logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe zawory z kaloryferach żeliwnych - słabo grzeje.

Esotar 26 Lis 2013 11:32 2697 8
REKLAMA
  • #1 12994162
    Esotar
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Jakiś czas temu wymieniali w mieszkaniach zawory. Zamontowano nam coś co się nazywa "Danfoss".
    W łazience i ubikacji, pozostawiono stare.
    Problem polega na tym, że w każdym pokoju przy odkręceniu na maksimum, grzeją tylko dwa żebra. Reszta kaloryfera jest zimna. Przy temperaturze na zewnątrz około 0 stopni, przyznam, że jest w mieszkaniu nieco zimno. Czy istnieje możliwość, aby zapowietrzono wszystkie 4 kaloryfery podczas wymiany zaworów ?
    W łazience i ubikacji kaloryfery na starych zaworach grzeją normalnie.
  • REKLAMA
  • #2 12994194
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    Bardzo możliwe że są zapowietrzone, nawet jeśli zawór nie otwierał by sie cały czyli była by to wina zaworu grzał by cały kaloryfer z tym że słabiej w tym wypadku ewidentnie trzeba je odpowietrzyć.
  • #3 12994204
    Esotar
    Poziom 10  
    Zgłosiłem już sprawę do spółdzielni. Mają przyjść zobaczyć co jest grane w dniu jutrzejszym.
  • REKLAMA
  • #4 12994611
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Jeżeli jest tak, że grzeją 2 żebra a pozostałe (w danym grzejniku) są zimne, to oznacza (bez żadnej wątpliwości) zapowietrzenie grzejnika. Poza tym, te Danfossy mają też nastawę wstępną (kryzowanie) i może być też tak, że jest ona ustawiona na minimalny przepływ (np. na 1) i źle grzeje, ale wtedy cały grzejnik byłby ledni górą z już w połowie wysokości zupełnie zimny. Podczas wymiany zaworów musiało się zapowietrzyć (spuszczenie wody) i potem zapomniano o odpowietrzeniu instalacji podczas napełniania jej z powrotem.
  • REKLAMA
  • #5 12994947
    Esotar
    Poziom 10  
    Biorąc pod uwagę "specjalistów" którzy to robili, mam obawy o zalanie mieszkania. :)
  • REKLAMA
  • #6 12995681
    pawlik722
    Poziom 27  
    Ocena: 356
    No niestety tak to juz jest z "majstrami" niestety większość ludzi na podobnych stanowiskach jest brany z marszu z przekonaniem że tak prostą czynność jak wymiana zaworu potrafi wykonać każdy. ja specem nie jestem po prostu z wujkiem wykonujemy instalacje hydrauliczne a sam wujek po prostu bojlery wykonuje na zamówienie, sprzęty pierwsza klasa ale nieraz jak wchodzimy coś poprawić po "szpecach" to łatwiej od nowa zrobić niz naprawić, bo rurki puścili za wysoko, bo kaloryfery podpięte pionowo i grzeje 1 żebro (2 razy w łazienkach się z tym spotkałem)

Co do samej usterki to tak jak mówiłem wcześniej zapowietrzone jak nic.
    bo nie pozakładali odpowietrzników w kaloryferach tylko zaślepili bo akurat nie było w sklepie zaworków i zostawili, bo założyli stare zawory który nie trzyma i przy jakiej kolwiek naprawie zalewa pół mieszkania bo nic zakręcić się nie da, niestety różnie już bywało.
  • #7 12996376
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1537
    Jest możliwość odpowietrzenia bez odpowietrzników. Mianowicie trzeba wziąć szmatę i miskę, podłożyć szmatę i miskę pod śrubunek zaworu. Zakręcić zawór grzejnika. Następnie (przy zakręconym zaworze) lekko odkręcić nakrętkę śrubunku, aż zacznie uchodzić powietrze i woda. Trzymać poluzowanie do czasu, aż będzie szła tylko woda, bez powietrza. Następnie dokręcić nakrętkę (tyle, by nie było przecieku, a więc dosyć mocno, ale z umiarem, by nie zerwać gwintu). Po tym zabiegu odkręcić zawór przed grzejnikiem.
  • #8 12997361
    wawrzeczko_t
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1031
    Uważam że przy wszystkich grzejnikach należałoby wymienić/wstawić zawory termostatyczne. Niewstawienie ich w przy grzejnikach w łaz./WC jest błędem.
  • #9 12997479
    Esotar
    Poziom 10  
    wawrzeczko_t napisał:
    Uważam że przy wszystkich grzejnikach należałoby wymienić/wstawić zawory termostatyczne. Niewstawienie ich w przy grzejnikach w łaz./WC jest błędem.

Nie jestem pewny, ale zawory o których mówię "stare" są chyba też termostatyczne. Nie do mnie należy decyzja czy je wymieniać czy nie. Jednak są sprawne, i za ogrzewanie łazienki oraz ubikacji nie płacimy. Więc w zimie po prostu są odkręcone na max. Jest dokładnie taki jak na zdjęciu nr.1.
    http://tablica.pl/oferta/zawor-termostatyczny-z-glowica-herz-ID3sVxt.html

Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

Grzejniki odpowietrzone. Wszystko działa. :)
    Dziękuję za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z grzejnikiem, który po wymianie zaworów na Danfoss grzeje tylko dwa żebra, podczas gdy reszta pozostaje zimna. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że przyczyną może być zapowietrzenie grzejnika, co mogło się zdarzyć podczas wymiany zaworów. Zostały podane metody odpowietrzania grzejników, a także wskazano na możliwość błędów w instalacji przez nieprofesjonalnych wykonawców. Użytkownik potwierdził, że grzejniki zostały odpowietrzone i problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA