE555, choć bez szczegółów. Brak jednoznacznego schematu pompy ładunkowej w kontekście VCO w dyskusji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA