logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć aktualne normy UE dotyczące kolorystyki przewodów w szafach?

15 Gru 2004 22:48 17855 13
REKLAMA
  • #1 1063424
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1073667
    ArturZy
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Też by mi się to przydało.
    Z doświadczenia wiem, iż na przewodach pomarańczowych występuje napięcie wyższe niż 24V.
  • REKLAMA
  • #3 1074027
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Oznaczenia i kolory przewodów

Przewód fazowy - nie może być przewodem wielobarwnym, nie może być też żółty ani zielony;
    PE - przewód ochronny; musi być tylko i wyłącznie wyraźnie żółto-zielony; podłącza się go do styku ochronnego gniazda;
    N - przewód neutralny; powinien być jasnoniebieski; podłącza się go do prawego styku gniazda;

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 1074852
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    U nas stosujemy:
    400VAC za wyłącznikiem głównym - żyły czarne
    24VDC za wyłącznikiem głównym - żyły niebieskie
    przed wyłacznikiem głównym i zasilania obce niezależnie od napięcia - żyły pomarańczowe
    PE - żyły żółtozielone.

Nie pilnuję norm, więc głowy za zgodność nie dam.
    Ale powinno to być zgodne ze wszystkimi normami stosowanymi w UE.
    //
    Autopoprawka:
    neutralny - jasnoniebieski
    przewody sterownicze AC - czerwony (ale w praktyce nie stosujemy AC do sterowania)

Opis konwencji kolorów przewodów podajemy zawsze na 1 szej stronie dokumentacji razem z nazwą obiektu i danymi dotyczącymi zasilania zewnętrznego.
  • #6 1075019
    s95
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Witam
    Na forum ISE -> http://ise.pl/forum/viewtopic.php?p=38536 znalazłem to:

Czarny -przewody fazowe obwodów siłowych
    Brązowy -przewody obwodów sterowniczych prądu zmiennego
    Niebieski-przewod neutralny(jasny) oraz przewody ( -)obwodów prądu stałego(ciemny)
    Czerwony-przewód (+) obwodów prądu stałego
    Fioletowy - przewody obwodów bezpotencjałowych ( obwody tzw.obce z innych rozdzielnic)
    Biały- przewody sygnałów analogowych-sterowniki PLC
    Siwy-przewody wejść wyjść dyskretnych -sterowniki PLC
    Zółtozielony- PE

Poczytaj topiki oraz linki na wskazanej stronie listy, powinno się wyjaśnić:

Ciekawy zbiór norm bezpieczeństwa maszyn można znaleźć na stronie firmy www.psa.pl ,
    A link do norm to http://www.psa.pl/index.php?page=teoria&id=14&act=pokaz&kat=1

Pozdrawiam
    S95
  • REKLAMA
  • #7 1075620
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    s95 napisał:
    Cytat:
    Niebieski-przewod neutralny(jasny) oraz przewody ( -)obwodów prądu stałego(ciemny)

Zawsze niebieski był (-) w obwodach prądu stałego. Ostatnio spotkałem się z zastosowaniem koloru czarnego. Niebieski występował jako N - przewód neutralny.
    Pozdrawiam.
  • #8 1076644
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 124
    Ryszard49 napisał:
    Witam.
    s95 napisał:
    Cytat:

Zawsze niebieski był (-) w obwodach prądu stałego.

Nie zawsze. Konwencja jednolitego koloru (ciemnoniebieski) dla 24V DC funkcjonuje w Polsce od ładnych kilku lat i ma swoje praktyczne uzasadnienie. Jest ono mianowicie takie, że w dużych zestawach szaf sterowniczych występuje wiele potencjałów, a czysty + i czysty - występuje na dobrą sprawę tylko na zaciskach zasilacza (o ile jest on jeden ;) ). Nie ma żadnego praktycznego powodu, dla którego należałoby wyróżniać niektóre z tych potencjałów.
  • #9 1102571
    Darektbg
    Poziom 21  
    Ocena: 21
    Ja jutro zerkne do tych norm, bo mam je w domciu to napisze co i jak ...
  • #10 1112699
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Wiem jeszcze, że przewód PEN (ochronno-neutralny) ma mieć w/g norm żółto-zielony kolor z niebieskimi końcówkami, ale nikt w PN nie pisze, czy powinien być na końcach pomalowany spray'em, czy jakieś nakładki/koszulki...
    pozdro
  • #11 6748735
    wojrol
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam!
    Przestudiowałem dokładnie ten topic i pojawia się pytanie w związku z właśnie budowaną szafą.
    Wyjściem sterownika PLC steruję cewkę stycznika, jaki kolor jest nadrzędny- siwy (wejście, wyjście PLC), czy przyjąć nomenklaturę brązowy (sterowniczy 230 V) i niebieski z wyjścia cewki?
    To samo pytanie dotyczy sterownia przez wyjście (lub wejście) PLC , gdy podajemy napięcie stałe, czy dawać czerwony przewód czy siwy?
    Pozdrawiam
  • #12 6750393
    kleki
    Poziom 28  
    Ja widywałem czerwony dla sterowania AC i niebieski dla sterowania DC. Czarny obwody siłowe. Osobiście zastosowałbym czerwony kolor przewodu dla sterowania AC, ale jest to moje zdanie, nie przytoczę tu żadnej normy. Tak po prostu mam w większości szaf na zakładzie.
  • #13 6767293
    and61
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    są odpowiednie normy co do kolorystyki przewodów
    na wspomniane normy powołują sie producenci przewodów
    niestety normy sa płatne wiec nie znajdziemy ich za free w necie
    http://www.elktrim.pl/produkty.php
    http://www.technokabel.com.pl/informatortechniczny.php?op=sk&pid=283
    co do kolorystyki to mam podobnie jak kol Kleki, z tym że zamiast czarnego zdarza sie tez brązowy i sa dwie barwy niebieskiego jasna jako minus w obwodach prądu stalego i ciemna jako neutral w AC
  • #14 6783244
    kleki
    Poziom 28  
    And61 - a nie odwrotnie? Jasnoniebieski neutralny, a ciemnoniebieski sterowanie DC?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy źródeł i aktualnych norm UE dotyczących kolorystyki przewodów stosowanych w szafach sterowniczych oraz nazewnictwa elementów zgodnego z normami. Wskazano normy PN-EN 60204-1:1997 oraz PN-EN 60204-1:2001 jako podstawowe dokumenty regulujące oznaczenia i kolory przewodów. Przewód fazowy nie może być wielobarwny, ani żółty czy zielony; przewód ochronny (PE) musi mieć kolor żółto-zielony; przewód neutralny (N) powinien być jasnoniebieski. Kolory przewodów w praktyce to m.in.: czarny dla przewodów fazowych 400VAC, niebieski dla 24VDC, pomarańczowy dla obcych zasilaczy, czerwony dla przewodów sterowniczych DC (+), brązowy dla sterowania AC, fioletowy dla obwodów bezpotencjałowych, biały i szary dla sygnałów analogowych i wejść/wyjść PLC. Wskazano, że normy są płatne i dostępne u producentów przewodów, np. elktrim.pl i technokabel.com.pl. Dyskutowano także o kolorze przewodu PEN (ochronno-neutralny) – żółto-zielony z niebieskimi końcówkami. Podkreślono konieczność umieszczania opisu konwencji kolorów w dokumentacji technicznej szafy. Wątpliwości pojawiły się w kwestii kolorów przewodów sterowania wyjść PLC, gdzie stosuje się siwy, czerwony lub brązowy, zależnie od napięcia i typu sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA