logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamodelować dekoder DP i współrzędnościowy na kod 1 z 16 w PSpice?

m001 14 Gru 2004 20:29 2379 8
REKLAMA
  • #1 1060456
    m001
    Poziom 11  
    Temat projektu: Za pomocą bramek NAND ,AND,NOR,OR zamodeluj i przeprować obliczenia dla dekodera kodu DP na kod 1 z 16 oraz dekodera współrzędnościowego na kod 1 z 16.

Projekt ma być wykonany w pspice na przedmiot układy logiczne.

Proszę o pomoc nie mam rzadnych informacji na temat kodu dp i dekodera współrzędnościowego nie wiem jak zabrać się za ten projekt.
  • REKLAMA
  • #2 1065370
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Spytaj autora zadania co oznacza DP i zamieść to na forum .
  • #3 1068026
    m001
    Poziom 11  
    Kod DP -oznacza kod dwójkowy prosty
    Proszę o podanie linków (tytułów książek) w których znajdę cokolwiek na ten temat.Najlepiej w języku polskim.Dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1068555
    Paweł Es.
    Dekoder z DP na 1 z 16

/ -> NOT

Ogólnie 16 bramek AND czterowejściowych i 4 NOT 

Q0:=/D0 AND /D1 AND /D2 AND /D3
    Q1:= D0 AND /D1 AND /D2 AND /D3
    Q2:=/D0 AND  D1 AND /D2 AND /D3
    Q3:= D0 AND  D1 AND /D2 AND /D3

Q4:=/D0 AND /D1 AND D2 AND /D3
    Q5:= D0 AND /D1 AND D2 AND /D3
    Q6:=/D0 AND  D1 AND D2 AND /D3
    Q7:= D0 AND  D1 AND D2 AND /D3

Q8:=  /D0 AND /D1 AND /D2 AND D3
    Q9:=   D0 AND /D1 AND /D2 AND D3
    Q10:=/D0 AND  D1 AND /D2 AND D3
    Q11:= D0 AND  D1 AND /D2 AND D3

Q12:=/D0 AND /D1 AND D2 AND D3
    Q13:= D0 AND /D1 AND D2 AND D3
    Q14:=/D0 AND  D1 AND D2 AND D3
    Q15:= D0 AND  D1 AND D2 AND D3

A kod współrzędnościowy to co to jest ?

Czy te bramki i inwertery to trzeba robić na piechotę z tranzystorów i rezystorów czy korzystać z jakichś gotowych (nie znam dobrze najnowszych Pspice). ?
    Jeżeli na piechotę to trzeba zdefiniować podukłady (SUBCIRCUITS) i odwoływać się do nich.

Przybliżony opis układu

VD0 1 0 0V {Napięcie wejściowe bitu 0 }
    VD1 2 0 0V
    VD2 3 0 0V
    VD3 4 0 0V

XINVD0 1 0 5 INVERTER ; {Podukłady inwerterów}
    XINVD1 2 0 6 INVERTER
    XINVD2 3 0 7 INVERTER
    XINVD3 4 0 8 INVERTER

XANDQ0 5 6 7 8 10 BR_AND ; 10 węzęł wyjściowy Q0
    .
    . { Tu pozostałe kombinacje węzłów 1,2,3,4 i 5,6,7,8
    .
    XANDQ15 1 2 3 4 25 BR_AND
  • #5 1069162
    m001
    Poziom 11  
    W dekoderze wielowspółrzędnościowym dekoduje się osobnogrupe zmiennych A0...Ak-1 i osobno grupę M-K zmiennych A0...Ak-1 a następnie iloczynuje się wszystkie wyjścia jednego dekodera z wszystkimi wyjściami drugiego.Jeżeli chcemy mieć wyjścia zanegowane
    (zero na wybranym wyjściu),to do iloczynowania będą urzywane te elementy NAND 2 wejsciowe.
    W książce na rysunku był narysowany dekoder dla M=4 N=16 który zrobiłem w Pspice i zamieściłem tutaj.
    W układzie tym iloczyny można zrealizować przy użyciu elementów NOR
    likwidując jednocześnie negatory. Przy dużej liczbie wyjść dekoder współrzędnościowy jest układem najbardziej ekonomicznym (Jak wtedy taki duzy dekoder zamienić na 1z 16 ?).
    Podział zmiennych wejściowych na dwie grupy (K i M-K) nalerzy tak wykonać,aby liczby K i M-K były możliwie zbliżone do siebie.
    Probowałem zrobić licznik 4 bitowy z przerzutników jednak schematics nie chciał się uruchomić.Jak można wyprowadzić go na kod 1 z 16 czy wejścia nalerzy jakoś pogrupować ?Dla tego dekodera magistrala wypisała np takie wyniki dla 0000 - FFFe dla 0001 - FeFF dla 0010 FFeF dla 0011 eFFF dla 0100 FFFb czy są to dobre wyniki ?
    Dzięki za pomoc.
  • #6 1069449
    m001
    Poziom 11  
    [img]https://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/dekoder__wsp.jpg
    Załączniki:
    • Jak zamodelować dekoder DP i współrzędnościowy na kod 1 z 16 w PSpice? dekoder wsp.jpg (25.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 1069995
    Paweł Es.
    Jak to człowiek nie wie, że mówi prozą. Używałem takiego typu dekodowania ale nigdy nie używałem nazwy współrzędnościowe.

Dekoder z DP na 1 z 16 robisz jak to opisałem w poprzednim poście.

Na każde wyjście jest jedna bramka 4 wejściowa. Na jej wejścia podajesz odpowiednią kombinację wejść prostych i zanegowanych.

Normalnie dla uzyskania niskiego obciążenia wejść sterujących stosujesz na każdym wejściu 2 inwertery szeregowo

WE---|>o-----|>o---- WE_PROSTE
               |
               |------------WE_ZANEGOWANE

Co do magistrali to sprawdź czy kolejność bitów odpowiada kolejności dekodowania przez bramki poszczególnych stanów.
  • #8 1071191
    m001
    Poziom 11  
    Zrobiłem już pierwsze symulacje z dekoderem wspótrednościowym jednak nie wiem które elementy z magistrali połączyć rzeby zrobić na kod 1 z 16 (lub już jest ale ja o tym nie wiem).Może mam za dużo wyjść.Za dekoder DP na kod 1 z 16 jeszcze się nie brałem (mam jeszcze miesiąc czasu do oddania projektu) najważniejsze że jakoś ruszyłem.Ogólnie ujmując projekt ma być zrobiony w schematisc na bramkach (to ma być taki rysunek) orzy oddaniu pracy mam z dyskietki puścić projekt i pokazać symulacje.W pspice nie umiałem znaleść bramek AND 4 wejściowych za pomocą których można je zrealizować.Profesor na szczęście nie wymaga pisania Cira.
    Proszę o napisanie jak będzie wyglądać zastępstwo 4 wejściowej bramki AND.Dziękuję.
  • REKLAMA
  • #9 1071249
    Paweł Es.
    Bramkę 4 wejściową można zrobić z 3 bramek 2 wejściowych:

(a AND b) AND (c AND d)

Podsumowanie tematu

✨ Projekt polega na zamodelowaniu dekodera kodu dwójkowego prostego (DP) na kod 1 z 16 oraz dekodera współrzędnościowego na kod 1 z 16 w PSpice, wykorzystując bramki NAND, AND, NOR i OR. Dekoder DP realizuje się za pomocą 16 bramek AND czterowejściowych oraz 4 inwerterów (NOT), gdzie każde wyjście jest kombinacją wejść prostych i zanegowanych. Bramka 4-wejściowa może być zrealizowana z trzech bramek 2-wejściowych (np. (a AND b) AND (c AND d)). Dekoder współrzędnościowy dzieli wejścia na dwie grupy, dekoduje je osobno, a następnie iloczynuje wyjścia obu dekoderów, co można realizować za pomocą bramek NAND lub NOR, w zależności od wymaganego poziomu logicznego na wyjściu. W PSpice można tworzyć schematy z gotowych bramek logicznych lub definiować podukłady (SUBCIRCUITS) dla elementów na tranzystorach i rezystorach. Przy dużej liczbie wyjść dekoder współrzędnościowy jest bardziej ekonomiczny. Autor projektu poszukuje literatury w języku polskim dotyczącej kodu DP i dekoderów współrzędnościowych oraz wskazówek dotyczących implementacji w PSpice, w tym sposobu grupowania wejść i realizacji bramek logicznych w schematach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA