logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS K7S6A - brak sygnału na monitorze, konieczny reset BIOSu

elktro 16 Gru 2004 11:26 1944 6
  • #1 1064381
    elktro
    Poziom 18  
    Ocena: 21
    Witam

Mam taki problem na kompie z płytą j.w. i prockiem 1GHz.
    Po włączeniu kompa nic załącza monitora/grafiki ani dysku, próbuje się uruchomić tylko tak jakby nic nie widział, na monitorze nie pojawia się nawet jedna plamka:) po czym dioda HDD jest zapalona cały czas i nic dalej ani drgnie.
    wyłączenie kompa tylko na twardo jest możliwe -reset nie działa

Jedyne co zauważyłem to restart biosu (przez zworkę na płycie głównej) pomaga, wtedy się uruchamia normal. Po tym pierwszym uruchomieniu dalej już można normalnie restart robić, włączyć/wyłączyć bez problemu.
    Tylko te pierwsze uruchomienie sprawia problem.

Jak na razie nikt nie wie co jest.

Będę dźwięczny za pomoc (nudzi mnie ciągłe resetowanie biosu)

-----------------------------------------------------------------------------
    Już dodaje karta graf to GeForce2 MX400
    Karta wydaje się ok. zastanawiam się czy to coś nie na płycie głównej w okolicach biosu jeśli to możliwe. niewiem co jeszcze mógłbym dodać zamieniałem na próbę elementy ale bez skutków
  • #2 1064503
    anddd
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Wygląda to na niepoprawne inicjowanie jakiegoś podzespołu przez bios. Nie napisałeś jaką grafikę posiadasz.
    Czy po restarcie biosu system normalnie się ładuje i jest stabilny?
    Za mało danych na tak nie typowy problem......
  • #3 1064626
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Na nietypowe problemy bywają typowe rozwiązania... :)

Jak z bateryjką ? Czy od razu po wyłączeniu z sieci już się nie chce odpalać ? Mierzyłeś napięcia na zasilaczu ? Podmieniałeś inny zasilacz?uruchamiałeś z elementami dołączanymi po kolei ? (grafa, hdd, cd itp.) No i ważne w płytach ECS : popatrzyłeś na elektrolity na płycie ? (wybrzuszenia, ściągnięte koszulki)

Od powyższych rzeczy trzeba zacząć, jeżeli wykonałeś wszystkie powyższe i nie przyniosło to rozwiązania, to wtedy jest to nietypowy problem... :)

pozdr
  • #4 1066764
    elktro
    Poziom 18  
    Tak wszystkie elementy działają poprawnie jeśli chodzi o dysk karty itp. zasilacz i bateryjka jest ok. jedyne co nie sprawdzałem to są elektrolity (ale już wiem że nie widać po nich zewnętrznych nieprawidłowości.
    I właśnie problem na tym polega że już skończyły mi się możliwości.

Komp nie chce startować po dłuższym odstaniu kilka godzin, po chwilowym nawet do godz -uruchamai się normalnie.
    Nierozumiem tylko co ma ten restart biosu, uważam że to coś z płytą i biosem, może jakaś wada fabryczna, która wyszła dopiero po jakimś czasie, sam już nie wiem :sm37:
  • #5 1066794
    SylWo
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Wygląda na to, że ciepła startuje, a zimna już nie... Cały czas nasuwają mi się elektrolity... A miezryłeś napięcia na zasiłce w momencie kiedy uruchomić się nie chce ? Mimo wszystko wymień bateryjkę . A podmień RAM - kiedyś miałem taki numer że komp nie startował jak był RAM ciepły - to akurat odwrotnie niż u Ciebie :) Troche chaotyczna ta odpowiedź, ale pisze na szybko - zaraz do pracy trzeba iść :)

pozdr
  • #6 1067651
    elktro
    Poziom 18  
    Jest tak że wszystkie moje podzespoły u kumpla w kąpie chodzą ok nawet zasilacz zamieniliśmy chyba wszystko co było możliwe, z jego elementami u mnie też działał normal przez pewien czas
    Zastanawia mnie ten restart biosu, w czym on może pomagać? ...

A przyszło mi coś teraz takiego:
    bateria biosu jest doładowywana -tak?
    a restart biosu odbywa się przez odłączenie baterii, czy przez zmiane stanu logicznego -chyba to pierwsze?

a więc czy istnieje możliwość że podczas włączenia zasilania po dłuższym (parę godz) czasie, bateria będzie na tyle słaba
    (np. przez rozładowanie) że bios nie wystartuje
    wtedy twardy restart. po tych paru minutach elektrolity będą na tyle doładowane żeby zasilić bios, a później jak komp ruszy to już wszystko ok bo jest napięcie zasilające bios? ? ?
    Trochę zagmatwałem, ale czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć takiej sytuacji
  • #7 1069076
    ajek
    Poziom 15  
    Witam
    Chyba Cię zrozumiałem???
    Bateria kosztuje w komputerowym ok5/6zł jeżeli bateria Cięnurtuje to wyjmij z płyty tą co masz idź do komputerowego kup nową włóż i zobaczysz.6zł chyba gra warta świeczki.
    Z tą baterią jest trochę inaczej jeżeli jest wydojona to załącza kompa tylko że po każdym uruchomieniu bios się automatycznie nastawia i w 3 chyba???obrazie startowym wyświetla komunikat CMOS error no i wyświetla coś o odniesionym sukcesie nastawienia bios.No jak ta bateria nowa nie pomoże to zostaje aktualizacja biosu.Ja swoją pierwszą aktualizację do ECS K7S5A robiłem na elektrodzie i spoko najpierw wgrałem honeyx później chappo i zmieniłem spowrotem na honeyx.Nic strasznego jak masz odpowiedni bios na elektrodzie wszystko Ci pod nos podsunątylko pytaj.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy komputera z płytą główną ECS K7S6A i procesorem 1GHz, który po dłuższym wyłączeniu nie wyświetla sygnału na monitorze ani nie uruchamia dysku twardego. Po włączeniu dioda HDD świeci się stale, a reset systemu nie działa – jedynym rozwiązaniem jest twardy reset BIOS-u za pomocą zworki na płycie głównej. Po takim resecie komputer uruchamia się normalnie i działa stabilnie przy kolejnych restartach. Wymieniono kartę graficzną na GeForce2 MX400, która działa poprawnie, a także sprawdzono zasilacz i baterię podtrzymującą BIOS, które wydają się być w porządku. Nie stwierdzono widocznych uszkodzeń elektrolitów na płycie, choć podejrzewa się ich wpływ na problem. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z nieprawidłowego inicjowania podzespołów przez BIOS lub z rozładowanej baterii CMOS, co powoduje błędy przy zimnym starcie. Zalecane jest wymienienie baterii CMOS oraz ewentualna aktualizacja BIOS-u, co może rozwiązać problem. Sprawdzono również kompatybilność i działanie podzespołów na innych komputerach, co wyklucza uszkodzenie poszczególnych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA