logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szafy sterownicze - kolory przewodów według normy

brzoza900 15 Mar 2012 18:04 11079 6
REKLAMA
  • #1 10681348
    brzoza900
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam.
    Szukałem w internecie normy na temat kolorów przewodów stosowanych w zabudowie szaf sterowniczych jednak każdy pisze coś innego. Chciałbym się dowiedzieć jaka jest najogólniejsza i najpowszechniej stosowana zasada jeśli chodzi o kolorystykę w zależności od zastosowania przewodu:
    - 24V DC - sterowanie
    - 24V AC - sterowanie
    - 230V AC - sterowanie
    - 230V AC - obwody silnoprądowe
    - 12V DC - sterowanie
    - napięcie 'obce' pochodzące z zewnątrz (tutaj prawie jednogłośnie na stronach napisane jest, że kolorem pomarańczowym)
    - wejścia/wyjścia ze sterownika

Spotkałem się również z opinią, że jeśli stosuje się więcej niż jeden zasilacz, wówczas napięcia z poszczególnych prowadzi się różnymi kolorami. Czy tak definiuje norma?

Bardzo prosiłbym o podpowiedź w tej kwestii bądź nakierowanie mnie gdzie mogę takie informacje zdobyć.

Pozdrawiam,
    Brzoza900
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10681667
    Szacho
    Poziom 15  
    wg. PN EN 60204 1 2010
    ...
    Jeśli jest stosowane kodowanie barwami, to zaleca się, aby przewody były kodowane barwami w następujący sposób:

Czarna: obwody mocy prądu przemiennego i prądu stałego
    Czerwona: obwody sterowania prądu przemiennego;
    Niebieska: obwody sterowania prądu stałego:
    Pomarańczowa: obwody wyodrębnione zgodnie z 5.3.5 ...
  • REKLAMA
  • #3 10682891
    brzoza900
    Poziom 14  
    Dziwi mnie, że norma nie precyzuje rozdzielenia kolorów na przewód neutralny i fazowy jak i na plus i minus.
    Dziękuję za odpowiedź :)
  • #4 10683227
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Witam.
    Do montażu używam niemieckich kabli sterowniczych wielożyłowych gdzie jest jedna żyła żółtozielona a pozostałe koloru czarnego z opisem numerowym co kilka centymetrów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 10683239
    Szacho
    Poziom 15  
    brzoza900 napisał:
    Dziwi mnie, że norma nie precyzuje rozdzielenia kolorów na przewód neutralny ...

jasnoniebieski i zielono-żółty są kolorami zarezerwowanymi, należy o tym pamiętać i stosować
  • #6 10683525
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1280
    brzoza900 napisał:
    Dziwi mnie, że norma nie precyzuje rozdzielenia kolorów na przewód neutralny i fazowy jak i na plus i minus.
    Dziękuję za odpowiedź :)

Takie rozdzielenie kolorów stosuje się w szafach sterowniczych produkowanych w USA. Przewód neutralny ma kolor biały. W obwodach kontrolnych AC przewód neutralny ma kolor biały z czerwoną "owijką" (biało-czerwony), a w obwodach kontrolnych DC tez kolor biały ale z niebieską "owijką" (biało-niebieski).

To tak na marginesie Twego tematu :)
  • REKLAMA
  • #7 10683559
    szarak65
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    JA stosuję kolory
    24CD czerwony
    -24CD fioletowy
    24AC pomarańczowy
    0 24AC zielony
    czarny sterowanie 230V
    żółty wejścia sterownika
    brązowy wyjścia sterownika
    biały analogi
    DO tego numerki i opis w dokumentacji kolorów.
    Ale podejrzewam że kolory kabelków sterowniczych są bez znaczenia, ale mają ogromne znaczenie przy serwisie lu awarii.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat kolorów przewodów stosowanych w szafach sterowniczych zgodnie z normą PN EN 60204-1:2010. Uczestnicy wymienili zalecane kolory dla różnych zastosowań: czarny dla obwodów mocy, czerwony dla obwodów sterowania AC, niebieski dla obwodów sterowania DC, pomarańczowy dla obwodów wyodrębnionych, a także inne kolory dla specyficznych zastosowań, takich jak żółty dla wejść sterownika i brązowy dla wyjść. Zauważono, że w USA stosuje się inne standardy kolorystyczne, w tym biały dla przewodu neutralnego. Uczestnicy podkreślili znaczenie kodowania kolorów dla ułatwienia serwisowania i identyfikacji przewodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA