logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung PS42B450B1W brak obrazu z HDMI, czy Factory Reset pomoże?

janomo 16 Gru 2011 11:09 5368 6
  • #1 10265956
    janomo
    Poziom 24  
    Ocena: 247
    Witam.
    Nie działa żadne z 3 wejść HDMI w tej plazmie. Po podłączeniu do któregokolwiek gniazda HDMI TV przełącza się na to wejście i wyświetla parametry sygnału ( 720 albo 1080 i odświeżanie ) ale całkowicie brak obrazu z tego wejścia. Wejścia euro i z anteny działa prawidłowo.
    Mam takie pytanie - czy Factory Reset coś może pomóc? Czy robiąc ten Reset nie narobię sobie problemów i trzeba będzie na nowo wszystkie opcje ustawiać? Czy raczej od razu szukać płyty? W trybie serwisowym wszystko wygląda OK.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #2 10266254
    młodytechnik
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć janomo. Czy w trybie serwisowym jest opcja HDMI disable/lub OFF? Pozdrawiam.
  • #3 10266286
    Kcyś
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Nie mam przed sobą schematu do tego chassis, ale sprawa z HDMI wygląda tak że na procesorze jest jedno wejście HDMI, a na więcej rozdziela scalak tzw. mux. Sprawdź jak jest u ciebie to rozwiązane bo nie jest to regułą. Znajdź sobie opis pin w HDMI i zrób pomiary względem masy par sygnałów i zegara, powinny wszystkie wyglądać tak samo. Skoro TV po podłączeniu sygnału na HDMI przełącza się na dane wejście i wyświetla rozdzielczość to świadczy o prawidłowej zawartości EDID na danym wejściu. Problem może też być z HDCP, nie piszesz czy twój tv posiada te klucze i co podłączasz przez HDMI. Spróbuj z innym urządzeniem które posiada HDMI.
  • #4 10266711
    młodytechnik
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Problem może być spowodowany przez niekompatybilność urządzenia HDMI z tą plazmą, czyli brak informacji wymiennej kluczy pomiędzy urządzeniem sterującym a CTRL, który steruje sygnałem clock i data do panela PDP. Czyli tak jak pisze Kcyś podłączać coś innego do tych HDMI i próbować.
  • #5 10269398
    janomo
    Poziom 24  
    Klient niestety absolutnie nie chce czekać i odbierze sprzęt bez naprawy, mówił że da go w takie miejsce gdzie nie będzie wykorzystywane HDMI ( mówił coś o pensjonacie ).
    Ja do tego TV podłączałem tuner Samsung z Polsatu Cyfrowego - param. 1080i...
    i kino domowe LG param. 720
    Klient miał podłączone PS3 do tego TV i działało mu dobrze, wyłączył TV i konsolę ( nie odłączał kabli ) i po włączeniu nie działało.
    Ale skoro klient jest niecierpliwy to trudno, sprawa pozostanie nierozwiązana.
    Ciągle jednak zastanawiam się czy można bez ryzyka komplikacji zrobić Factory Reset w trybie serwisowym.
  • #7 10269901
    janomo
    Poziom 24  
    Dziękuję za informację o Factory Reset, tak zresztą podejrzewałem że do HDMI nic to nie wniesie. Niestety klient sprzęt odebrał, temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem obrazu na wszystkich trzech wejściach HDMI w telewizorze plazmowym Samsung PS42B450B1W, mimo że inne źródła sygnału działają poprawnie. Pojawia się pytanie, czy wykonanie Factory Reset mogłoby pomóc w rozwiązaniu problemu. Użytkownicy sugerują, aby sprawdzić ustawienia w trybie serwisowym, w tym możliwość wyłączenia HDMI oraz sprawdzić kompatybilność urządzeń podłączonych przez HDMI. Zauważają, że problem może być związany z HDCP lub niekompatybilnością urządzeń. Ostatecznie, jeden z użytkowników odradza wykonanie Factory Reset, ponieważ nie przyniesie to korzyści dla HDMI, a może zmienić inne ustawienia telewizora. Klient zdecydował się odebrać sprzęt bez naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA