Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odkurzacz z filtrem wodnym do 600zł

kriswolf 15 Dec 2011 21:49 4998 4
    kriswolf
    Level 12  
    Witam.
    Zastanawiam się nad kupnem odkurzacza z filtrem wodnym w cenie nie przekraczającej 600zł. Wybór jest dość ograniczony, jest jeden model MPM i kilka odkurzaczy Zelmera. Jest coś jeszcze ? Dobrze żeby była regulacja obrotów.
    Zastanawiam się nad Zelmer Aquos 819.0 SK. Co sądzicie, co możecie polecić ?
    staś pytalski
    Level 40  
    Zelmer 829 SP i ST ma regulację obrotów. Jak masz możliwość i chęci popytaj o odkurzacze profi serii 20 i 20.1 one też jak pamiętam mają filtr wodny. Nie, żebym Cię zniechęcał, ale dlaczego chcesz wybrać coś z filtrem wodnym ?
    kriswolf
    Level 12  
    Ze względu na brak konieczności kupowania worków, brak brzydkich zapachów po kilku odkurzaniach, jak to ma miejsce w przypadku odkurzaczy tradycyjnych, to co wleci wpada w wodę i w niej zostaje więc to najbardziej higieniczny rodzaj sprzątania, powietrze dodatkowo się oczyszcza.
    staś pytalski
    Level 40  
    Nie ma za wielkiego pola manewru w tej cenie, jak sam zresztą zauważyłeś. Z różnic do Zelmera można przystawkę z klasycznym workiem (producent daje ją w zestawie), a także Zelmer zbiera wodę. Poza tym Zelmer daje od siebie na sprzęt 4 lata gwarancji i ma 3 warianty wyposażenia (sk,sp,st o różnicach możesz poczytać na stronie producenta). Mpm nie ma wspomnianych możliwości ale w czyszczeniu łatwiejszy no i ciut mocniejszy silnik. Co do zapachów, hmm dawno temu miałem jednego z pierwszych wodników, odkurzyłem i zostawiłem wodę na trochę ponad dzień. Oczywiście wszystko zaczęło gnić. Mimo, że pojemnik umyłem, ale tworzywo "naszło" owym smrodem i przez parę sprzątnięć unosił się zapach zgnilizny ;). Ale tu sam sobie byłem winien.
    kriswolf
    Level 12  
    Zdecydowałem że kupie Zelmera Aquos 829.0 ST. Nie znalazłem na jego temat żadnej negatywnej opinii. Zastanawiałem się wcześniej nad MPM jednak on nie ma regulacji ssania a na żywo wydaje się ogromny. W domu mam stary odkurzacz workowy zelmera który ma chyba ze 15lat i działa bez żadnych awarii do dzisiaj, to też wpłynęło na moją decyzję.