logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elfon - buczenie w unifonie Urmet 1131 z zasilaczem EWD10IN i kasetą KEN

Manx 24 Gru 2011 14:57 4489 8
REKLAMA
  • #1 10299308
    Manx
    Poziom 10  
    Posiadam domofon firmy elfon, który podłączyłem według takiego schematu
    http://elfon.com.pl/pdf/schematy/z-urmet.pdf
    Jedyna różnica to taka że posiadam zasilacz EWD10IN, a nie EWD10 czy to może powodować budzenie w słuchawce po jej podniesieniu ?
    Dodatkowo sygnał wywołania jest też dość nieprzyjemny.
    Wymieniłem kabel do kasety, na nowy żelowy. Gdy podłączałem na stole, pierwszy raz też było takie buczenie sądziłem że to spowodowane przez jakieś sprzężenia.
    Kaseta KEN
    Unifony Urmet 1131
    Zasilacz EWD10IN

Wesołych Świąt :wink:
  • REKLAMA
  • #3 10303172
    glecki
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Napisz jak długo masz ten domofon.Jeśli występuje charakterystyczne "buczenie",zniekształcony sygnał dzwonka to najczęściej wskazuje na uszkodzenie kondensatora filtrującego w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #4 10303563
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Manx napisał:
    Jedyna różnica to taka że posiadam zasilacz EWD10IN, a nie EWD10 czy to może powodować budzenie w słuchawce po jej podniesieniu ?

Nie
    Manx napisał:
    Gdy podłączałem na stole, pierwszy raz też było takie buczenie sądziłem że to spowodowane przez jakieś sprzężenia.

Sprawdź jeszcze raz poprawność połączeń. Jeżeli nie ma pomyłki zasilacz do reklamacji (gwarancja)
  • #5 10306857
    Manx
    Poziom 10  
    glecki napisał:
    Napisz jak długo masz ten domofon.Jeśli występuje charakterystyczne "buczenie",zniekształcony sygnał dzwonka to najczęściej wskazuje na uszkodzenie kondensatora filtrującego w zasilaczu.

Od 2 tygodni, a podłączony jest od paru dni.

@karl102
    Jutro postaram się go posprawdzać. Też słyszałem że może być problem z masą ? Chodzi o to że jest źle podłączona, czy może o coś zupełnie innego ?
    Nie wiem czy ten zestaw nie jest jakiś wadliwy, bo w sklepie gdy kupowałem mieli ten ostatni i był otwarty, a co najlepsze zasilacz w pudełku był do zestawu "z-dual" AC-10
  • REKLAMA
  • #6 10308009
    karl102
    Poziom 28  
    Ocena: 265
    Manx napisał:
    posiadam zasilacz EWD10IN,

Manx napisał:
    a co najlepsze zasilacz w pudełku był do zestawu "z-dual" AC-10

Zdecyduj się w końcu jaki masz ten zasilacz i do czego potrzebny Ci jest ten AC-10?
  • #7 10308766
    Manx
    Poziom 10  
    Zasilacz mam na pewno EWD10IN ale w sklepie gdy otrzymałem pudełko był w środku AC10 i zaraz po sprawdzeniu zawartości, zgłosiłem wymianę zasilacza i dali mi EWD10IN. Może nie potrzebnie o tym pisałem, tylko namieszałem.

Połączenia sprawdziłem i poprawiałem, nic to nie zmieniło nadal buczy. Trzeba będzie zasilacz odwieść do sklepu.
  • #8 10442087
    arekcom
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    te zestawy pracują idealnie. martwi mnie fakt tego zasilacza ac-10, myslę że ktoś go pewnie próbował podpinać do panela. proponuję zanieść cały zestaw do reklamacji.
    Co do zasilacza nie ma znaczenia w twoim przypadku czy to jest ewd10 czy ewd10in.
  • REKLAMA
  • #9 10450687
    Manx
    Poziom 10  
    Zasilacz został wymieniony i teraz jest w porządku, wszystko działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z domofonem Elfon, który po podniesieniu słuchawki wydaje buczenie oraz ma zniekształcony sygnał dzwonka. Zasilacz EWD10IN został podłączony zgodnie z schematem, jednak wystąpiły wątpliwości co do jego poprawności oraz ewentualnych uszkodzeń. Użytkownik wymienił kabel do kasety na nowy żelowy, ale problem nadal występował. Po kilku sugestiach dotyczących sprawdzenia połączeń oraz kondensatora filtrującego w zasilaczu, użytkownik wymienił zasilacz, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA