logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo V40 1.9TD 1999 - Jak działa elektryczne dogrzewanie płynu chłodzącego?

ShakeAll 12 Gru 2011 21:55 7042 5
REKLAMA
  • #1 10252717
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 134
    Witam
    Posiadam od niedawna Volvo 1.9TD 99r. silnik oczywiście Renault.
    Problemem jest bardzo wolne nagrzewanie silnika, muszę przejechać 5-6km zanim zacznie lecieć letnie powietrze z nadmuchu.
    Moje stare Volvo 460 2.0 benzyna nagrzewa się już po przejechaniu ok 2km, nie wspominając o Volvo 960 gdzie zanim otworzę bramę, oczyszczę szyby, to w środku już jest cieplutko.

Z tego co wyczytałem ten diesel tak ma, że przy niskich temperaturach ma problem z nagrzaniem się. Termostat mam sprawny, osłona chłodnicy założona zgodnie z instrukcją, silnik dochodzi do swojej normalnej temperatury ale zabiera mu to dość dużo czasu.

Z tego co zauważyłem niektóre diesle mają dogrzewanie płynu chłodzącego i w większych modelach Volvo jest to Vebasto, natomiast mnie interesuje elektryczne dogrzewanie.

Znalazłem coś takiego z Renault Scenic
    Foto1

lub ewentualnie z Mitsubishi Carismy
    Foto2
    Moje pytania:
    - jak jest realizowane załączanie i wyłączanie tego podgrzewacza, jakiś czujnik temperatury czy wyłącznik czasowy ?
    - w którym miejscu jest to montowane, czy powrót z chłodnicy będzie dobrym miejscem ?
    - jaka jest skuteczność takiego dogrzewania ?
  • REKLAMA
  • #2 10253238
    panam
    Poziom 29  
    Ocena: 419
    To jest diesel i to norma, a te podgrzewanie ze scenica możesz podłączyć z przekażnikiem czasowym i kontrolą temperetury.
  • REKLAMA
  • #3 10253515
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Wiem że Diesle słabo grzeją, ale z 10 lat do tyłu miałem Renault 21 z silnikiem 2,1D i tam nigdy takich problemów nie było, nawet w silne mrozy pięknie się nagrzewał.

Powtarzam więc pytanie - w którym miejscu najlepiej założyć taki dogrzewacz, czy powrót z chłodnicy to dobre miejsce ?
    Planuję żeby zrobić to na zwykłym wyłączniku monostabilnym plus przekaźnik czasowy na jakieś 5 minut i jakaś dioda LED jako wskaźnik załączenia.

Może mi ktoś podpowie jak to wygląda np. w Fordzie Mondeo czy np. w starych BMW ?
  • REKLAMA
  • #4 10255418
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4218
    Takie coś na "zasilanie" na nagrzewnicę, bo tak się wszystkie dogrzewacze montuje.
  • REKLAMA
  • #5 10261979
    ostfal1
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ja też mam V40 z silnikiem 1,9 TD i to trzymane pod "chmurką" i niestety muszę Ci powiedzieć, że ten typ tak ma. Przy mrozie niestety trzeba przejechać spory kawałek aby autko zaczęło dmuchać ciepełkiem.
    Ja robię to w ten sposób, że rano odpalam swojego "klekocika" przestawiając równocześnie gałkę dmuchawy na "0" - palę papieroska po ok. 5 minutach wyjeżdżam z podwórka i przestawiam przełącznik dmuchawy na "1" dopiero jak mi się temperatura ruszy na wskaźniku przestawiam gałkę dmuchawy na "auto".
  • #6 10287990
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Doszedłem do tego że w nowszych modelach V40 przy Dieslu montowany jest identyczny podgrzewacz jak w Carismie pokazane na 2 fotce z pierwszego postu, tylko układ sterowania jest dość skomplikowany, zależy od temperatury otoczenia, temperatury silnika, naładowania akumulatora itp.

Zakupiłem taki podgrzewacz używany, założyłem na węża przed nagrzewnicą i zwykły wyłącznik ze stycznikiem plus bezpiecznik i mega jasna dioda led przy wyłączniku, żebym nie zapomniał wyłączyć.

Rewelacji nie ma, sauny w samochodzie nie robi, ale praktycznie zaraz po odpaleniu i włączeniu ogrzewacza można delikatnie puścić nadmuch i szyba odmarza, a silnik nagrzewa się mniej więcej o połowę czasu krócej.

Temat zamykam, bo problem rozwiązany

Pozdro...
    ShakeAll
REKLAMA