logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grzejnik dołozony do starej instalacji nie grzeje prawie wcale

steryd126 23 Gru 2011 21:48 5689 9
  • #1 10297311
    steryd126
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich to mój pierwszy post. Mój problem wyglada następująco, dwa dni temu w starej instalacji został dołożony grzejnik (aluminiowy żeberkowy) oraz wymienione dwa inne z żeliwnych również na aluminiowe. Na wszystkich nowych grzejnikach są założone głowice z zaworem termostatycznym. Śruby imbusowe na dole grzejników wykręcone do oporu. Te dwa wymienione grzejniki grzeją piekielnie, natomiast ten nowy dołożony do instalacji jest lekko ciepły. Rurka zasilajaca jest goraca do samego zaworu, za zaworem lekko ciepła . Rurka powrotna jest zimna, natomiast w momencie odpowietrzania robi się ciepła. Z odpowietrznika spuściłem około 1,5 litra wody, powietrza nie było. Zdjąłem nawet głowicę termostatyczną na cały dzień i nic to nie dało. Jest to dom piętrowy , owy felerny grzejnik jest na parterze. Piec miałowy 35kw zasilany pompką (zmiana prędkości na max nie pomaga) . Proszę o porady
  • #2 10297380
    brawoleon
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Witaj. Sprawdz na zaworze pod termostatem jest tzw. kryzownie w jakiej jest pozycji. Powinno być ustawione bodajże na zero.
  • #3 10297416
    steryd126
    Poziom 9  
    teraz mam zdjęty termostat , widać tam jakąś nakrętkę i igliczkę która chodzi raczej prawidłowo, nie zacina się
  • #4 10297489
    jantrzu
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    Witaj
    A jak wciśniesz "igliczkę" to co się dzieje? (wciśnij i potrzymaj)
  • #5 10297540
    brawoleon
    Poziom 12  
    Ocena: 22
    Powinna być taka nakrętka jak na obrazku ta srebrnaGrzejnik dołozony do starej instalacji nie grzeje prawie wcale Grzejnik dołozony do starej instalacji nie grzeje prawie wcale
    Ale zależy od producenta np danfoss ma coś takiego i tam jest podziałka jak i odnośnik, powinno być na N
  • #6 10298462
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1534
    Ta nakrętka (chromowana) to pierścień nastawczy. Zastępuje on kryzowanie. Jeśli tak jest, to prawdopodobnie nastawiony jest na "1", a więc na najmniejszy przepływ (stąd grzejnik bardzo słabo grzeje). Trzeba więc zwiększyć nastawę (w zaworach Danfoss jest skala od "0" do "7" oraz "N", przy czym to ostatnie oznacza pełny przepływ, bez kryzowania, natomiast "0" to zamknięty zawór). Punktem odniesienia jest mała kropka wybita na korpusie zaworu. Jeśli dwa grzejniki grzeją bardzo mocno, to pewnie mają zastawę na "n" lub na "7" i tam trzeba nieco zmniejszyć, a w tym, który słabo grzeje - zwiększyć.
  • #7 10298492
    steryd126
    Poziom 9  
    Nie jestem w tym temacie biegły u mnie wygląda zawór tak, żadnej skali nie widzę pod termostatem
    Załączniki:
    • Grzejnik dołozony do starej instalacji nie grzeje prawie wcale DSC05351.JPG (42.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Grzejnik dołozony do starej instalacji nie grzeje prawie wcale DSC05350.JPG (76.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 10298664
    12gucio
    Poziom 20  
    Ocena: 176
    Witam!
    Ciepło lubi iść do"góry",zamknij grzejniki grzejące wyżej w tym pionie może ruszy.
  • #9 10299199
    steryd126
    Poziom 9  
    Ok, rozumiem spróbuje w ten sposób ale dziwi mnie to,że przed samym zaworem od grzejnika rura jest goraca a 5 cm dalej grzejnik prawie zimny.
  • #10 10304668
    berlingo
    Poziom 22  
    Ocena: 191
    wywal tą głowice to tania markietówka lubi się zawieszać na próbe załóż tam zwykły zawór i zobacz jak grzeje pozdrawiam

Na początku zdania piszemy wielką literę i używamy znaków przestankowych.
    Proszę poprawić błędy pisowni.
    mod - mirrzo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nowo dołożonym grzejnikiem aluminiowym w starej instalacji, który nie grzeje prawidłowo, mimo że inne grzejniki działają efektywnie. Zasilająca rura jest gorąca, ale grzejnik pozostaje lekko ciepły, a powrotna rura jest zimna. Użytkownik sprawdził odpowietrzanie, ale nie znalazł powietrza. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym ustawienia zaworu termostatycznego, który może być źle skalibrowany, oraz możliwość zamknięcia grzejników na wyższych piętrach, aby poprawić przepływ ciepła. Proponowane jest również usunięcie głowicy termostatycznej i zastąpienie jej zwykłym zaworem w celu przetestowania działania grzejnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA